"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Hogyan szabaduljunk meg a ráncoktól?

Egy idő után még a legszerencsésebbeknek is szembe kell nézniük ráncaikkal. Harcoljunk!

 

Bőrünk öregedése elkerülhetetlen és természetes folyamat, harmincéves kor után, az évek múlásával egyre csökken a bőrt tápláló, rugalmasságát biztosító kollagén és az elasztin (kötőszöveti rostok) termelődése. A modern szépségipar külön ága a ránctalanító készítmények gyártása és a különféle ránctalanító eljárások, beavatkozások alkalmazása. Közös jellemzőjük, hogy azzal kecsegtetnek: regenerálják az elfáradt, petyhüdt bőrt, így ellene hatnak a ráncok kialakulásának, illetve a meglevőket „kisimítják”.

 

 

Aki anyagilag nem engedheti meg magának a drága beavatkozásokat (pl. arcplasztika, lézeres kezelések), vagy idegenkedik a „szikés” megoldástól, esetleg nem bízik a kevéssé ismert ránctalanító kezelések – mikrodermabrázió, mezoterápia tűvel és tű nélkül, kémiai mélyhámlasztás, villanófényes (IPL), rádiófrekvenciás kezelés, dermaroller, fotorejuvenáció – sikerében („tartósságában”), ráadásul arra is gondol, hogy ezek a kezelések nemcsak a ráncait

ÉJSZAKAI KRÉM
Az éjszakai krémek célja, hogy alvás közben táplálják és helyreállítsák a bőr struktúráját, így általában hatóanyagban gazdagabbak, mint a nappali krémek.
simíthatják ki, hanem a pénztárcáját is lelaposítják, gyakran a drogériák, patikák kínálatából igyekszik kiválasztani a számára legmegfelelőbbnek gondolt készítményt.
A bőrgyógyász-kozmetológusok, kozmetikusok egyértelműen arra biztatnak mindenkit, hogy bármely életkorban vegye fel a harcot a ráncaival – különösen akkor, ha már nagyon karakteresek és önbizalom-rongálók. A kérdés csupán az, hogy az otthoni szépségápolásban milyen összetevőjű termékektől milyen eredményt várhatunk, ám erről legtöbbünknek fogalmunk sincs. Talán ez is az oka, hogy használatuknak nincs, vagy alig látható az eredménye.
Ezért is kértük meg dr. Svajda Bernadett bőgyógyász-kozmetológust, kalauzoljon végig bennünket a gyárilag előállított ránctalanító készítmények piacán, segítsen eligazodni, milyen összetevőktől mit várhatunk?

 

A szakember már a beszélgetésünk kezdetén előrebocsátja, hogy a ráncosodásra való hajlam egyfelől öröklött, de a bőr állagának romlásában, öregedésének ütemében (feszességének, hidratáltságának, zsír-, kollagén- és elasztintartalmának csökkenésében) szerepük van a hormonoknak, az életmódnak, de a táplálkozásnak is.
Mint mondja, a ráncok kezelését sohasem késő ugyan elkezdeni, ám azok, akik évtizedeken át semmit sem tettek bőrük feszességének, rugalmasságának megőrzéséért, a látványos eredményt, hirtelen vagy tartós javulást, vagy akár a folyamat „visszafordulását” még a csodaszereknek kikiáltott bolti készítményektől sem várhatják, akkor sem, ha napi rendszerességgel használják őket. A drogériákban, patikákban kapható, új generációs, nagyiparilag előállított ránctalanító krémek szinte mindegyike tartalmaz hidratáló, fényvédő, színező anyagokat, illatanyagot, ám bőrfeszesítő, regeneráló hatásukat termékenként más és más aktív hatóanyag alapozza meg.

 

 


– A korai ráncosodásra hajlamos, száraz bőrűek nagyon gyakran előszeretettel választják a vízhiány pótlására szolgáló krémeket, míg a zsíros bőrűek inkább a savas, az elöregedett felhám távozását, a pórusok „szellőzését” biztosító AHA-termékekben bíznak.

SZEMRÁNCKRÉM
A szemránckrémek és -zselék főként hidratáló hatásúak. Az intenzívebb szemránckrémek és -gélek is tartalmazhatnak C-, E-vitamint, esetleg kollagént.
– Sajnos azok a készítmények, amelyek magukat „magas hidratáltságúnak” hirdetik, még nem feltétlenül hatékonyak a ráncok kezelésében is, annak ellenére, hogy valóban nagy mennyiségben tartalmaznak hidratáló komponenst. Ez utóbbi valóban szerepet játszik a ráncok kialakulásának fékezésében, ám önmagában kevés. A legtöbb, csak hidratáló hatású krém ugyanis nem hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, csupán a külső hámréteget nedvesíti, ezért a bőrszárazságot is csak átmenetileg enyhíti, a ráncok feltöltéséhez a vízpótlás kevés.
Épp ezért olyan hidratáló készítményt érdemes választani, amelynek összetevői között valamilyen antioxidáns (pl. A-vitamin, más néven retinol, vagy C-, E-vitamin) is megtalálható. Egyébként az antioxidánsokat is tartalmazó készítmények rendszeres használata segít a bőrt érő káros hatások közömbösítésében. Ennek tudható be, hogy az ezekkel kezelt arcbőr visszanyeri feszességét, természetes színét, egyúttal a ráncosodási folyamat is lassul.

 

Az alfa-hidroxi savakat (AHA) tartalmazó arckrémeket (e savak a természetben bizonyos gyümölcsökben találhatók meg), illetőleg szintetikus változataikat az 1990-es évek óta előszeretettel használja a kozmetikai ipar. A különféle vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a savak hozzájárulnak a bőr megújulásához, feszességéhez, folyamatos vízpótlásához, ugyanis savas kémhatásuknál fogva hámlasztó hatásúak, leválasztják a bőr legfelső rétegének elhalt sejtjeit, vagyis regenerálják a bőrt. Fontos azonban tudni, hogy az ilyen hatóanyagot tartalmazó krémek főként a fiatalabb korosztálynak ajánlhatók. Mivel a savas hatóanyag fényérzékennyé teszi a bőrt, fényvédő krém használata is javallott az ilyen tartalmú bőrápoló mellett.

 

 

A Q10 (koenzim) nevű hatóanyag az emberi sejtekben is megtalálható, energiafolyamataikban játszik szerepet. Az ezt az összetevőt tartalmazó arckrém rendszeres használata elsősorban azoknak javasolható, akiket a szem körüli ráncaik zavarnak, vagy akiknek a bőre a napfénytől, a sok napozástól már károsodott.
A kollagén és elasztin a bőr kötőszövetének alkotóelemei, mennyiségük a kor előrehaladtával csökken, és ez a csökkenés ráncok kialakulásában mutatkozik meg.
A kollagénes termékcsaládban található hidrolizált kollagént a gyártás során enzimekkel aprózzák fel, ami megkönnyíti, hogy a bőr mélyebb rétegeibe is behatoljanak, majd beépüljenek, és ezáltal táplálják és védjék a bőrt.

 

FÉNYVÉDELEM
A fényvédők sokak szerint a leghatékonyabb bőröregedés-gátló, azaz anti-aging termékek a kozmetikai piacon, ugyanis rendszeres használatuk megóvja a bőrt a napfény okozta károsodástól, amely a bőr öregedéséért leginkább okolható. Kevesen tudják, hogy a magas fényvédőfaktorú arckrémek, naptejek fontos szerepet játszanak a ráncok elleni védekezésben.
Az utóbbi időben elterjedt a hyaluronsav-tartalmú arckrémek használata is, főként a mélyebb ráncoktól, redőktől való megszabadulás reményében. A hyaluronsav (HA) valójában egy fehérje, amely – a kollegénhez és az elasztinhoz hasonlóan – természetes formájában megtalálható az emberi testben is. Negyvenéves kor felett a HA termelődése a felére, hatvan felett pedig már a bőrben lévő mennyisége tíz százalékra csökken.
Ez az oka, hogy a bőr (és nem csak az arcé) veszít simaságából, rugalmasságából, így felgyorsul a ráncképződés folyamata. A kutatók már régen felismerték, hogy a bőr kontúrvesztése, vagyis a ráncosodás elleni „küzdelemben” fontos szerepe van a hyaluronsav folyamatos pótlásának. Mind krém, mind szérum formájában alkalmazható és ajánlható, elsősorban az idősödő korosztályba tartozóknak.

– Ha valaki valamilyen (a mostani recessziós időkben, anyagi) okból abbahagyja a ránctalanító arckrém használatát, nem „esik-e össze”, nem lesz-e még ráncosabb a bőr, mint a kezelés kezdetén, vagyis nem lép-e fel hiányállapot?

– A ránctalanító készítmények használatát természetesen folyamatosan ajánlják mind a szakemberek, mind a gyártók. Ám aki abbahagyja a krém használatát, annak a kezelés elhagyása után sem lesz rosszabb a bőrének állapota: nem lesz petyhüdtebb, csak visszatér az eredeti – korrigálni kívánt – állapot. Ez igaz nemcsak a krémekre, hanem a szérumokra, sőt az orvosi ránckezelő technikákra is.

 – Sokan nem is mernek belefogni a ma már minden drogériában, gyógyszertárban kapható ráncfeltöltő szérumos kezelésekbe, és nemcsak a termékek ára miatt, hanem azért sem, mert nem tudják, meddig „garantált” a hatásuk.

FELTÖLTÉS
A ráncfeltöltést leggyakrabban olyan, hyalurontartalmú készítménnyel végzik, melynek nagy előnye, hogy „szervezetbarát”, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a szervezet idegen anyagként kezeli, és túl hevesen védekezik ellene (allergia).
– A szérumokból, amelyek a többi ránctalanító készítményben fellelhető komponenseket (pl. retinolokat, glikolsavakat, antioxidáns vitaminokat stb.) tartalmaznak, általában kis mennyiség (néhány csepp is elég). Ez a készítményfajta hazánkban még valóban nem terjedt el. Ennek egyik oka az is lehet, hogy általában márkás, így drágább termékekről van szó. Valójában azonban ebben az esetben is igaz a régi szólás-mondás, miszerint néha a drágább az olcsóbb, vagyis már kis mennyiség is elég a ráncok „kordában tartásához”, így – valószínűleg – aki ezek használata mellett dönt, anyagilag sem jár rosszabbul, mint más ránctalanítók rendszeres (olykor élethosszig) tartó használatával.