"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Váczi Borbála

Azt mondják, abból lesz a jó üzlet, ha az ember megsejti, mire vágyik a piac, és elébe megy a trendeknek. Pontosan ezt tette. Az előtt találta ki a matyodesignt, mielőtt sztárok és sportolók világszerte rákaptak volna.

A történet egy inggel kezdődött, amelyet a Váczi lányok, Rozi és Borbála (a barátainak csak Bogyisz) készíttettek egy tardi hímzőasszonnyal Rozi élettársának, Nagy Ervin színművésznek a születésnapjára. Neki annyira megtetszett az ajándék, hogy attól kezdve szívesen hordott hasonlóan hímzett ruhadarabokat a civil életben és a róla készített fotókon egyaránt, és ezzel hozzájárult a matyodesign termékeinek népszerűvé válásához.

 

A kezdet azonban igazából 1978, amikor a Váczi lányok szülei (akkor még gyerektelen, fiatal pedagógus házaspár) elindultak olyan települést keresni, ahol szívesebben élnének, mint a fővárosban. Így kerültek Tardra. Bár később visszaköltöztek Budapestre, az ottani házuk megmaradt, és a gyerekek minden iskolai szünetet ott töltöttek, élvezettel váltogatva a nagyvárosi és a falusi életmódot. Azután egy darabig nem jutottak el Tardra, és amikor öt év után visszaérkeztek a faluba, az valódi hazatalálás-élményt jelentett. „Újra megtaláltak minket a régi emberek, rájöttünk, hogy közös nyelvet beszélünk, hogy azok az illatok ismerősek, azok az arcok megnyugtatóak, az a levegő frissít fel. Azon a nyáron fogant meg bennünk a matyodesign ötlete.”

 

Első lépésként a webshop jött létre, de ma már kaphatók a termékeik boltokban, a Radnóti Miklós utcában van a bemutatótermük, és sok viszonteladóval dolgoznak Magyarországon és külföldön egyaránt. Fehér és fekete női és férfi pólókkal kezdték, kézzel hímzett, eredeti matyó mintákkal, azután gyerekruhákkal és kiegészítőkkel bővült a választék, és nemrégiben elindult a honlapon a Tervezd magad! lehetőség is. „Nagyon fontos, hogy gyerekkorunk óta ismerjük és szeretjük azokat a nőket, akik hímzik a mintákat. Ők rengeteg örömet és energiát adnak nekünk azzal, mennyire boldoggá teszi őket, hogy valaki újra kíváncsi a munkájukra, újra tetszik a fiataloknak, amit csinálnak.”

 

 

 

A kollekció már a bemutatkozásakor nagy sikert aratott, azóta további terjeszkedést terveznek. Részt vettek a NESsT vállalkozásfejlesztési alapítvány pályázati programján, ahol hatezer dollárt nyertek egy fejlesztésre: olyan műhelyt csinálni Tardon, ahol a termékek készülnek, és ahol az ottani adminisztratív és logisztikai teendők központja is helyet kaphat.

 

A La femme 50 tehetséges fiatal programjában Váczi Borbála Krizsó Szilviát kapta mentorul, aminek nagyon örült, hiszen eleve vele szeretett volna együtt dolgozni. „Szilvivel azt beszéltük meg, hogy kitaláljuk, miben számítanánk a segítségére, ő pedig végignézi, hogy miként tudna velünk együttműködni. Magamtól pedig elvárom, hogy éljek azzal a lehetőséggel, ami ebben a programban rejlik.”