"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Arcus Temporum

Rangos kortárs alkotókat és előadókat vonultat fel idén is a Pannonhalmi Főapátság összművészeti fesztiválja.

"Tízévesek vagyunk, de nem szeretnénk öregnek érezni magunkat. Azonban itt az alkalom, hogy mérleget készítsünk és elgondolkodjunk a 'hogyan továbbról' is" - mondta el Varga Mátyás fesztiváligazgató az rendezvényről szerdán tartott budapesti sajtótájékoztatón. - "Bizonyosan megmarad a program négyes egysége, továbbra is hangsúlyosak lesznek a zenei programok, amelyekhez különböző együttműködések révén a táncszínház, a képzőművészeti és filmes programok csatlakoznak.Az időívek-koncepció - azaz egy kortárs és egy klasszikus zeneszerző műveinek összekapcsolása - a második fesztiválon, 2005-ben vált markánssá, amikor sikerült meghívni az egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzőt, Szofia Gubajdulinát, és az ő művei mellett Haydnéi adták az időív másik pillérét. Az évfordulós fesztiválon nem egy szerző munkássága vezet a jelenhez - hangsúlyozta Varga Mátyás. Az európai hagyományt képviselő Schumann munkáival szemben idén 15 kortárs komponista darabjai szólalnak meg a három nap alatt.


Visszahívták az elmúlt években Pannonhalmán szerepelt alkotókat és azt kérték tőlük, hogy írjanak vagy dedikáljanak műveket a fesztiválnak, és ajánljanak fiatal szerzőket, aki bemutatkozhatnak az ünnepi eseményen. Gija Kancseli, Bent Sörensen - a zenei programok eddigi igazgatója -, Beat Furrer - aki idén váltja Sörensent -, valamint Helmut Oehring fogadta el a felkérést, és három ősbemutató is elhangozhat 24-én este a pannonhalmi bazilikában, amelyet a felújítás után először vehet birtokba a fesztivál.


A rendezvényen hét fiatal zeneszerző mutatkozik be. Rozmán Lajos művészeti vezető külön megemlítette Maksiim Kolomiiets fiatal ukrán zeneszerzőt, aki oboistaként is pódiumra lép kortársával, Borbély László zongoraművésszel.


Veres Bálint zenei tanácsadó hangsúlyozta, hogy a nem zenei programok szervezésében sokat tanultak az elmúlt években. A Trieszti Filmfesztivállal öt éve működnek együtt. A filmes programban a rövidfilmek dominálnak, a válogatásban, témaválasztásban a partner segít. Idén az apa-fiú kapcsolat kérdései tükröződnek öt napjainkban készült munkában.


A képzőművészeti programokban 2008 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiataljai vesznek rész, idén a tornatermet Pálinkás Nikolett Erdő című installációja öltözteti fel, de az idei Velencei Biennále művésze, Asztalos Zsolt is vendégük lesz a Barokk pavilonban Citylight című munkájával.


A színházi eseményekért felelős Hudi László bejelentette, hogy az ICKamsterdam nemzetközi koreográfiai művészeti központ az amszterdami premier után először Pannonhalmán mutatja be Emio Greco és Pieter C. Scholten friss, Double Points: VERDI című darabját. Az alkotók legutóbb 2004-ben, a Trafóban találkozhattak a magyar közönséggel.


Arcus Temporum (Időívek)

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság
Időpont:
2013. augusztus 23. és 25. között


Szöveg: MTI
Fotó: Berényi Marianna