"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Domoszlai Edit

A 22 éves Domoszlai Edit szólótáncos, több hazai és külföldi díj, fesztivál nyertese. A Pécsi Balett már a táncművészeti középiskola utolsó évében leszerződtette, de ő korántsem éri be ennyivel.

Ha kitartasz, ha akarod csinálni, ha tudod, hogy ez a te utad, és nem térsz le róla, az élet mindig visszaigazolja az erőfeszítéseket” – vallja Domoszlai Edit, aki nem sokkal egy lábműtét után, a táncművészeti középiskola végzőseként rögtön szólószerepet kapott a Pécsi Balett színpadán. A hatéves kora óta balettozó lány több magyar és nemzetközi fesztivál első helyezettje, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Géniusz-programjának nyertese.

 

Szülővárosában, Gyöngyösön kezdett balettozni, később a Pécsi Művészeti Szakközépiskola táncművészeti tagozatára került. Tizennégy éves kora óta él családjától távol. Néhány éve egy sérülés miatt kénytelen volt hónapokat kihagyni. Környezetében többen is letettek arról, hogy valaha folytathatja pályáját, de ő csak úszott, futott, gyakorolt – és ekkoriban szerette meg örökre a klasszikus zenét. Nem kellett csalatkozniuk azoknak – édesanyjának, barátainak és néhány pedagógusnak –, akik mindvégig hittek benne. „Nélkülük nem ment volna. Anyukám a nyolcadik orvos után sem adta fel. Ez óriási erőt adott” – mondja Edit.

 

Gyógyulása után Puccini Turandot operájának egyik áriájára készített saját koreográfiával megnyerte az Esély a Művészetre Táncfesztivált. „A szóló arról szólt, hogy a lehetetlennek ítélt helyzetből is fel lehet állni” – mondja. Nem sokkal később a Pécsi Balett ösztöndíjjal szerződette.

Korántsem éri be azonban csupán a tánccal, hiszen tudja, ezt a szakmát professzionálisan legfeljebb 35 éves koráig űzheti. „Nyitott, nyughatatlan, maximalista típus vagyok” – mondja. Tavalyelőtt Erasmus-ösztöndíjjal fél évet töltött a berlini Humboldt Egyetemen, és miközben németül hallgatott hét tárgyat, világhírű mesterek táncóráin, workshopjain vett részt.

 

Mindig kitűnő tanuló volt. Az andragógiát már elvégezte a Pécsi Tudományegyetemen, jelenleg emberi erőforrás menedzsernek tanul mesterszakon. „A táncból a tanulással, a tanulásból a tánccal kapcsolódom ki” – meséli.

 

Tanulmányai miatt egyre közelebb érzi magához a hr-területet, és ha a jövőre gondol, el tudja képzelni magát egy multinacionális cég vagy egy kulturális intézmény kötelékében. „Bár fix szerződésemmel szerencsésebb vagyok, mint sok, a művészetben dolgozó ember, okosan kell építkeznem. Lehet, hogy a tánc mellett már 26-28 évesen elindulok ebbe az új irányba is” – mondja.

 

A La femme 50 fiatal tehetség programja során kommunikációs képességei erősítésében és a jövője helyes tervezésében szeretne mentorára támaszkodni.