"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Adományrekorddal jubilált az Egészségváros

Hatalmas érdeklődés kísérte és adományrekorddal zárt a Richter idei országjáró prevenciós programsorozata. (x)

A Richter Egészségváros közel másfél évtizedes történetének 100 állomásán összesen több mint 230 ezer szűrést végeztek a szakemberek. A közel 222 ezres résztvevőszámnak köszönhetően pedig több mint 614 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott intézmények javára, a hazai egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére.

Egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűrésekre, állapotfelmérésre is legtöbbször már csak akkor kerül sor, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időben történő diagnosztizálása életeket menthet.

 

A Richter Egészségváros sikerének titka, hogy számos fontos szűrővizsgálattal várják az érdeklődőket. A szűrések nem csak helybe jönnek, hanem az érdeklődők lakhelyükhöz közel, ingyenesen, és előzetes regisztráció nélkül vehetnek részt azokon.

 

Az idei programsorozat hét állomásán összesen több mint 105 millió forint adomány gyűlt össze a fogadó városok egészségügyi intézményei által megfogalmazott célok számára. Sőt, a jubileumi századik, jubileumi eseményen, a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ számára szervezett gyűjtésen 23,3 millió forintos adományrekord született.

Egészségügyi állapotuk megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint egy elektrokoagulátor készülék, egy speciális szívultrahangfej, egy ultrahang készülék beszerzése, továbbá a poszt-COVID ellátás korszerűsítését, orvostechnikai eszközbeszerzést és orvostechnológiai fejlesztést, valamint a betegellátás színvonalának javítását is elősegíthették aktivitásukkal az idei Egészségvárosok résztvevői.

 

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei előadásokkal várták a helyszínre látogatókat, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a lelki egészség fontosságáról, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezeléséről is.

 

Az Egészségváros védnökei személyesen is jelen voltak a rendezvényeken, ahol tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra,

RICHTER EGÉSZSÉGVÁROS
A prevenciós szemlélet kialakítása egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta.
Jaksity Kata, Béres Alexandra és Molnár Andi életmód tanácsait hallgathatták meg a résztvevők. Az Agora előadósátorban Radványi Dorottya és Kertész Éva vezette az egészségügyi beszélgetéseket, míg Katus Attila jóvoltából aerobik órán vehettek részt a helyszínekre látogatók. Rudolf Péterrel, a Richter Gedeon életét bemutató Nem tűntem el című film főszereplőjével Budapesten egy közönségtalálkozón, Veresegyházon pedig egy jubileumi kerekasztal-beszélgetés keretein belül találkozhattak az érdeklődők.


Virtuális adománypont-gyűjtéssel is sokan támogatták az egészségügyi intézményeket


A Richter Egészségváros hivatalos facebook eseményeiben is számos előadást követhettek élőben az érdeklődők. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött hozzászólásokkal, megosztásokkal és kedvelésekkel az érdeklődők összesen 5.632.500 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

Az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos facebook oldalán továbbra is elérhetőek, így a közvetítések során elhangzott hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.


A rendezvénysorozat tizennégy éve alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. A prevenciós programsorozat 2024 tavaszán folytatódik. Érdemes addig is figyelemmel követni az Egészségváros hivatalos weboldalát, valamint facebook oldalát. Az eddigi 100 rendezvény adományátadási pillanatairól készült összefoglaló videó pedig ezen a linken tekinthető meg.