"Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy lord, vacsorázz, mint egy koldus. De vajon milyen a valóságban egy királyi lakoma?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Mit eszik egy uralkodó?

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy lord, vacsorázz, mint egy koldus. De vajon milyen a valóságban egy királyi lakoma?

Nemrégiben egy érdekes történet látott napvilágot Jeremy Paxman jóvoltából, aki legújabb könyvéhez gyűjtött anyagot, amikor izgalmas felfedezésre jutott. Eszerint Károly walesi herceg annyira kényes a reggelire elfogyasztott lágy tojásra, hogy konyhai személyzete mindennap hét darabot készít elő, így talán legalább az egyik megfelel őfelsége ízlésének. Első hallásra furcsa lehet, pedig a királyi családok, úgy tűnik, élnek-halnak a tojásos ételekért. Ha hihetünk a feljegyzéseknek és a beszámolóknak, Viktória királynő és VI. György király is rajongott a tojásért, akár rántottáról, akár sült, főtt vagy buggyantott tojásról volt is szó. Ezzel kezdik a napot, és lehetőség szerint a délutáni tea mellé is szívesen fogyasztják. II. Erzsébet királynő a barna tojást kedveli jobban, mondván, hogy az ízletesebb. Üknagymamája, Viktória királynő főtt változatban kérte aranytányéron, aranykanállal. A modern uralkodók étkezési szokásaiban természetesen még ezenkívül is számtalan érdekességet találhatunk!

 

 

Egyszerűség és kifinomultság


Viktória királynő általában az egyszerű ételeket kedvelte, különösképpen nem érdeklődött a gasztronómia világa iránt. Eltekintve egy-két extravagáns nevű francia fogástól, az ételek többségét egy átlagos szakács is képes volt elkészíteni. A vacsora azonban más volt, itt már nagyobb számban kaptak helyet a bonyolultabb fogások, illetve a nemzetközi ételek. A királynő például élt-halt az indiai konyháért, gyakran evett curryt és rizst, melyet két indiai alkalmazott szervírozott.

 

A mohó király


Az édesanyjával ellentétben VII. Eduárd imádott enni. Míg a trónra lépésre várt, a walesi herceg kifinomult ízlést fejlesztett ki, amely elképesztő méretű költekezésben és mértéktelenségben mutatkozott meg. A reggelije gyakran csirkéből és ráksalátából állt, melyet később nyolcfogásos ebéd követett. Ezután tért át a teára, valamint a 12 fogásos vacsorára, melyben mindig helyet kapott kétfajta leves, lazac, hering, bélszín, valamint különböző sajtok is. Lefekvés előtt azért őfelsége még szorított helyet egy kis süteménynek, valamint különféle sós rágcsálnivalóknak is. Eduárd annyira mohó volt, hogy a színházakban és az operában ragaszkodott az egyórás szünetekhez, hogy nyugodtan elfogyaszthassa vacsoráját a királyi páholyban.

 

Változások a palotában


A dolgok aztán V. György uralkodása alatt drasztikusan megváltoztak, elsősorban az első világháború, másodsorban pedig Teck Mária brit királyné hatásának köszönhetően. Noha a királyné igazi ínyencnek számított, ragaszkodott ahhoz, hogy megváltoztassák és leegyszerűsítsék a királyi étkezési szokásokat. A palotában bevezette a jegyrendszert, reggelire pedig csak két fogást engedélyezett, emellett utasította a szakácsokat, hogy a maradékot később használják fel az ételek elkészítésekor. György király a háború idejére betiltotta a borfogyasztást, és ebédre megelégedett akár egy sovány levessel, esetleg krumplipürével is.

 

A visszafogottság VI. György ideje alatt is folytatódott, ám a dolgok újabb fordulatot vettek, amikor a király feleségül vette Erzsébetet, az anyakirálynőt, aki igazi kékvérű előkelőség volt. Nemrégiben megjelentették az anyakirálynő skóciai házában talált receptek gyűjteményét, melyből kiderül, hogy Erzsébetnek különleges elvárásai voltak az ételeket illetően. Többek között imádta az After Eight jégkrémet, a Rothschild-felfújtat és a garnélarák-koktélt.

 

II. Erzsébet


II. Erzsébet az egyszerűség híve maradt, a második világháború alatt ugyanis ő és férje, Fülöp kénytelenek voltak hozzászokni a spóroláshoz. A királynőről elterjedt, hogy utál bármit is kidobni, étkezéseihez pedig a Tupperware műanyag edénycsaládot használja, melynek célja, hogy hosszan megőrizze az ételek frissességét. Reggelire kukoricapelyhet eszik, ebédre pedig legszívesebben pörköltöt vagy fasírozottat rendel a szakácstól, mindezt pedig jó angol módjára egy csésze teával öblíti le. De azt is tudjuk, hogy reggelente mindig leírja a személyzet számára, mi aznapra a szíve-vágya, és állítólag minden délelőtt 11-kor felhajt egy pohár gin-tonikot, más alkoholt viszont, ritka kivételekkel, nem fogyaszt.  Az edinburghi herceg ezzel szemben bőségesen reggelizik, emellett pedig a grillezés megszállottja.

 

Bár az ízlések és a szokások átalakultak, azért van, ami sosem változik. A Buckingham-palota konyhájában ugyanis az ételek előkészítéséhez használt eszközök ugyanazok maradtak, a szakács a mai napig azokban a rézedényekben főz, amelyeket Viktória királynő idejében is használtak.  

La femme La femme cikke 2015. szeptember
címkék:
Táplálkozás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.