"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Forradalom holnap!

Május 19-én bárki csatlakozhat a Food Revolution Dayhez, az egészséges táplálkozás napjához.

Az vagy, amit megeszel. Ki ne hallotta volna már számtalanszor ezt a mondatot. Többen és többször hallottuk, mint ahányan és ahányszor komolyan vettük. Hiszen mára rohanó világunk egyik jellemző velejárója lett az étkezi szokások megváltozása, némely esetben elhagyása. S ennek meg lett az eredménye. Az emberiség elhízott. Már nemcsak Amerika utcáin sétálnak túlsúlyos fiatalok és idősek, ez a „népbetegség” Európában is, sőt hazánkban is felütötte a fejét.

 

 

Jamie Oliver, a híres, angol „pucér” szakács évek óta próbál küzdeni a jelenség ellen. Hol iskolás gyerekeket vesz rá a zöldségek fogyasztására, hol a képernyőn keresztül próbálja a világnak elmondani, hogy itt az ideje a változtatásnak. Figyeljünk magunkra, s ezt kezdjük azzal, hogy megnézzük, mit eszünk meg. Idén új módszerrel próbálja felhívni a figyelmet. Mozgalmat indított a helyes táplálkozásért Food Revolution Day – FRD – néven. A kampány néhány hónapja indult, s a FRD hivatalos honlapján – www.foodrevolutionday.com – egyre több ország, egyre több város kapcsolódik a kezdeményezéshez.

 

A FRD hivatalos napja május 19-e. Ennek a 24 órának a lényege, hogy csakis olyan ételeket fogyasszunk egyedül, családunkkal, barátainkkal vagy idegenekkel, amelyeknek ismerjük a származását. Ne vásároljunk mirelit terméket, előre elkészített ételt, s kerüljük a gyorséttermeket. Helyette menjünk ki a piacra, vagy csak a sarki zöldségeshez, s olyan növényeket vásároljunk, melyekről tudjuk, honnan származnak, vagy legalább annyit, hogy magyar termelőktől kerül az asztalunkra. Menjünk be abba a hentesüzletbe, ahova nem sűrűn járunk, mert a boltokban nagyobb a választék. Beszélgessünk el egy kicsit a hentessel, tudjunk meg többet arról, miért is érdemesebb ott vásárolni, mint a szupermarketekben, s vásároljunk kedvünkre minden olyan húsfélét, amit szívesen fogyasztunk. S ezekből a növényekből és húsokból készítsünk egy pompás ebédet vagy vacsorát.

 

A kampány Magyarországra is elérkezett. Povodör Judit, egy lelkes, ambiciózus lány magára vállalta a feladatot. Levélben kért és kapott engedélyt Jamie Oliver programfelelősétől, hogy Magyarországon ő szervezzen megmozdulást erre a napra. Mára már több étterem és lelkes, gasztronómiával foglalkozó önkéntes erősíti a hazai fesztivál létrejöttét. Mert fesztivál lesz. Május 19-én Budapest számtalan pontján – és néhány vidéki helyszínen – lehet együtt ünnepelni Jamie világra szóló kezdeményezését ismerkedéssel, beszélgetéssel és persze egészséges étkezéssel. Napról napra egyre több magánszemély is csatlakozik a Food Revolution Hungary elnevezésű facebook-oldalhoz, így szinte percről percre növekszik annak a magyar csapatnak a létszáma, amely hisz abban, hogy a világ hiába rohan, az egészséges táplálkozásnak helyet kell kapnia benne. Tartós ismeretségek születnek ezen az oldalon, és már most, május 19-e előtt számtalan egészséges recept olvasható, mely segíti, hogy mindennapjaink egészségesek legyenek.

 

Ez a kaland mindenkire vár május 19-én! Ünnepeljük az egészséges étkezést legalább egy napig, s az erről készült fotókat osszuk meg minden érdeklődővel a Food Revolution Hungary facebook-oldalon, s örüljünk együtt ennek a 24 órás győzelemnek ismerősökkel és idegenekkel egyaránt. Legyünk mi is a program részesei, ragadjunk fakanalat ezen a napon, s válasszuk a helyes táplálkozást! Hiszen Jamie jelmondata is az alábbi: Stand up for real food! – Szavazz te is az igazira!

 

Bővebb információ a Food Revolution Hungary facebook-oldalon olvasható.