"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Dr. Meskó Bertalan

A gyors beszédű fiatalember feltehetően csodagyerek lehetett, hiszen hatéves korában enciklopédiákat olvasott. Már akkor tudta: orvos-genetikus lesz.

Több százan hallgatják, sőt vastapssal jutalmazzák a fiatal orvos dinamikus, felkészült előadásait. Az a hír járja, ezeken nemhogy lehet facebookolni, hanem egyenesen ajánlott. A közösségi média és az orvoslás kapcsolatában ugyanis világelső dr. Meskó Bertalan, aki a közösségi oldalakon csak Berci, vagy ahogy külföldön hívják, „doktor Twitter”. Tudományos kutatásai mellett nyolc éve foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az internet milyen szerepet tölt be beteg és orvos szempontjából az orvoslásban.

 

Angol nyelvű orvosi blogját ( www.scienceroll.com) négy éve folyamatosan a világ legjobb orvosi technológiai blogjának választották, és magyar blogjával együtt immáron több mint ötmillió olvasó látogatta. A www.Webicina.com oldalán ingyenes online kurzust is indított a közösségi média hatékony és biztonságos használatáról, és a világon elsőként kúrálja a web 2.0 orvosi forrásait százharminc témában tizenkilenc nyelven.

 

Azt mondja, orvostanhallgatóként döntött úgy, hogy nettó internetfüggésből orvosi stratégiát épít magának. Mostanában leginkább az e-paciensekről beszél, akik megkülönbözhetők az egyszerű, interneten betegségek után szörfölő hipochonderektől, az úgynevezett „guglerektől”.

Meskó doktor úr meghökkentő fogalmakat használ, például a világon elsőként beszélt digitális íráskészségről, azaz arról, hogyan kell élni az orvoslásban a digitális lehetőségekkel, még abban az esetben is, ha a beteg a felkészültebb. Ezt az orvosok oktatásába a világon elsőként vezette be egyetemi kurzusként előbb a Debreceni, jelenleg pedig a Semmelweis Egyetemen. Az orvosok ma is ötvenéves tankönyvekből tanulnak, indokolja javaslatát, miközben a digitális bennszülött, geek medikusok mobiltelefonokon és tableteken nőttek fel.

 

Tudatosságát és maximalizmusát édesanyjának és középiskolai biológia tanárának, Szendrei János tanár úrnak köszönheti. Azt mondja, ő sem nevelné másként a gyermekét, mint ahogyan őt nevelték, hiszen korán észrevették, hogy jól terhelhető és gyors felfogó képességű kisfiú volt.

Azt vallja, tevékenységének célja, hogy beteg és orvos egyaránt a világon fellelhető legjobb információkhoz jusson az internet segítségével, a gyógyítás és a gyógyulás érdekében. A mentorprogramtól azt várja, hogy olyan új szemléletet és gondolatokat adjon, melyeket felhasználhat az orvostudomány konzervatív világában is, illetve innovatív ötletekkel és megoldásokkal újíthassa meg azt.