"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Tündöklő indiai lótuszok

Virágba borultak az indiai lótuszok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében.

A Szegedi Tudományegyetem ebből az alkalomból Lótusznapokat is szervez, melyen a látogatók nemcsak a csodaszép növényt ismerhetik meg, hanem számos művészeti és kulturális program is várja őket.

 

 

A buddhisták szent növénye, az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a füvészkert büszkesége, Közép-Európában legnagyobb állományuk itt látható. A picinyke tavon a növény több száz, hatalmas rózsaszín virága nyílik, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa vagy darázsfészek formájú terméscsoportok is. A színpompás virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen szeptember elejéig megcsodálhatják.

 

Az indiailótusz-állomány csaknem egyidős az idén alapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő botanikus kerttel, az első növények az 1930-as évek elején a földeáki kastély kertjéből kerültek Szegedre – közölte a szakember.

 

A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

 

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva immár ötödik alkalommal szervezik meg a Lótusznapokat. A következő hétvégén, július 28-án és 29-én a 17,5 hektáros park növényritkaságai között barangolók a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület oktatóinak irányításával bekapcsolódhatnak a jógagyakorlásba, hagyományos keleti ételeket és italokat kóstolhatnak. A vendégeket kiállítások, indiai tánc-, és keleti harcművészeti bemutatók, koncertek, úti beszámolók várják. Szakemberek mutatják be, miben is rejlik a keleti masszázs és a tradicionális gyógymódok ereje. A gyerekek a kézműves-foglalkozásokon pedig lótusztündért, mandalát vagy selyemképeket készíthetnek, az óránként induló lótusztúrákon pedig szakemberek mesélik el mindazt, amit a különleges növényről tudni érdemes.

 

A kétnapos rendezvény Gauri Sankar Gupta, India budapesti nagykövetének előadásával zárul.

 

MTI