"Üzletasszony, televíziós személyiség"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Stahl Judit

Stahl Judit

Egyszerű és gyors receptek

Üzletasszony, televíziós személyiség

A Tények műsorvezetője volt, majd váltott, és a szenvedélyének kezdett élni: sikeres szakácskönyveket írt, főzőműsort készített, elindította a saját magazinját, idén a stahl.hu internetes oldalt. Meghatározta egy generáció főzéshez való viszonyát.

 

A TV2 Tények műsorának hírolvasójaként közismert személyiséggé vált, majd üzletasszony lett. Előbb a főzőműsorával hódított, amelyre fokozatosan brandet épített fel 2003 után. Ez a karrier úgy jött létre, hogy a gimnázium után Stahl Judit Budapesten – miközben a Színművészeti Főiskola rendezői szakára járt – cukrász szakmunkás bizonyítványt is szerzett. Majd már végzett tévésként New Yorkban professzionális séfiskolába járt. Végül a főzés lett igazi önmegvalósítása. A tévés hírolvasás csak egy kaland maradt az életében. Birodalmának részét alkotják cikkei, szakácskönyvei, tévéműsora, videokazettája, főzőiskolája.

 

Mindez mire való? „A szó klasszikus értelmében nem vagyok befolyásos ember. Nincs tele a noteszom politikusok telefonszámával, nem vagyok tegező viszonyban a magyar gazdasági élet nagyágyúival, és egyetlen cég felügyelőbizottságának sem vagyok tagja. De ha valaki ma Magyarországon teker egyet a borsőrlőn, muffint vagy pizzát süt otthon, ismeri az aszalt paradicsomot, szokott pestót készíteni, nos, abban én is benne vagyok, illetve benne van mindaz, amit eddig csináltam. Jó érzés, hogy az emberek naponta használják a receptjeimet, és a munkám hatására új ízeket fedeznek el, valamint igényesebbé válnak arra, hogy mit esznek.”

 

Végül a megszületett siker titka: fel kell szabadítani a főzést, az otthoni étkezést a rátapadt hagyma- és zsírszag alól. Meg akarta mutatni, hogy főzni nem-hogy nem nyűg, de egy nagyon is vállalható, élvezetes, tartalmas, emberi kapcsolatokat építő elfoglaltság. Ő ezzel a példával váltott ki hatást ebben az országban: „A lányomat meghívták egy zsúrra, ahol szülinapi meglepetésként Túró Rudi torta volt. Ez egy gyors, egészséges desszert, mert vajkrém helyett könnyű, lágy túróból áll. Hanna lányom, akinek ha a saját szülinapjáról van szó, csakis klasszikus csokitortát süthetek, jó étvággyal ette. Az ünnepelt anyukája megkérdezte, tudja-e, honnan ismerik ők ezt a receptet. És elárulta neki, hogy tőlem, az egyik szakácskönyvemből. A lányom hazafelé azt mondta, a következő szülinapjára neki is ilyet csináljak.”

 

A StahlBohus Kft.-t férjével, Bohus Csabával közösen hozták létre. Itt a fő profil: televízióműsor-gyártás és -kereskedelem. Ezt követően jött létre a Kulinária Kiadó Kft. Fő profilja: könyvkiadás. Stahl első két szakácskönyvét még a Park Kiadó adta ki. Azóta a Kulinária jelenteti meg az újabb köteteket, a „Stahl könyvtára” sorozatban pedig szépirodalmi művek kaphatók. Ma már a Stahl-birodalomhoz tartozik a stahldirekt.hu webáruház is, ahol konyhai eszközöket forgalmaznak.

 

Hogy mire is jó a befolyás, a hatás, amit eddig elértek? „Mélyen hiszek abban, hogy ha valaki nem gyártósorokon előállított, ízfokozókkal és tartósítószerekkel megbuherált vackokat eszik, hanem házi ételt, azzal hosszú távon nagyon jót tesz az egészségének. Ám dolgozó, gyereket nevelő nőként tisztában vagyok vele, hogy ez otthon rendesen pluszmunkát jelent, s kényelmesebb lenne megvenni a műkajákat a boltban. Ezért azon voltam és leszek, hogy a receptjeim egyszerűek és gyorsak legyenek.”

 

Stahl Judit sikerszlogenje természetéből fakad: „Szerintem az a lényeg, hogy a gasztronómiával az élet maga lesz jóízű.”

Budapesten született. Az ELTE Apáczai gimnáziumában érettségizett, biológia tagozaton. Akkoriban még molekuláris biológiával szeretett volna foglalkozni. A középiskola után a Színművészeti Főiskola rendezői szakára felvételizett, de szülei nyomására a főiskolával párhuzamosan cukrászatot tanult. A TV2-n eleinte a castingokat irányította, de hamarosan a képernyőre került. A Tények című műsorban 1996-tól 2002-ig hírolvasó. A Stahl konyhája című főzőműsora 2003 óta látható a TV2-n. Első szakácskönyve 2002-ben jelent meg.

Rege Sándor Rege Sándor cikke