"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Csak a szépség drágább az aranynál

Megfiatalítja, megszépíti és sugárzóvá teszi a bőrt – ezt ígéri a modern kozmetikumok egyik ősrégi, de újra felfedezett alkotóeleme, az arany.

Az arany mindig ellenállhatatlanul vonzotta az embereket. A csillogó sárga fém bűvöletében indultak útnak az Újvilágba a konkvisztádorok, hogy meghódítsák El Dorado titokzatos földjét, miközben Európában megszállottak sokasága kereste a mindent arannyá változtató bölcsek kövét. Újabban a szépségipar is felfedezte a sárgán csillogó fém előnyös tulajdonságait. Pontosabban ez a felfedezés nem is számít annyira újnak, még ha szélesebb körben csak mostanában kezdenek is elterjedni az arany szerteágazó jótékony hatásaira építő kozmetikai termékek és kezelések.

A nemesfém szépítő tulajdonságai azonban már az ókorban is ismertek voltak: az arany mint orvosság a fiatalság kulcsának számított például az ősi Kínában, ahol a régi uralkodónők aranyhengerrel simították az arcukat naponta, hogy megőrizzék szépségüket és ifjúságukat. Az ókori Egyiptom lakói ugyancsak gyógyszernek tartották ezt a nemesfémet, híres királynőjük, Kleopátra pedig – sok egyéb módszer mellett – az arcára tett aranylevelekkel őrizte bőrének frissességét. Ismerték és alkalmazták az arany arckezeléseket a Kolumbusz előtti indián népek is, melyek úgy tartották, hogy ez a módszer feszessé és sugárzóvá teszi a bőrt, illetve eltünteti a ráncokat. Az arany és a szépség ugyancsak összetartozó fogalom az indiai ajurvéda felfogása szerint. India ősi gyógyító rendszere a szépségápoláson túl szerteágazó gyógyító hatást is tulajdonít a sárga fémnek: felírták szájon át beszedendő gyógyszernek, de használták például szívpanaszokra, sőt valamikor a terhes nők hasára is aranyláncot erősítettek, ily módon segítve elő a magzat szívének fejlődését és az anya testnedveinek egészséges áramlását.

 

A modern kutatások tükrében

 

A legújabb kutatások azután fényt derítettek rá, hogy az arany valóban sokféle módon gyakorol pozitív hatást a bőrre, és kiváló alapanyagául szolgálhat a modern kozmetikának. Az adatok szerint ez az értékes fém nemcsak elpusztítja a baktériumokat, de serkenti az oxigénmolekulák bejutását is a bőrbe, befolyásolja a sejtek működését, és új energiával látja őket, ami a bőr felfrissülését és megfiatalodását eredményezi. A bőr fiatalsága alapvetően a sejtek megújulási folyamatától függ, amelyet számtalan tényező akadályozhat. A sejtek megújulásának, illetve az új sejtek képződésének nagy akadályát jelentik a szervezetben képződő, majd felhalmozódó salak- és méreganyagok, de gátolják a regenerálódást a nap ibolyántúli sugarai, valamint a minket körülvevő környezeti szennyező anyagok is. Mindezek a káros faktorok felgyorsítják a bőr öregedését, az általuk előidézett oxidatív stressz megakadályozza a bőr normális működését, és tönkreteszi a rugalmasságáért felelős kollagénrostokat. A tiszta arany viszont segít visszafordítani ezeket a folyamatokat, és feszesebbé, ellenállóbbá, fiatalosabbá teszi a bőrt.

 

Az arany továbbá serkenti a nyirok- és vérkeringést, amely eltávolítja a szervezetből a salak- és méreganyagokat, megtisztítva ezzel a bőrt. Hatására fokozódik a vérellátás, és felgyorsul a sejtek megújulása. Mindezek a hatások együttesen azt eredményezik, hogy javul a bőr működése, főként regenerálódási és sejtképződési folyamatai. Mélyebb szöveti szinten az arany helyreállítja a szövetek elvesztett rugalmasságát, lassítja a kollagénrostok elvékonyodását és az elasztin összetöredezését, tehát megakadályozza a fiatalos feszesség eltűnését, az arcvonások elmosódottá válását. Csökkenti a napsugarak és az öregedés miatt kialakult pigmentfoltokat – ez gyulladáscsökkentő tulajdonságával magyarázható, ennek eredményeként ugyanis lelassul a bőrben a barna festékanyag, a melanin elválasztása. Anti-aging adottságai miatt megelőzésként is alkalmazható a fiatalos és egészségtől sugárzó bőr megőrzésére.

 

Kollagén, kolloid és aranyszemcsék

 

Az ősrégi, ám újonnan felfedezett alkotóelem jótékony hatását belsőleg és külsőleg egyaránt élvezhetjük. A rendszeres napi fogyasztásra ajánlott Pure Gold Collagen nevű ital például forgalmazójának ígérete szerint belülről fiatalítja meg a bőrt, hála hidrolizált kollagén, borágóolaj, N-acetil-glükozamin, hialuronsav és vitaminok keverékéből álló hatóanyagainak, amelyek újra működésbe hozzák a bőr mélyén fekvő kollagénkészleteket. A kollagén, mint ez manapság már köztudomású, a bőr egyik fő összetevője, feladata főként a kötőszövetek megtámasztása. Az idő múlásával azonban a kollagén koncentrációja csökken, és ez sajnálatos módon a bőr rugalmasságának elvesztéséhez vezet. Ezt a folyamatot hivatott visszafordítani az Angliában kifejlesztett gyümölcsös ízű ital.

 

Aki inkább olyan kényeztetésre vágyik, mint amilyen az ókori Egyiptomban a fáraók feleségének kiváltsága volt, akik összetört aranyat szórtak a fürdővizükbe, az a Stenders tavaszi újdonságát, az aranykolloidot és gránátalma-kivonatot tartalmazó, tusfürdőből, szappanból és fürdőelixírből álló termékcsaládot próbálhatja ki. A természetes kozmetikumairól ismert cég termékfejlesztői a természet adta kincseket a legmodernebb technológiával kombinálták, a mai igényekhez igazítva az ősi szépségreceptet. Az aranyat 1-500 nanométer nagyságúra porlasztották, amely így oldattá válva a bőr legmélyebb rétegeibe is képes eljutni, hogy felébressze a fiatalságot és a szépséget. A szikrázó 24 karátos aranyrészecskék, más néven az aranykolloid különleges hatásának köszönhetően serkenti és javítja a bőr tónusát, mélyen hidratál. A készítmények hatását fokozza a gránátalma-kivonat, amely véd a bőr idő előtti öregedésétől.

 

Már nevében is mutatja, hogy szintén „aranyos” termék a Botoceutical Gold szérum, a közismert botox biztonságos, kevésbé költséges és fájdalommentes alternatívája. A biotechnológiai szérum négy peptid egyedülálló kombinációja, amelyet a 45 éves kor feletti, érett bőr ápolására fejlesztettek ki, mindkét nem tagjai számára. A népszerű nevén csak botoxként emlegetett botulotoxinról közismert, hogy bénítja az izom mozgását, és ezt a hatását a szépségápolásban a ráncok kialakulásáért felelős mimikai izmok mozgásának befolyásolására használják. A ráncok kialakulását megszüntető biokémiai folyamatok kutatása új, peptidalapú anyagok felfedezéséhez vezetett, így született meg a szérum, amely a mimikai izmokra hatva kisimítja a már meglévő ráncokat, és megelőzi az újabb ráncok kialakulását. A szérum a négy peptiden kívül többek között hialuronsavat, liposavat és aranyszemcséket is tartalmaz, ez utóbbi a bőrnek egyedülálló tónust kölcsönöz.

 

Beindul a kollagén termelődése

 

Ha szakember közreműködésével szeretnénk élvezni az arany szépítő és fiatalító hatását, érdemes megismerkednünk egy francia luxuskozmetikai márkával. A bőr öregedésének minden látható jelét célozzák meg összetevőik, elsősorban a nanoarany jóvoltából a Dermaflora D’Or arcápolási termékcsalád tagjai, amelyeket Magyarországon az Organique Beauty Szépségszalonban próbálhatunk ki. A készítményekben nanoarany található, amely részecske méretéből fakadóan sokkal hatékonyabban, már ultrahang nélkül is behatol a bőrbe a kezelés során. A nanoarany érett bőrre gyakorolt jótékony hatása sokrétű: hatékony antioxidáns, javítja a bőr rugalmasságát, feszességét, csökkenti a finom ráncokat, lassítja az öregedési folyamatot, valamint elősegíti az egyéb aktív anyagok bejutását a bőrbe.

 

Hogy az arany közvetett úton is hozzájárulhat szépségünk megőrzéséhez, arra a dermaroller a legjobb bizonyíték. A legújabb módszer egyike a leghatékonyabb beavatkozásoknak a ráncok elsimítására, a bőrön található hegek elsimítására, a striák kezelésére, valamint a bőr rugalmasságának, feszességének fokozására. A kezelést egy apró, aranyhegyű tüskékkel sűrűn teleszórt hengerrel végzik, ezt húzogatják erőteljesen fel-alá a bőrön.

A tüskék 1,5, de akár 2,2 mm mélyen is a bőrbe hatolhatnak a tű hosszúságától függően, és az így létrejött mikrosérülések beindítják a saját kollagén termelődését a bőr mélyebb rétegeiben. Mivel a tüskék csak behatolnak a bőrbe, és nem távolítják el a felületét, a gyógyulási idő rövid.

 

A mélyebbre hatoló dermaroller-kezeléshez hasonlóan csak orvos végezheti az arcfiatalító eljárások kevésbé drasztikus, de látványosan eredményes módját, az aranyszál behúzásával történő arcfeszesítést. A gyors, nem műtéti eljárás során a plasztikai sebész injekciós tű segítségével leheletvékony, 24 karátos aranyszálat húz be a bőr alá. A beavatkozás feszesíti és megemeli az arc vonalait, ezáltal üdébbé és feszesebbé válik az arc. Az aranyszálas eljárás további nagy előnye, hogy nincs vágás, így hegek sem maradnak utána. Az aranyszál körül hamarosan beindul kollagén termelődése, így a bőr látványosan feszesebb, hamvasabb lesz.