"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Beethoven Budán

Idén ismét megrendezésre kerül a Budavári Önkormányzat hagyományos Beethoven-ünnepe, mely a világhírű zeneszerző első budai fellépésének állít emléket.

Az idei rendezvénysorozat öt napon keresztül szolgál színes és rangos programokkal az érdeklődőknek, olyan fellépőkkel, mint Vukán György, Simon Standage, Horgas Eszter és Szilasi Alex, valamint a fiatal zongoraművész Balog József, aki az ünnepi díszhangverseny fellépője lesz.

 

 

A 212. évforduló díszvendége Eduardo Graf Lichnowsky, aki a Beethovent és Liszt Ferencet “szponzoráló” hercegi családnak a leszármazottja, és Brazíliából erre az alkalomra érkezik Budapestre. A Nemzeti Múzeumban Lichnowsky-emlékműsort rendeznek, ahol többek között megtekinthető lesz Beethoven legendás Broadwood zongorája is.

 

Május 4. péntek, 19:30 - Budavári Városháza Tanácsterme

 

Az idei Beethoven-ünnep különlegesen gazdag programmal várja a közönséget. A sorozatot az idén Kossuth-díjat kapott Vukán György zongoraművész nyitja május 4-én, péntek este egy jazz improvizációs esttel, a Budavári Városháza tanácstermében.

 

Május 5. szombat, 19:30 - Budavári Városháza Aula

 

Szombaton 5-én az Orfeo Zenekar mutat be két Beethoven versenyművet a Városháza aulájában, ahol a szólista a fiatal fortepianista Somlai Petra, illetve a régi zene hírneves hegedűművésze, Simon Standage lesz. A karmester ezúttal is természetesen Vashegyi György lesz.

 

Május 6. vasárnap, 16:00 - MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók-terme

 

Vasárnap két délutáni program közül választhat a közönség: a budavári helyszínek közül ezúttal az MTA BTK Zenetudományi Intézetének Bartók-termében kerül sor 16:00 órakor arra a Beethoven szalonra, amelyen a fiatal Bagi Andrea fortepianista mutatkozik be zenésztársaival, Beethoven kamaramuzsikájával.

 

Május 6. vasárnap, 16:00 - Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme

 

A “fesztivál” a pesti oldalon is kínál programot: vasárnap 16 órától a Nemzeti Múzeum dísztermében kerül sor egy különleges koncertre, melynek apropója Lichnowsky herceg ükunokájának látogatása Budapesten: a “Zsenik és mecénásaik – Hommage a Lichnowsky” című program során a Lichnowsky családnak dedikált zeneműveket mutat be Horgas Eszter, Szakács Ildikó és Szilasi Alex. A program része a Liszt emlékszoba megtekintése is, ahol egyebek között látható Beethoven legendás Broadwood zongorája is.

 

Május 7. hétfő, 19:30 - Nemzeti Táncszínház - Várszínház

 

A Beethoven Budán programfolyam gálakoncertjére május 7-én hétfőn este ismét a Várszínházban, Beethoven 212 évvel ezelőtti fellépésének a helyszínén kerül sor: ezúttal a tehetséges fiatal zongorista, Balog József mutatja be Beethoven-programját benne egy Lichnowskynak dedikált darabbal.

 

Május 8. kedd, 17:00 - MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók-terme

 

A sorozat zárásaként május 8-án Szilasi Alex várja a közönséget 17 órától a Zenetudományi Intézetbe havi második keddi Budavári Zenei szalonjában, ahol ezalkalommal Szilasi Alex Beethoven műveit szólaltatja meg.

 

Még több információ a Budavar.hu honlapon.