"Televíziós műsorvezető "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Erős Antónia

Erős Antónia

Egy csepp figyelem

Televíziós műsorvezető

Szinte családtagként tekintenek rá a tévénézők. Nem ritka, hogy az RTL Klub Híradó műsorvezetője egy-egy adásban másfél millió embert is a képernyő elé szögez kollégájával, Szellő Istvánnal.

 

A nézők többsége azt hiszi, Erős Antónia feladata csak annyi, hogy késő délután bevonul a sminkeshez, aztán átsétál a stúdióba, és felolvassa a Híradó híreit. „Ha így történne, rendkívül monoton, egysíkú lenne a munkám” – mondja. Szerződése szerint hírszerkesztő és műsorvezető. A helyszínen járt riporter javaslata és a napi szerkesztő elképzelései, információi alapján maga írja jól érthető szövegeit.

 

Pedagógusdiplomával a zsebében a kaposvári városi televízióban kezdett dolgozni. Szinte mindenben kipróbálhatta magát. „Hamar kiderült, hogy a legjobban a realitásokkal foglalkozó műfaj, a hírek világa érdekel” – emlékszik vissza.

 

A pécsi körzeti televízióban is a tőle telhető legjobban igyekezett végezni a munkáját. Magában valószínűleg ez sem lett volna elegendő azonban ahhoz, hogy egyszer csak felhívják telefonon, és megkérdezzék, volna-e kedve egy országos kereskedelmi televízió híradóját vezetni. Az éppen akkor elindult csatornánál azonnal szerződést kínáltak neki. „A szerencse találkozott a szorgalommal a sikerhez vezető utamon” – mondja. Így már tizenhárom éve köszönti mosolyával az RTL Klub Híradó nézőit.

 

A híreket egész nap figyeli, a szerkesztőségben öt-hat órát dolgozik. Más újságírókhoz hasonlóan rugalmas a munkaideje. „Azon belül a leginkább kötött, hiszen a híradó mindennap ugyanabban az időben jelentkezik” – jegyzi meg. A híradózás rendkívül szigorú műfaj, választási műsoron, közéleti magazinon kívül mást nem tűr meg maga mellett. Ezért sem láthatjuk a sportos alakú, szép arcú műsorvezetőt valamelyik show háziasszonyaként.

 

Akik a képernyőn rendszeresen megjelennek, befolyásolják, formálják a nézőket. A híradó visszahat a műsorvezetőre is, hisznek neki az emberek. Fontosnak tartja, hogy egyes ügyek mellett kiálljon. „Ebből a szempontból is oda kell figyelnem, hogy milyen helyzetekben szólalok meg” – mondja.

 

Ilyenkor a híradótól függetlenül más műsorokban is részt vesz. Augusztus elsején volt az anyatejes táplálás napja, augusztus elsejétől hetedikéig a szoptatás világhete tartott. Kétéves ikergyermekeit még mindig szoptató édesanyaként egyszemélyes harcot indított azért, hogy a szakemberek széles közönség előtt beszélhessenek az anyatej előnyeiről, a szoptatás fontosságáról az anya és a baba szempontjából.

 

A Bátor Tábor Alapítvány egyik nagyköveteként a krónikus és daganatos betegségekkel küzdő gyerekek élményterápiás táboroztatásának hírét öregbíti.

 

Köztudott róla, hogy maga is krónikus beteg, 1-es típusú cukorbetegségben szenved. 2005-ben néhány lelkes segítőjével létrehozta Egy Csepp Figyelem Alapítványát. Azóta sokan látták hirdetéseiket, ellátogattak ingyenes szűrővizsgálataikra, jártak már „egy csepp”-es patikákban, esetleg együtt ünnepeltek velük az Egy Csepp Világnapon. Erős Antónia nagy álma, hogy alapítványa nemzetközivé váljon.

 

Szigetváron született. A kaposvári tanítóképző főiskoláról egyik tanára ajánlására bekerült a Kaposvári Városi Televízióhoz, majd a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója munkatársa lett. Az akkor alig fél esztendeje működő RTL Klub Híradójában 1998 áprilisában került képernyőre. 2005-ben létrehozta az Egy Csepp Figyelem Alapítványt a cukorbetegség korai felismerésének elősegítésére. Férje szakmabeli volt, aztán magánvállalkozó lett. Jelenleg ő van gyeden gyermekeikkel, a 2009 júliusában született Szonja Máriával és Mátyás Ivánnal.

Bukta Zsuzsa Bukta Zsuzsa cikke
címkék:
Autó | tévé