"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Gyerekként nem féltünk álmodni

Három nemzetközi szinten is rendkívül sikeres magyar vállalat most közös ötlettel rukkolt elő.

A Szilícium-völgyben rendkívüli sikert elért magyar vállalkozások, a LogMeIn, a Prezi és a Ustream szövetségre lépett, hogy változtasson azon, amin Magyarországon talán a legnehezebb:  hinni abban, hogy lehet és érdemes akár a nulláról is építkezni. A sikerhez csak rengeteg munka és némi szerencse szükséges, persze az ötleten túl. A Bridge Budapest vezetőjét, Pistyur Veronikát kérdeztük a márciusban induló mozgalomról.

 

Fehér Gyula, a Ustream alapítója

 

 

− Azt tudjuk, hogy a Bridge Budapest alapítói Magyarországról indultak, mégis kevesen ismerik, értik mivel foglalkoznak. Azért jött létre a szervezet, hogy ezen változtassanak?

 

Ennél ambiciózusabbak az elképzeléseink, az álmaink. Talán szemtelenül hangzik, de az alapító cégek sikere ma már nem a magyarországi ismertségükön múlik. A Ustream egyik legismertebb felhasználója maga a Dalai Láma, de Obama kampánystábja és a NASA is ezt az élő online videóközvetítési rendszert használja. A Prezinek, ami egy nonlineáris prezentációs szoftver, 18 millió regisztrált felhasználója van, és az a küldetése, hogy az ötletek megosztását szórakoztatóvá és magával ragadóvá tegye, így pedig sikeresebbé a felhasználóját. A LogMeIn mára több mint 600 embernek ad munkát Budapesten kívül Bostontól Sydney-ig, és egyszerűbbé teszi a világ bonyolult digitális kapcsolódásait, bárhol is legyünk a világban. Mindegyik céget olyan emberek alapították, akiknek néhány éve volt egy álmuk, egy ötletük. Szeretnénk minél több ilyen sikertörténetet megmutatni. A Bridge Budapest ezeknek a gyorsan fejlődő és nemzetközileg sikeres magyar vállalkozásoknak az együttműködése. Minden cég, minden ötlet mögött ott az ember. Az alapítók személyes története bizonyíték arra, hogy nem minden a körülményeken múlik, akár a nulláról is meg lehet csinálni. Hiszünk abban, hogy hasonló magyar vállalkozások történetének minél szélesebb körben való megismertetésével pozitív változásokhoz járulhatunk hozzá Magyarországon.

 

Árvai Péter, Halácsy Péter, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi alapítói

 

 

Érthető a motiváció, de kicsit szokatlan. Jól értem, egyfajta attitűd-formálás a cél?

 

Szeretnénk megmutatni, hogy egyetlen ötletből lehetséges termékeket és cégeket építeni, az emberek szükségleteinek kielégítése és a saját álmaink megvalósítása érdekében. Nem csoda kérdése, rengeteg munka és persze némi szerencse szükséges hozzá. Az a tapasztalatom - és szerintem sokan halljuk ezeket akár baráti beszélgetésekben -, hogy könnyen beletörődünk, a siker csak néhány szerencsés kiváltsága. Szerintünk viszont nem csak a szerencsén múlik. Kisgyerekként nem féltünk akár elesni is. Akkor még ritkán kishitű az ember. Szorongások nélkül merünk élni a lehetőségeinkkel. Miért vesszük hát természetesnek, hogy felnőttként a többség fél próbálkozni, ismeretlen területre tévedni, és például elsőként vagy csak másként megoldani valamit, amire még nem gondoltunk. Mára az orvostudomány talált megoldást arra, hogy egy siketnek született ember készülék nélkül halljon, eljutott az ember a Marsra, de hogy messzebb ne menjek, az 1770-es években valaki megelégelte, hogy folyton koszosak a fogai, és kitalálta a fogkefét. A lehetőségek tényleg korlátlanok, és egy ötlet is elég, hogy megváltoztathassuk a saját világunkat. Tényleg csak merni kell újra álmodni. Ez az, amire szeretnénk minél több bizonyítékot mutatni.

 

Ez egyfajta inspiráció. Azon túl, hogy beszélünk róla, hogy lehet ténylegesen közelebb jutni ilyen mértékű társadalmi változásokhoz?

 

Nincs kétségünk, hogy hosszú és kitartó munkával. Idén tavasszal, magyar egyetemisták (jelenlegi és végzettek is) és újságírók számára egy teljes mértékben a szervezet által finanszírozott ösztöndíj-programot indítunk el, melynek során lehetőség nyílik az inspiráció- és tapasztalatszerzésre San Franciscóban, Bostonban és Budapesten is az alapítócégeknél. Testközelben megtapasztalható egy másfajta hozzáállás a problémák megoldásához, a világban rejlő lehetőségekhez. Szívesen fogadunk továbbá diákokat és újságírókat a világ minden más pontjáról is, hogy az ösztöndíj keretében megismerjék a Logmein, a Prezi vagy a Ustream világát, mert ez a három alapítócég bizonyítja, hogy miközben szinte nélkülözhetetlen a nemzetközi tapasztalatszerzés, ma már mindegyik cég megteremtette Magyarországon azokat a feltételeket, amelyek hiánya miatt sokan elvágyódnak.

 

A Bridge Budapest alapítói:


Anka Márton, a Logmein alapítója;
Fehér Gyula, a Ustream alapítója;
Árvai Péter, Halácsy Péter, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi alapítói;
Stephen J. Luczo, a Seagate Technology elnök-vezérigazgatója.