"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ereje, mint Sámsoné

Minőség, kényelem, elegancia: egyáltalán nem mindegy, hogyan ötvöződnek egy bőrönd esetében.(x)

„Ez a téglavöröshöz hasonlító színű Samsonite úti koffer a vásárlása idején számomra a csúcstechnológia és a technikai tökéletesség megjelenítője volt, melyhez ráadásul árkedvezménnyel jutottam hozzá Brüsszelben. 1980 elején vendégtanár voltam a Leuveni Katolikus Egyetemen, s a hazautazásra készültem vele, mert egyéb szállítóeszközeim időközben használhatatlanok lettek.

 

 

 

Egy másik bőrönd, az elődje például, Brüsszel Északi pályaudvarán, komoly családi küldetés teljesítése közben leszakadt a fogójáról, keresztbefeküdt a lépcsőn, felgyorsult, és csúszás közben elgázolt két apácát. Nyomós okom volt tehát, hogy masszív, Magyarországon akkor még nem ismert minőségű, megbízható tárgyat vásároljak. Valamit, ami már a következő évszázad előhírnöke” − olvashatjuk Granasztói György írását a Néprajzi Múzeum gondozásában megjelent Plasztik művek című kötetben, mi több, a bőröndöt jelen pillanatban is megtekinthetjük A Tárgyas_ragozás → szubjektív etnográfia tanulmányi kiállítás műtárgyai között.

 

Ami túlélte az aranylázat

 

Egyáltalán nem meglepő, hogy a Samsonite egy jelenkor-kutatással is foglalkozó múzeum gyűjteményébe bekerült, hiszen a márka a bőröndök esetében nemzetközileg elismerten az erő és a tartósság metaforája, így az utazással kapcsolatos tárgyak közül véletlenül sem hiányozhat.  Ugyanakkor a Samsonite-nak nemcsak jelene van, hanem legendás múltja is. A cég eredete, mint annyi minden más az Egyesült Államokban, az aranylázhoz kapcsolódik. Ez volt az az időszak, amikor megnőtt az igény az olyan tárolók iránt, amelyek a zordabb utazási körülményeknek is ellenállnak. Ezt a szelet fogta be vitorlájába 1910-ben Jesse Shwayder, amikor szokatlanul erős bőröndöket gyártó céget hozott létre.

Mi sem bizonyítja jobban ezt a szándékot, mint hogy az egyik termék nevében az erejéről híres bibliai hős, Sámson nevét rejtette el. A Samsonite Streamlite 1941-ben került piacra; a vulkanizált szövetréteggel bevont, fa alapanyagból készült bőrönd forradalmi újdonságnak számított, és a háború idején rendkívül népszerűvé vált. A termék sikerének is köszönhető, hogy 1965-ban maga a vállalat is felvette a Samsonite nevet. Sámson erejével szemben a Samsonite kondíciója az elmúlt száz évben sem vesztett fiatalosságából, sőt a végletekig kitágította mindazt, amit a poggyászokról gondolunk. Amiként 1980-ban egy ilyen koffer birtoklása a csúcstechnológia megtestesítője volt, ma sincs másként. A tervezők beleálmodják a technológiai vívmányokat a legújabb modellekbe.

 

2013 kedvence

 

A Samsonite újdonságainak titka egy különleges alapanyag, amely nemcsak tovább fokozta a bőröndök erejét, hanem formabontó megjelenést is kölcsönöz a modelleknek. A Cosmolite, a Cubelite, a Firelite, a Chronolite típusok nagyon ellenálló, extrém könnyű, rendkívül ütésálló darabok, ráadásul nincs szükségük külön keret alkalmazására. A különleges alapanyagot ugyanakkor más gyártó nem használhatja, 2017-ig a Samsonite levédte.

 

 

 

A hihetetlen biztonság titka, hogy polipropilén szemcséket felolvasztanak, és lemezeket készítenek belőle. A lemezekből csíkokat vágnak, ezeket megnyújtják, hogy minél erősebbek legyenek. Végül ebből a különleges fonalból készül el az a rugalmas, polipropilén „lemezszövet”, amely az új termékek biztonságának kulcsa, és erre kerül az ugyancsak fantasztikus tulajdonságokkal rendelkező víztaszító fényes bevonat. Az eredmény egy gyönyörű műtárgy, amely nemcsak remek útitárs, de letisztult formavilágával valódi dizájntermék is.

 

Extrém kalandok, extrém erő

 

Még egy egyszerű városlátogatásra sem mindegy, milyen poggyászt viszünk magunkkal, főleg, ha nem akarunk úgy járni, mint a szöveg írója darabokra hulló csomagjával 1980-ban. Ha pedig különleges kalandokat tervezünk, legyen szó szafariról, búvárkodásról a Vörös-tengeren vagy az Antarktisz meglátogatásáról, méregdrága sportfelszereléseket cipelve, végképp érdemes a legerősebb útitársat kiválasztani. Hiszen nem mindegy, hogy az adrenalinunk az élményektől, vagy egy megsérült csomag miatt szökik magasra.

 

 

A Samsonite egyik legújabb termékcsaládja, a Firelite tökéletes kísérője az aktív, gyors tempójú utazónak. A kutatások egyértelműen világossá tették, hogy a mai utas tartós, ám könnyű táskákra vágyik, hiszen a légitársaságok egyre szigorúbb szabályzatai miatt egyáltalán nem mindegy, milyen nehéz a bőrönd. A Curv anyagból olyan, a repülőgép fedélzetére is felvihető koffer készül, amelynek súlya egy nagy üveg ásványvíznél is kevesebb (1,9 kg), de a márka eggyel nagyobb, már feladandó társa sem éri el a 3 kg-ot. A kényelmet segíti a hibátlanul guruló kerék, a visszatolható, könnyű fogantyú, a biztonságot pedig a kombinációs zár. A tervezők ráadásul arra is gondoltak, hogy a sportolás után akár estélyi ruhát is ölthetünk. A tökéletesen záródó cipzárak olyan belső kialakítást rejtenek, ahol remekül elkülöníthetjük a saras bakancsot és a dizájner ruhánkat. A bőrönd nemcsak extra mennyiségű holmit képes elnyelni, de feltűnő színe, formája miatt egyből észrevesszük, amikor megérkezik a csomagkiadóba. Bárhol vagyunk is, ezekkel a bőröndökkel markáns vizuális nyilatkozatot fogalmazunk meg arról, hogy a modernitás elkötelezett hívei vagyunk.

 

A hazai Samsonite üzletek itt kereshetők!