"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Szabó Gréta

Első magyar diákként megnyerte a nemzetközi vitaverseny döntőjét, három nyelvvizsgát már letett, az egyetemen mechatronikát tanul, kikapcsolódásképpen zenél, táncol, vagy a csillagokat nézi.

Használhatják kiskorúak a közösségi oldalakat? Kötelező legyen-e a bevándorlók gyermekeinek biztosítani az anyanyelvi oktatást? Büntethető legyen a vallások elleni gyűlöletbeszéd Európában? Van, aki egyetért, van, aki ellenzi: Szabó Gréta mindkettő mellett tud érvelni. A Németországból induló német nyelvű nemzetközi vitaverseny, a Jugend Debattiert International magyarországi döntőjének második helyezettje, és ezzel kvalifikálta magát a nemzetközi döntőbe. A törékeny lány kőkeményen érvel: első magyar diákként megnyerte a nemzetközi verseny döntőjét tavaly október 19-én Vilniusban.

 

Ilyen háttérrel és erőséggel egyértelmű lenne, hogy ügyvédnek vagy ügyésznek kell készülnie, esetleg politikusnak, újságírónak vagy társadalmi aktivistának. Ezek a pályák egyelőre még nem izgatják. Szabó Gréta a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának elsőéves mechatronika szakos hallgatója. Tanulmányait német nyelven is folytatja a Budapesti Műszaki Egyetem és a németországi Technische Universität Karlsruhe közös képzésében. A La femme 50 tehetséges fiatal mentorprogramjában a műszaki területre koncentrál, kutatómunkát szeretne végezni és azt publikálni.

 

 

 

Általános iskolai tanulmányait a Budapesti Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi iskolában végezte, ahol nyolcadik osztály végén megkapta az iskola Jókai Díját. Jól vág az esze, ez korábban is kiderült, amikor a diák sakkolimpia országos döntőjébe jutott. Az Apáczai Gimnázium országos természettudományi versenyén hetedik helyezést ért el.

Gimnáziumi tanulmányai alatt német és angol nyelvből felsőfokú, olasz nyelvből középfokú nyelvvizsgát szerzett. A német a kedvence, a nyelvi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny országos döntőjébe két alkalommal is bejutott, egyszer hatodik, egyszer nyolcadik helyezést ért el.

 

Szabadidejében előveszi a csillagásztávcsövét, vagy zenél. Tíz éve csellózik, jelenleg a Solti György Zeneiskola zenekarának tagja. Szintén tíz éve táncol a Jókai Mór néptáncegyüttesben, fellépett velük már a Művészetek Palotájában is. Számára nyilván nem is kérdés, hogy lehet-e egyszerre ennyi mindent csinálni. Emellett csakis pozitív érveket tud felsorakoztatni.