"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Illényi Katica új hangszere

A hegedűvel lopta be magát az emberek szívébe, és most újabb, láthatatlan varázslatra készül az ismeretlen thereminnel.

Nagyon kevesen játszanak thereminen a világon, ugyanis nagyon nehéz megtanulni. Pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené. A hangok a hangszer két antennája közötti rádióhullámok megszakításával keletkeznek, a művész a levegőben fogja le a hangokat. Ezzel a hangszerrel hívták elő a Hitchcock-filmekben a borzongás hangjait, a Led Zeppelin ezt használta a lemezein, és ez volt Lenin kedvenc hangszere is. 

 

 

A theremin a világ első térvezérlésű elektronikus hangszere, a szintetizátor elődje. Feltalálója, az élete végéig hithű kommunista Leon Theremin orosz tudós, akinek regényes életében összefonódott a művészet, a politika, a kémkedés és az árulás. 1924-ben szervezték be az orosz titkosszolgálatba, ő fejlesztette ki a máig használatos lehallgatókészülékek nagy részét, a robotrepülőgépek irányítóberendezéseit és számos más hadi- és kémtechnikai újdonságot. 1927-ben az orosz titkosszolgálat a hangszerrel propagandakörútra küldte Európa legnagyobb operaházaiba és koncerttermeibe, s mindenütt óriási sikert aratott. 1927-ben Clara Rockmore hegedűművésznő hívta meg New Yorkba, s néhány héten belül amerikai sztár lett. Lavinia Williams afroamericai táncosnővel kötött házasságát a KGB botrányosnak találta, s mivel a professzor nem volt hajlandó elválni, 1937-ben elrabolták, Moszkvában bíróság elé állították, és szibériai kényszermunkára ítélték, majd tizenhárom év után házi őrizetbe került. 94 éves korában térhetett vissza New Yorkba, Clara Rockmore-ral a Radio City Music Hallban adott közös koncertjük után egy nappal halt meg.


Koncert a Müpában


Illényi Katica eddig két művel adott ízelítőt a különleges theremin zenéből a Győri Filharmonikusokkal közös koncertjein Pápán és Mosonmagyaróváron. Sokan nem hittek a szemüknek, volt, aki trükknek vélte,  amikor a művésznő a levegőben láthatatlan pontokat érintve szólaltatta meg Puccini Lauretta áriáját, amelyet Pápán egy kisfiú kezének irányításával játszott el. A  tomboló siker egyszerre szólt Illényi Katicának, a hihetetlen produkciónak és az éteri hangzásnak. A ritka hangszert 2014. január 4-én, újévi koncertjén a Müpában mutatja be a nagyközönségnek.