"Úgy érzi, egész életében arra készült, amivel most vállalkozóként foglalkozik. Addig három évtizeden át egy minisztériumban dolgozott."
« vissza nyomtatás

Fenyvesi Éva

Úgy érzi, egész életében arra készült, amivel most vállalkozóként foglalkozik. Addig három évtizeden át egy minisztériumban dolgozott.

Egy csésze zöldkávé-keverékből készült, finom presszókávéval megkínálhatlak? – kérdezi Fenyvesi Éva. Óbudán, a Bécsi út egyik zegzugos részén található cukrászdájában glutén-, tej- és cukormentes, édes és sós sütemények között válogathatnak az ételintoleranciában, ételallergiában szenvedők, illetve az egészséges étrend szerint táplálkozó, ártalmatlan finomságokra vágyó vevők. A bolti rész polcain különböző étrend-kiegészítők és vitaminok sorakoznak, amelyek megkönnyítik a paleolit konyha híveinek mindennapi táplálkozását.

 

Hirtelen csend

 

Fenyvesi Éva hosszú utat járt be, amíg állami alkalmazottból bátor vállalkozó lett. Külkereskedelmi főiskolát végzett angol−francia szakon. Diplomája átvétele után mégsem üzleti leveleket fordított. Több mint 30 évig irodai munkát végzett egy minisztériumban. Gyerekei már nagyok voltak, amikor házassága válással végződött. Már fiatalon nagyra becsülte azokat a nőket, akik 50 felett is talpra tudtak állni, készek voltak valami újat kezdeni. „Úgy véltem, bármikor kerülhetek én is ilyen helyzetbe” – emlékszik. Csodálta az üzletasszonyokat, kíváncsi volt, ő mire lenne képes egy saját vállalkozásban.

25 BÁTOR ÚJRAKEZDŐ
54 évesen úgy döntött, hogy elhagyja a biztos megélhetést nyújtó alkalmazotti életet, bár fogalma sem volt arról, mi következik.

 

Munkahelyén az utolsó tíz évben középvezetőként dolgozott. Végül egy átszervezés során 54 évesen úgy döntött, hogy elhagyja a biztos megélhetést nyújtó alkalmazotti életet, bár fogalma sem volt, hogy mi következik. Úgy fogalmaz, hogy várta Istent. „Sok ember gondolja, hogy Isten létezik. Én azt mondom, hogy ha így van, számoljunk vele, és éljünk ezzel a hittel a hétköznapjainkban” – mondja.

 

A folyamatos pörgés után hirtelen csend lett. Egyedül maradt, a fia már megnősült, lánya Angliában tanult. Az életét úgy kellett megszerveznie, hogy minden napnak legyen értelme. Délelőtt edzőterembe járt, nagyokat sétált, gyakrabban találkozott a barátaival. Néhányuknak felajánlotta, hogy vigyáz a gyermekére, egy családhoz pedig, ahol az anyuka beteg volt, minden héten főzni járt. „Természetesen nem pénzért, hanem azért, hogy segítsek, és közben jó volt érezni, hogy szükség van rám” – fűzi hozzá. Közben várt, hogy merre nyílik lehetőség. Mindig fogékony volt az egészséges életmódra. Egyik barátja beszélt neki a paleolit étrendről, amit akkor azzal utasított el, hogy a sokféle egészségesnek mondott táplálkozási módszer közül nem akar egy újabbal is megismerkedni. „És akkor az egyik bevásárlóközpontban felfedeztem Szendi Gábor és Mezei Elmira gyönyörű fotókkal illusztrált könyvét, amely a paleolit táplálkozásról szólt” – meséli.

 

Szárnyak

 

Belelapozott, és azt gondolta, csodálatos, egészséges ételeket lát benne. Megvette a könyvet, és otthon elkezdett a benne olvasottak alapján főzni. A fia hozzá hasonlóan édesszájú, ezért hamarosan sütemények készítésébe is belevágott. Korábban számára ismeretlenek voltak az alapanyagok, amelyekből bevásárolt: például hagyományos liszt helyett kókuszlisztet, cukor helyett eritritet vett. Fiának ízlettek a különleges sütemények, ez rendkívüli módon inspirálta Évát.

 

Felnőtt gyermeke azt mondta, hogy valamilyen gesztenyés finomságot kér a születésnapjára. „Pillanatok alatt megalkottam egy tortát a paleolit ételkészítés szabályai szerint. Később ennek a cukrászdának a gesztenyés tortám lett az első süteménye” – mosolyog.

25 BÁTOR ÚJRAKEZDŐ
Oké, Uram, de én sem az üzleti életben nem vagyok jártas, sem cukrászbizonyítványom nincsen, hogy a csudába vághatnék bele?

 

Szárnyakat kapott, és rengeteget sütött otthon. A mindennapi főzés szürkeségét korábban is azzal próbálta felváltani, hogy egészséges újdonságokat tett a családi asztalra. Úgy gondolta az általános felfogással ellentétben, hogy nem muszáj borzalmas ízűnek lennie annak, ami egészséges. A receptkönyvből, régi receptek átgondolásából és saját ötletei szerint sok finomságot készített. A hagyományostól eltérő alapanyagok használata miatt később a Rigó Jancsiból Rigó János, a lúdlábból ludas, a puncsból pink torta lett.

Egyik napról a másikra erős vágy támadt benne, hogy saját cukrászdája legyen, ahol egészséges finomságokat kínálhat. „Azt mondtam Istennek: oké, Uram, de én sem az üzleti életben nem vagyok jártas, sem cukrászbizonyítványom nincsen, és paleós is éppen hogy csak vagyok. Hogy a csudába vághatnék bele?” – emlékszik. Hamarosan megkapta a választ. 2012 márciusában elment a budapesti paleolit klubba, ahol beszélgetni kezdett a vezetővel. Pár mondat után elmondta, hogy szeretne egy paleolit cukrászdát. A hölgy azt válaszolta, hogy ő évek óta foglalkozik ezzel a gondolattal, és van is cukrászvégzettsége. „Hú, köszönöm, ezzel már tovább lehetne lépni” – gondolta Éva.

 

Járatlan út

 

Bár G. Szabó Klára, akivel ma már együtt dolgoznak, elvégzett egy cukrásztanfolyamot a vele járó gyakorlattal együtt, korábban sohasem dolgozott cukrászdában. Járatlan úton indultak el tehát együtt, és elszántan haladnak rajta ma is. Megismerkedésük után fél évvel meg is nyitották azt az üzletet, amelyben a sütemények mellett alapanyagokat, liszteket, édesítőket, vitaminokat és sok egyebet is kínálnak. Várják mindazokat, akik akár kényszerből, akár tudatosan változtatni akarnak életmódjukon.

 

„Az elején rengeteg problémával kellett megküzdenünk, ez most sincs másképp, de ha valami nehézség bukkant fel, azt gondoltam, hogy ha nem nyílik az ajtó, akkor nem kell továbbmennünk. Csodás módon viszont nyíltak az ajtók. Nem tudhatjuk, meddig lesz ez így, de mi minden napnak örülni tudunk” – fűzi hozzá.

 

„A bolt közelében szerettünk volna egy kis műhelyt, de sehol sem találtam megfelelő üzlethelyiséget. És akkor egyik nap átsétáltam az udvar túloldalára, hogy körülnézzek. Ahogy megláttam a Kiadó táblát, azonnal hívtam a tulajdonost” – meséli. Kiderült, hogy a napokban hirdették meg. Hamarosan ki is vette, s ott kialakították a kézműves cukrászműhelyt. „Ez volt az igazán nagy feladat” – emlékszik Éva. Klárával nagyon sokat dolgoztak azon, hogy hol milyen gépeket, berendezéseket szerezzenek be. Az internetet böngészték, konzultáltak, akivel csak érdemes volt, és megkérdezték, mit javasol egy műhely létrehozásához. Másik két üzlettársukkal is rendszeresen összejöttek, izgatottan tervezgettek.

 

A cukrászműhelyben a termékfejlesztés folyamatos. Kezdetben mandulalisztet használtak, majd felváltották kókusszal és földi mandulával, amelyeknek sokkal jobb az élettani hatásuk. 2015 novemberében került az üzletükbe alacsony szénhidráttartalmú újdonságuk, a „Karcsú kenyér”.

 

Az Ártalmatlan finomságok boltjának különleges hangulata van: ide nem csak beszaladnak az emberek, hogy valamit vegyenek. Éva és munkatársai elbeszélgetnek velük, és az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokkal is ellátják őket. Már törzsvásárlókkal is büszkélkedhetnek. Közéjük tartozik Gyarmati Andrea gyermekorvos, magyar bajnok és olimpiai dobogós úszó. Vannak persze nehézségeik, és kissé bizonytalan a jövő, Éva mégsem csügged. Tudja, hogy jókor kapott egy jó ötletet és megfelelő segítőtársakat egy jó ügy megvalósításához. Tudja, hogy bárhogy is alakulnak a dolgok a jövőben, a lényeg az, hogy meglássuk, merre nyílik az ajtó, és merjünk bátran belépni rajta.

 

Személyes mottója:

 

„Az életünkben annyi minden van… de rajtunk múlik, ebben szabadok vagyunk, hogy mi az, amit kiemelünk belőle.” /Pál Feri/