"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Irodalom Berlinben

Ismét magyar közreműködéssel szervezik a berlini nemzetközi irodalmi fesztivált.

A berlini nemzetközi irodalmi fesztiválon (ilb) Salman Rushdie, John M. Coetzee és további mintegy 150 író között több magyar szerző is részt vesz, számos programot pedig a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) rendeznek.

 

 

Az első, egész napos program a hagyományoknak megfelelően a Berlin liest (Berlin olvas) nevű akció, amelynek keretében a német főváros vállalkozó kedvű lakói olvasnak fel kedvenc könyvükből egy-egy tetszés szerinti nyilvános helyen, parkban, téren, metrómegállóban vagy éppen a berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszánál, az East Side Gallerynél.

 

Az ilb az egyik legrangosabb európai irodalmi fesztivál. A gyermek- és ifjúsági irodalom új fejleményeit például több mint 100 felolvasással, színházi előadással, szakmai beszélgetéssel mutatják be, és nem feledkeznek meg a legidősebbekről sem.

 

A tíznapos fesztivál egyik fő témája az öregedés kultúrája, és ebből az alkalomból két rendezvényt is Farkas Péter Nyolc perc című kötete köré szerveztek. A Kölnben élő író regénye egy demenciában - időskori szellemi hanyatlásban - élő szerelmespár történetét mutatja be, a német kiadásról készült egyik műbírálat szerint "csupa bölcsességgel és gyöngédséggel".

 

Az ilb-en mutatják be Kati Marton magyar származású amerikai író-újságíró júliusban megjelent kötetét is, a magyarul A nép ellenségei - Családom regénye címmel 2010-ben kiadott munka német nyelvű változatát, amely egy német recenzió szerint "lenyűgöző kordokumentum" a hidegháborúról és a titkosszolgálatok gondolkodásmódjáról és munkamódszereiről. A fesztivál számos rendezvényét az idén is a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumában tartják. Szeptember 9-én például Változások a Balkánon címmel rendeznek beszélgetést egy szerb és egy horvát származású író - Bora Cosic és Roman Simic - részvételével arról, hogy milyen átalakuláson megy keresztül Belgrád és Zágráb az uniós csatlakozási folyamat révén, szeptember 12-én pedig Berlinben élő két iraki származású író - Fadhil al-Azavi és Huszein al-Mozani - részvételével Irak történetének legutóbbi korszakáról beszélgetnek.

 

A CHB nem csupán befogad rendezvényeket, hanem egy saját szervezésű programmal is készül. Az ilb alkalmából Esterházy Péter tart felolvasást szeptember 13-án Kertész Imre szeptember 20-án megjelenő német nyelvű kötetéből - a Letzte Einkehr, vagyis Az utolsó kocsma című munkából -, amely az irodalmi Nobel-díjas magyar író egy regénytöredékéből és a 2001-2009-es időszakban keletkezett naplóbejegyzéseiből készített válogatásból áll össze.