"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Hajböjt őszre

Az egészségesen csillogó hajkoronáról azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem a legszerencsésebb adottságokat örökölték.

A haj a szervezet valóságos energiabarométerének számít, testi és lelki szinten folyamatos kölcsönhatásban állunk vele. Ha hajunk szép és egészséges, mi magunk is jobban és erősebbnek érezzük magunkat. Ha viszont bánatosan lóg, még kedvetlenebbek leszünk.

Léteznek olyan ápolási ötletek, amelyeket mindenki sikerrel alkalmazhat. Ilyen például a hajmosás utáni hideg vizes öblítés (természetesen nem jéghideg vízzel). A hideg víz serkenti a vérellátást, a hajtüszők összehúzódnak, így minden egyes hajszál egyenesebben áll. Mivel pedig a fejünkön nem kevesebb, mint 150 ezer hajszál található, ez mindjárt nagyobb hajtömeg benyomását kelti. A módszer másik előnye, hogy csillogást kölcsönöz – főként a sima – hajnak: a hideg víztől a hajszálak felülete simább lesz, és jobban visszaveri a fényt.

 

A természetes módszerek hívei hajmosásra biotermesztésből származó, szűretlen almaecetet használhatnak, amely jó alternatívája az agresszív samponoknak. Tisztítja a pórusokat, kiegyensúlyozza a pH-értéket, és csökkenti a viszketést, illetve a korpásodást. Hasonlóképpen jól beválnak a magvakból, diófélékből és gyógynövényekből készült olajak, amelyek hidratálják a megviselt hajszálakat. Az indiánok és a polinéz szigetvilág lakói hajápolásra kókuszdióolajat használnak, míg az európai hajra a legjobb a szűrt olivaolaj.

Nagyon fontos a megfelelő hajkefe kiválasztása. Felejtsük el a műanyag keféket, amelyek fokozzák az elektromos feltöltődést, a jobbak fából vagy keménygumiból készülnek. A hajkefét a következőképpen használjuk: hajoljunk előre, hogy több vér folyjon a fejünkbe, a kefét először a nyakunknál, a hajtöveknél mozgassuk, majd haladjunk előre a hajvégek felé. A sörték először mindig a fejbőrt érjék, csak azután merüljenek bele a hajtengerbe. Ezt követően álljunk egyenesen, és a kefét a homlokunktól csúsztassuk lefelé a hajvégekig. Ez az eljárás serkenti a vérkeringést, és több oxigént juttat a hajgyökerekhez. Egyben a fejbőrt is megtisztítja, amely újra szabadon lélegezhet.

 

Ha valaki azért mos naponta fejet, mert a haja nagyon zsírosodik, az a felborult egyensúly jele. Ilyenkor segíthet az úgynevezett hajböjt: le kell mondani a samponról, és a hajat kilenc napon át minden áldott nap csak langyos vízzel megmosni. Ez majdnem mindig sikert hoz, és utána elegendő a másnaponkénti hajmosás. Ezt a mintát kell követni egy fél éven át, majd át lehet térni a háromnaponkénti hajmosásra, ami már teljesen rendben van. Fontos a megfelelő víz is. A túl kemény vízben sok a mész, ezért érdemes hajmosásra inkább szűrt vizet használni, vagy a hajat szénsavmentes ásványvízzel átöblíteni.

 

Mindnyájan arra vágyunk, hogy a hajunk többnek, a frizuránk dúsabbnak látsszék. Ezt a következőképpen érhetjük el: