"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Film, zene, ökológia

Mindez együtt, egyetlen fesztiválon. Mediawave, idén Komáromban.

Filmes verseny-, illetve panoráma programmal, etno zenei és dzsessz koncertekkel, valamint a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó rendezvényekkel várja a közönséget április 26. és 30. között a 22. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál, amelynek a komáromi Monostori-erőd Dunai bástyája és szomszédos folyóparti sétány ad otthont.

 

 

A fesztivál programjának alapját továbbra is a filmes és zenei rendezvények jelentik, mellettük ezúttal a tágan értelmezett fenntarthatóság: az ökotudatosság és a szociális integráció jelenti a speciális tematikát.

 

Az előzsűri a 76 országból nevezett 1068 film közül 74-et (5 játék-, 17 kisjáték-, 20 animációs, 19 kísérleti és 13 dokumentumfilmet) válogatott a versenyszekcióba. Jirí Menzel cseh rendező, Stefan Kitanov, a Szófia Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer a játék- és kisjátékfilmeket, míg Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész és filmes az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket értékeli majd.

 

A panoráma vetítések során 27 kisjáték-, animációs és dokumentumfilmeket tekinthet meg a közönség. Speciális program és szakmai konferencia is lesz a filmmustrán: a fesztivál tíz és húsz évvel ezelőtti filmjeiből válogatás és számos rövidfilm-blokk szerepel a kínálatban.

Az etno és a dzsessznapokon fellép többek között az amerikai James Blood Ulmer és a FLY Trió, a Vágtázó Csodaszarvas és a Romano Trajo. A Duna-parton három napon keresztül majális várja az érdeklődőket mások mellett Ferenczi György és a Rackajam, az Apnoe és a Romungro Fiúk koncertjeivel, népi játékokkal, környezettudatos és egyéb szórakoztató programokkal.

A Mediawave kiemelkedő eseményeként látogat Komáromba a Cafés and Citizenry: The Roma Origins elnevezésű, EU-s támogatással megvalósuló művészeti integrációs projekt, amely a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tesz kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével.

A környezettudatosságot szolgálja a Mediawave csere-bere programja, melynek keretében a fesztiválra bevitt enni- és innivalóját bárki elcserélheti a többi látogatóval, de medi néven saját fizetőeszközt is bevezetnek a szervezők.
Hartyándi Jenő kiemelte a Re-likvia projektet, amelynek során újrahasznosított anyagokból készülő műtárgyakkal, installációkkal, valamint performanszokkal találkozhat a közönség, de a várakozások szerint sok érdeklődőt vonz majd a kézműves ízek fesztiválja is.

 

A Mediawave részletes programja a mediawavefestival.hu honlapon érhető el.