"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Szigethy Eszter

Világjáró grafikus, aki jelenleg Mexikóban él. Tervezőgrafikusként erősíti a civil kurázsit: társadalmi felelősségvállalásra, szolidaritásra ösztönző munkáit kiállították Nyíregyházától Melbournig, Hongkongtól Székelyföldig.

Az ENSZ 2012-es „The Future We Want: Drop by Drop” (A jövő, amit akarunk: Cseppről cseppre), jelentős, valamennyi európai uniós országra kiterjedő pályázatán a 25 év alatti kategóriában első díjat nyert pályaművével. A kompozíció egyetlen egy vízcseppet ábrázol, melyen mint Noé bárkáján állatsereg küzd a „fennmaradásért”. Ez a szégyent és felelősséget érezteti velünk, melyet a vállunkon cipelünk – mondja -, a víz a mi bárkánk, nélküle nem tudnánk létezni. Az ausztráliai „Positive Posters” elnevezésű kiállításon az első 30 kiállító közé választották több mint 50 ország pályázója közül, a vándorkiállítás során Melbourne-ben, Brisbane-ben és Hongkongban is láthatta a közönség azt a grafikáját, amelyen ugyanazon, többször egymás mellé helyezett, más-más vizuális jelzésekkel megkülönböztetett vallású férfiarc hívja fel a figyelmet: kulturális különbözőségünk csak a felszín, mögötte az emberiség egysége fellelhető.

 

Jelenleg Mexikóban dolgozik projektjén, amelyet beválasztották a legjobb 100 közé a Benetton által meghirdetett nemzetközi pályázaton. „Projektem az illegális migránsokról szól, akik a Latin-Amerikai országokból Mexikón keresztül egy jobb élet reményében az Amerikai Egyesült Államokba vándorolnak. Első lépésként különböző grafikai technikákat tanítanánk 11-13 éves diákoknak a helyi általános iskolákban Arriagában, Veracruzban, Saltilloban. A tanulók képi és írásos üzenetet megjelenítő kis kártyákat készítenének az új módszerrel, melyeket továbbítanánk az adott város menedéktáboraiban lévő migránsoknak. A számukra összeállított élelmiszercsomaggal együttérzésünkről biztosítanánk őket, hiszen ezek a gyakran embertelen körülmények között élő migránsok sajnos mindenhol azt tapasztalják, hogy sehol sem kellenek. Ezzel a projekttel azt szeretnénk kifejezni, hogy ők is számítanak. Mindezek által inspirálva egy önálló kiállítást szeretnék szervezni Mexikóvárosban” – meséli mosolyogva Szigethy Eszter. Lefegyverzően közvetlen, úgy beszélgetünk a világ két végén a számítógép monitorján keresztül, mintha a sokadik személyes találkozáson lennénk már túl.

 

Mellesleg nagyon élvezi, hogy szabadúszó grafikusként bárhol a világon dolgozhat. A jövőt illetően határozott elképzelése van: szeretne továbbtanulni Ázsiában, leginkább Kínában, valamint készül a Drop by Drop pályázatán elnyert olaszországi útra, ahol a Benetton csoport kommunikációs kutatóközpontjában, az Omar Vulpinari által vezetett trevisói Fabricánál mélyítheti el szakmai tudását. Skype-on keresztül is szeretne aktívan részt venni a La Femme programjában, hiszen – mint mondja –mentora a jelenlegi, mexikói projektjének megvalósításában és kidolgozásában is sokat segíthetne neki.