"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Modern és illékony hétköznapiság

Egy faragott támlásszék és egy felfújató fotel mit mutat meg a lakáskultúráról?

A TÁRGYAS_RAGOZÁS→szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás kicsi és sűrű mű arról, hogy miként rakhatjuk egymás mellé a múzeumok tárgyi örökségét a múzeumba kerülő modern és illékony tárgyakkal. 33 tárgy 7 képben – ami egyszerre meglepő és szokatlan, mégis nagyon magától értetődő. Klasszikus néprajzi témák, régi és mai tárgyak párbeszéde. A múltról, a máról, a múzeumról és a kiállításról. A tanulmányi kiállítás az oktatási évhez igazodva rendhagyó múzeumi szemeszterként is működik, minden korosztály számára izgalmas múzeumi órákkal.

 

 

A kiállításon klasszikus etnográfiai témákkal, régi és mai tárgyakkal, díszítőművészettel, ősformákkal, tömegtermékekkel, formatervezett egyedi tárgyakkal találkozhatunk. Épp úgy, mint egy múzeumi gyűjteményében: a tárgyak együtt mesélnek a múltról és a máról, hasonlóságokat és különbségeket állítanak egymás mellé, vitába szállnak egymással.

Mi a kapcsolat egy 19. századi, finoman megmunkált bőr nyereg és egy fröccsöntött gyerek játékmotor között? Érzünk-e párhuzamot egy kanalasgém csőréből készített villa-kanál és egy eldobható evőeszközkészlet között a formai hasonlóságokon túl? Elgondolkodunk-e azon a technológiai változáson, amit egy olajmécses és egy kézzel tekerős kondenzátoros zseblámpa jelent a világítás és a fény kultúrájában? Miként véd másként egy esőkalap és egy kerékpáros sisak? Egy kézzel faragott támlásszék és egy fóliából hegesztett felfújató fotel mit mutat meg a lakáskultúráról, a kényelemről, a tárolásról? És persze: a muzeológiáról.

Miről mesélnek tárgyak? Kik a mesélők? Tudósok? A leltározást végző szakemberek? A termékeket előállító tervezők és designerek? Vagy akár az utca embere? A szomszéd néni? Esetleg mi magunk? Vagy így együtt?
A kiállításban a múzeumi gyűjtemény mesél. A gyűjtemény különböző korú, megmunkálású, anyagú, díszítésű tárgyai, amelyek akár több mint száz éve, vagy akár épp tegnap kerültek a gyűjteménybe. Más-más lehetőséget kínálnak, más-más összefüggésekre utalnak, van olyan, amiről nagyon sokat tudunk, van, amiről keveset, de addig faggatjuk őket, amíg csak bírjuk.

Ha valaki úgy érzi, egyedül nem érti a kiállításon látható tárgyak üzenetét, nem marad egyedül. A kiállítás munkatársai valamennyi korcsoport számára kínálnak speciális, interaktív múzeumi órákat. Az általános iskolások, középiskolások és egyetemi hallgatók rendhagyó kiállítási gyakorlatok keretében ismerhetik meg a szokatlan tárgyakat és a kiállítás jelrendszerét, előzetes bejelentkezés után.

 

TÁRGYAS_RAGOZÁS→szubjektív etnográfia
tanulmányi kiállítás
2013. február 22. – június 16.

Megnyitó: 2013. február 22. 11.00


Fotó: Sarnyai Krisztina