"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Lám István

A kutatást a középiskolában kezdte. Tinédzserként indította vállalkozását, a szülei neve alatt. Mára nagy nemzetközi befektetők menedzselik őket. Nevük lesz a titkosítási piacon.

A középiskola végéig több kimagasló eredményt ért el országos és nemzetközi versenyeken a matematika, az informatika és a közgazdaságtan területén. Még a középiskolában belekezdett egy kutatásba Laki Balázzsal, ami a makrogazdaságilag optimális adóztatásra irányult. Eredményeikre később megkapták az Ifjúsági Bolyai Díjat, az Ifjúsági Innovációs Díjat (III. helyezet), majd az egyetemre kerülve, elsőévesként TDK-n két díjat is nyert a témával.

 

Tizennyolc éves kora előtt szülei nevén indított egy számítástechnikai vállalkozást, majd társaival megalapította a Future Office Network Kft.-t, 2008-tól két évig az ügyvezetője volt. A BME-n szerzett kitüntetéses mérnök-informatikus BSc diplomát, jelenleg ugyanezen a szakon MSc hallgató. Többször elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat.

 

2009 végén új kutatási projektbe kezdett: az elosztott fájlrendszerek kriptográfiai jogosultságkezelésével foglalkozott. A témában két hallgatótársával először első díjas TDK-t írtak, majd szabadalmaztatták eredményeiket (2011-ben nemzeti, 2012-ben már nemzetközi kiterjesztéssel).

 

„A mentorok személye fontos a számomra eddigi pályámon, sokat köszönhetek nekik – mondja, a La femme 50 tehetséges fiatal programjára is utalva. „A cégünk megalakulásában például több olyan ötletet kaptam, aminek köszönhetően kínos buktatókat tudtam elkerülni.”

 

A kriptográfia, vagyis a titkosítás, amivel most is foglalkoznak, az a matematikai garancia, amellyel a vállalkozási, így a banki, a közigazgatási, a katonai titkok megőrizhetők, mert csak az tudja dekódolni az információt, akinek kulcsa van hozzá. „Még diákként törtük a fejünket egy olyan fájlcserélőn, amit csak az lát, akinek jogosultsága van. Vagyis az adatok biztonságba helyezése volt a cél, amit fejlesztve a felhőalapú szolgáltatást céloztuk meg.”

 

 

 

Kriptográfiai fejlesztéseik szabadalmaztatását egy ideig saját zsebből finanszírozták, de hamar belátták, hogy így nem megy. Akkor kezdtek befektetőket keresni. Mára tíz nemzetközi cég állt össze, megfinanszírozták a további fejlesztést is. „Egy kis diákcsapat 380 millió forint befektetést kapott” – közli egyszerűen.

 

Mi mozgatta őket? „Az, hogy piacvezetők legyünk a titkosítási piacon! – jelenti ki. – Láttunk egy pici rést ebben, de rövid időnk van. Hamar elő akarunk állni a béta-verzióval ”

Érdemes figyelni egyébként a Lám testvérekre: István középső öccse atomfizikus, a legkisebb kötöttfogású birkózó – most lett világbajnok!