"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Húsvét Rómában

Rómában a 85 éves pápa az idén is személyesen vezeti a Vatikánban és a Vatikán falain kívül tartott egyházi szertartásokat.

A Szentszék sajtóközpontja által nyilvánosságra hozott program szerint a nagycsütörtöki olajszentelési mise délelőtt fél tízkor a Szent Péter bazilikában kezdődik. XVI. Benedek a Rómában tartózkodó bíborosokkal, pátriárkákkal, érsekekkel és püspökökkel koncelebrálja.

 

 

Nagycsütörtökön délután az egyházfő a lateráni Szent János bazilikában koncelebrálja az utolsó vacsora miséjét. Felelevenedik a lábmosás szertartása: XVI. Benedek tizenkét paptársának mossa meg jelképesen a lábát, ahogyan Jézus tette tanítványaival. Ezt követi az Oltáriszentség áthelyezése.

 

A tradíció szerint a nagycsütörtök esti szentmise perselyadományát a Vatikán nemzetközi jótékonysági célra ajánlja fel,  az idén a szíriai menekültek megsegítésére.

A nagypénteki liturgiát a Szent Péter bazilikában XVI. Benedek vezeti, a szertartás délután öt órakor kezdődik.

 

Péntek este negyed tízkor kezdődik a Via Crucis, a keresztút a Colosseumnál. A krisztusi passiót felidéző tizennégy stáció az ókori amfiteátrum belsejéből indul, elhalad Konstantin diadalíve közelében, és a szemközti Palatinus-dombon ér véget, ahonnan XVI. Benedek is követi a keresztutat. A Via Crucis végén a pápa rövid beszédet mond és apostoli áldást oszt.

 

A keresztet szokás szerint egyházi és világi személyek viszik a kontinensek képviseletében, közöttük lesznek egy római család tagjai és a szentföldi ferences szerzetesek is.     
Újdonságnak számít, hogy a stációkon elhangzó meditációk szövegének megírására az idén a pápa egy a Fokoláré mozgalomhoz tartozó házaspárt kért fel. Danilo Zanzucchi és felesége, Anna Maria a szövegekben a házaséletről és ennek problémáiról is írt - számolt be a Vatikáni Rádió.

 

Szó lesz a házastársak közötti félreértésekről, megcsalásról, válásról, a gyerekek neveléséről és az abortuszról is. A meditációk másik jelentős témája az lesz, hogy a mai világban sem maradhatunk közömbösek a bajban lévő és szükséget szenvedő embertársainkkal szemben.     
A húsvéti vigilia szertartását XVI. Benedek szombat este kilenc órától vezeti a Szent Péter bazilikában.

 

A vasárnap délelőtt a Szent Péter téren pontifikált ünnepi szentmise után a bazilika homlokzati lodzsájáról a pápa beszédet mond, a világ több mint hatvan nyelvén, közöttük magyarul is, hírül adja Krisztus feltámadását, majd húsvéti Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.     
A szentmisét és az áldást a Vatikáni Rádió és a Vatikán internetes portáljai is egyenesben közvetítik a világ számtalan televíziójával és rádiójával együtt.     
A húsvéti ünnep alkalmából aSzent Péter teret tizenhárom darab évszázados olajfa díszíti, amelyek a dél-olasz Puglia tartományból érkeztek. A bazilika előtti lépcsősort zöld növénypázsit borítja.

 

(MTI)