"Folyamatosan kutatjuk, miben rejlik egészségünk titka. Mit nyújt számunkra a makrobiotika?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az örök egészség és fiatalság záloga?

Folyamatosan kutatjuk, miben rejlik egészségünk titka. Mit nyújt számunkra a makrobiotika?

Az vagy, amit megeszel – hangzik a jól ismert mondás. És tényleg: a szervezetünkbe bevitt táplálék kulcsszerepet játszik egészségünk és vitalitásunk megőrzésében. Folyamatosan kutatjuk az örök egészség és fiatalság titkát, de a manapság divatos számtalan diéta és életmódtípus igencsak próbára teheti józan ítélőképességünket. Nem egyszerű naponta szembesülni azzal, hogy éppen melyik az a tápanyagtípus, amelyet végérvényesen ki kellene zárni az étrendünkből.

 

Egy dolog azonban biztos: míg a – ki tudja, mi alapján összeállított – statisztikai adatok azt mutatják, hogy az orvostudomány fejlődésével soha nem látott mértékben nő a születéskor várható élettartam, addig a mindennapokban mégis azt tapasztaljuk, hogy az emberek egyre betegebbek. Szinte nincs család, ahol ne fordult volna elő a közelmúltban daganatos megbetegedés, és a szív- és érrendszeri betegségek száma is ijesztő méreteket ölt. Nem beszélve arról, hogy rengetegen élnek együtt valamilyen mozgásszervi problémával, és szinte minden második nő inzulinrezisztenciában, illetve valamilyen nőgyógyászati kórságban szenved. Míg egy-két emberöltővel ezelőtt bizonyos betegségek főleg idősebb korban ütötték fel a fejüket, addig ugyanezek a betegségek már az egészen fiatalokra is lesújtanak. Kétségtelen, hogy elnyugatiasodott életmódunk nagyban hozzájárul ehhez a tendenciához, hiszen a civilizáció terjedésével és a technika felfoghatatlan mértékű fejlődésével fényévnyi távolságra kerültünk az anyatermészettől.

Iparilag előállított ételeink, felborult bioritmusunk, a természet körforgásának figyelmen kívül hagyása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a lehető legtermészetellenesebben éljünk, ezzel együtt pedig ahhoz, hogy a különböző civilizációs betegségeket közelebbről is megismerjük. Ezen a ponton érdemes megemlíteni a makrobiotikát, egy olyan életmódrendszert, amely úgy támogatja az egészség megőrzését, hogy segít visszatalálni egy természetesebb létformához. Az egészség megóvása mellett a makrobiotika – ahogy számtalan esettanulmányból kiderül – arra is képes, hogy meglévő betegségekre gyógyítóan hasson, legyen az endometriózis, anyagcsere-, vagy éppen daganatos megbetegedés.

 

Vissza a természethez

 

A makrobiotika úgy tartja, hogy az egészséges emberi szervezet az olyan tápláléktípusokból tud építkezni, amelyek maguk is képesek növekedésre. Nem tilt semmit, inkább csak kontrollál, de az iparilag előállított, illetve finomított élelmiszerek fogyasztását elutasítja. A fentiek fényében előtérbe helyezi a teljes őrlésű gabonafélék, illetve a zöldségek és hüvelyesek fogyasztását, figyelembe véve a szezonalitást. Napi szinten ajánlja a hidegen sajtolt olajok és az algafélék fogyasztását, illetve a fermentált termékeket (pl. kimchi). Hetente egy-két alkalommal ajánlja a gyümölcsök, olajos magvak, aszalványok fogyasztását. A húsfélék bevitelét minimalizálja, az állati eredetű fehérjék közül inkább a fehér húsú halakat, esetleg friss kagylóféléket favorizálja, mivel ezek nem kedveznek a gyulladások kialakulásának. Az ételek elkészítési módja legyen kíméletes, kerüljük a bő olajban sütést, inkább a párolást részesítsük előnyben. A makrobiotika fokozottan ajánlja a fűtő, kiegyenlítő hatású levesek és gyógyteák fogyasztását.

 

Slow life

 

A makrobiotikus életmódnak persze alapja a bevitt táplálék minősége, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy holisztikus rendszerről van szó, így a makrobiotika jegyében egyéb szokásainkat is érdemes újragondolnunk. Nem mindegy például, hogy az adott ételt milyen szellemben és körülmények között készítjük el. Szánjuk rá az időt az étel elkészítésére, és próbáljuk meg ténylegesen megélni a folyamatot. Az ételt alaposan rágjuk meg, és csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk. Ahogyan a konyhánkat, úgy a fürdőszobánkat is szabadítsuk meg a káros vegyszerektől, és térjünk át természetesebb, környezetbarátabb szépítő-, illetve tisztítószerekre. Mint minden egészséges életmód-változtatás esetében, úgy itt sem szabad megfeledkezni a szabad levegőn való mozgás, illetve a megfelelő minőségű és mennyiségű, pihentető alvás fontosságáról. Utóbbi érdekében próbáljuk meg minimalizálni a minket körülvevő elektromos készülékek számát, és lefekvés előtt két-három órával már ne együnk semmit.

 

Részesítsük előnyben a pamutból készült ruhaneműket, és vegyük magunkat körbe minél több zöld növénnyel. Bár egészségmegőrzés szempontjából elhanyagolandónak tűnhet, mégis fontos, hogy otthonunkat tisztán és rendben tartsuk, hiszen egy elhanyagolt térben nem a megfelelő energiák áramlanak. Végül, de nem utolsósorban, vizsgáljuk meg, mivel is töltjük azt a kevés szabadidőt, amivel rendelkezünk. Hanyagoljuk a televíziót, helyette kikapcsolódásképpen válasszunk az olyan minőségi időtöltési formák közül, mint a különböző művészetterápiás módszerek, a baráti összejövetelek vagy az olvasás.

Bár egyesek számára a makrobiotika egy igen szigorú, megszorításokkal teli módszernek tűnhet, valójában csupán a minőségi élet kialakítását tűzi ki célul, amelynek segítségével sokat tehetünk testi-lelki egészségünk érdekében. Hiszen a természetes, gyógyító ételek, a lelassulás, a természettel való szorosabb együttélés, illetve a lelkünk táplálása nem büntetés, csupán az út a boldogabb, teljesebb, egészségesebb élet felé.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2023. január
címkék:
Egészség | Tudomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.