"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A hősnők most is köztünk élnek

Szeretettől vezérelt, mégis az oroszlán bátorságával és erejével küzdő nők, vagyis igazi Aranyanyuk mindig voltak, s remélhetőleg mindig lesznek is.

„Aranyanyunak nem lehet születni, csak azzá válni. Az Aranyanyuk nem emberfeletti erővel rendelkező nők, hanem nagyon is emberiek. Ők azok, akik mindennap meghoznak egy döntést, hogy a tőlük telhető legtöbbet, legjobbat nyújtják a körülöttük élőknek” – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntőjét Rácz Zsuzsa írónő és egyben a kezdeményezés megálmodója az Aranyanyu-díjátadó gálán a budapesti Károlyi-Csernovics-rezidencia dísztermében.

 

 

„Szeretettől vezérelve, az oroszlán bátorságával” – híres Aranyanyuk

 

Aranyanyuk mindig voltak, s remélhetőleg mindig lesznek is. Ők azok, akik jövőképet adnak, erőt sugároznak, láthatóvá válnak az adott kor társadalmának sötét pillanataiban. Ilyen volt Teréz anya, Audrey Hepburn, Diana hercegnő, vagy éppen hazánk ikonikus nőalakja, Karády Katalin, aki a háború idején számtalan gyerek életet mentette meg.

 

Az ő csodálatos személyét idézte meg a 2013-as Aranyanyu-díjátadó gálaest elején Szalóki Ági, aki egy mindent felülmúló Karády-feldolgozással lépett színpadra. Aztán ő maga is Aranyanyuvá vált, amikor a színpadra hívta a ma már 13 éves Rudai Lacikát, aki először felfedezettje, ma pedig már keresztfia az ismert énekesnőnek, s együtt adták elő az LGT egyik leghíresebb, Neked írom a dalt című számát.

 

 

 Mit jelent Aranyanyunak lenni

 Hiszen miből is áll az aranyanyuság? Mindent felülmúló, szívből jövő gondoskodásról a patronáltak és hozzátartozóik iránt. Az Aranyanyuk kísérőtársak, gyámolítók és hitet adó támaszok egy hosszú és nehéz úton. Tanítanak, ápolnak, és teljes lényükkel védőangyalként állnak helyt egy érzékeny időszakban, amikor a legnagyobb szükség mutatkozik a bátorításra és támogatásra. A három évvel ezelőtti kezdeményezés mára már mozgalommá nőtte ki magát. Hiszen az elmúlt időszakban mintegy 700 nőt jelöltek a díjra az ország legtávolabbi szegletéből is, akiknek története példamutatásul szolgálhat határon innen és túl.

 

Idén az est meghatározó pillanata volt Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójának személyes hangú beszéde, ahol meghatottan osztotta meg néhány, a kollégái és saját környezetében élő nő történetét, akiknek megbecsülése kiemelten fontos a számára. Elmondta, hogy a Richterben is sok hölgyet tudna a díjra jelölni, közülük is az első helyen Beke Zsuzsát, de mégsem lehetséges, hogy a díjat házon belül osszák ki. Beszéde végén hozzáfűzte, mekkora megtiszteltetésnek érzi, hogy cége támogathatja ezt a nem mindennapi programot, amely a legcsodálatosabb nők ünneplésére kelt életre. S végszóként kedvesen hozzátette: „Persze, amikor haza megyek, kiosztom a saját díjaimat, mert a feleségem mindenképpen megérdemli, a menyem és a két lányom, sőt potenciálisan az unokák között is vannak lányok, ők is megérdemlik.”

 

A 2013-as év jelöltjei számokban

 

Bogsch úr megindító szavai után Beke Zsuzsa, a cég kommunikációs igazgatója mutatta be a 2013-as év 39 jelöltjét és díjazottjait, s hozzáfűzte, az internetes közönségszavazás folyamán több mint 200 ezer voks érkezett. Mint elmondta, az idei díjazottakon kívül az elmúlt években összesen 15 Aranyanyut választottak, s büszkén adott hangot annak a ténynek, hogy „…a díj saját lábán is megáll, hiszen a több korábbi díjazott a kapott publicitásnak köszönhetően újabb sikereket ért el, saját területükön újabb támogatóik akadtak”.

Az ismert és méltán híres zsűritagok

 

Mielőtt a közönség is megismerhette a díjazottak névsorát, Beke Zsuzsa elmondta: a három év alatt összekovácsolódott zsűri – dr. Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Dobó Kata színésznő; valamint a díj megálmodói és a gálaest háziasszonyai, Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója, illetve Rácz Zsuzsa író – idén is azokat a nőket igyekezett megtalálni, akiknek elhivatottsága és személyisége példamutató lehet mindannyiunk számára.

 

Az idei év Aranyanyui

 

Majd elérkezett a pillanat, amikor Rácz Zsuzsa előbb a közönségdíjasokat, aztán a zsűri választottjait szólította színpadra.

„Orvosnő” kategóriában közönségdíjasként dr. Kelen Katalin gyermekgyógyász neve hangzott el, aki fiatal kora (32) ellenére a szakmai hitelesség mellett a legemberibb viselkedést hívja segítségül munkája folyamán, a nevetést. Így járt el a vese-transzplantáción átesett kisfiú és családja esetében is, amikor a kisfiú komoly pszichés problémákkal küzdött, mire az új szervet elfogadta. A fiatal doktornő a család mellett állt nemcsak partnerként, de barátként is. A fiatal doktornővel zsűridíjasként dr. Máttyus Anna gyermekpszichiáter érkezett az emelvényre. Őket követte „pedagógus” kategóriában Tóthné Almássy Mónika vecsési kórházpedagógus és Debre Istvánné pedagógus, a sort pedig az egészségügyi szakdolgozók két jelöltje zárta, Pektor Gabriella fóti gyógytestnevelő és Szabolcs Judit szigetmonostori gyógytornász.

 

 

Egészen az utolsó jelöltig minden a szokásos mederben zajlott: bemutatkozó film, díjátadás, a díjazott beszéde. Ám Szabolcs Judit a színpadra lépésekor magával hozta jelöltjét, az első „civilt”, aki mozgássérültként született, és kiskorában került nevelőszülőkhöz. Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó kérésére Szabolcs Judit Ádámi Zsanettal érkezett, aki ma már paraolimpikon úszó, hetvenszeres nemzetközi bajnok, valamint 150 méter vegyesen világcsúcstartó. Szabolcs Judit és Ádámi Zsanett története a ma már híres úszólány egy hónapos korában kezdődött. Szülei lemondtak a kislányról, s Judit magáénak érezte a feladatot, hogy nevelőszülőket találjon az apróságnak. Sorsuk attól a naptól összefonódott, és a díjátadó gáláig vezetett. A megható pillanatot a közönség állva, tapsolva fogadta, ami kitartott a díj átadásának néhány percében is.

 

„Jövőre, veletek, ugyanitt!”

 Ez a nem mindennapi esemény méltó befejezése volt az eredményhirdetésnek, hiszen ebben az évben nemcsak a mindennapok hősnői vehették át méltó díjukat, hanem maga a Richter Aranyanyu Díj is. Elnyerte ugyanis az év CSR-megoldásért, valamint az év PR-projektjéért járó Prizma Kreatív PR Díjat, melyet Vándor Ágnes, a Kreatív igazgatója adott át a gálaesten Beke Zsuzsának. Az estet egy meglepetésvendég, Kozma Orsi zárta, akinek minikoncertje után az ünnepeltek és a vendégek bízva a jövőben és jó célba vetett hitük további folytatásába, idén is úgy búcsúztak egymástól: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”

 

Képek forrása: aranyanyu.hu