"Lisszabon hét dombra épült, akárcsak Róma, de ezzel ki is merül a hasonlatosság. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Európa délnyugati bástyája

Lisszabon hét dombra épült, akárcsak Róma, de ezzel ki is merül a hasonlatosság.

Portugália fővárosa büszke, bolondos, kicsit magának való, de nagyon barátságos, ízig-vérig mediterrán világváros: éjjel-nappal talpon van, pezseg, barangolásra csábít. Méreteinél fogva akár gyalog is bejárható – lenne, ha nem lenne a városnézés egyben hegymászó túra is. Választhatunk a kényelmes túracipő vagy a 28-as retrovillamos között, amely úgy csörömpöl végig a szűk, kanyargó utcákon, hogy szinte súrolja a házak falát.

 

A lisszaboni villamos fogalom. Ha nem lenne, ki kellene találni. Egyszerre tömegközlekedési jármű és hop-on, hop-off turisztikai mutatvány, élményjárat. Olcsóbb a taxinál (az sem drága), és kényelmes. Nézegethetjük a tájat, a járókelőket, a kék, zöld vagy tarka azulejo csempékkel díszített házakat, a pincekocsmák előtt borozgató férfiakat, a kávéházak teraszán pletykáló öregurakat, beláthatunk a tenyérnyi boltokba, a főváros mindennapi életébe anélkül, hogy térdig lejárnánk a lábunkat. Sétálni, vásárolgatni, fagyizni ott szállhatunk le, ahol kedvünk tartja. Elképzelni sem lehet ennél jobbat.

 

 

Luzitánok leszármazottjai
LISSZABON
A 28-as villamos világszám. Ha nem lenne, ki kellene találni. Tömegközlekedési eszköz és turisztikai látványosság egyben.


A portugálok legalább olyan büszkék több évszázados történelmükre, amely a Spanyolországtól való elszakadásukkal kezdődött, mint mi a magunkéra. A két ország viszonya azóta is tartózkodó, bizalmatlan, a portugálok csúnyán néznek arra, aki a spanyollal rokonítja önálló nyelvüket. Szívesen vallják magukat a luzitánok leszármazottjainak: a Római Birodalomban ugyanis az itt élő kelta törzsekről nevezték el a Duero és a Tejo közötti területet Lusitaniának. Érdekes, hogy csúsztatják egybe az időt: a jelent és a múltat. Egyszerre nyitottak a jelenre: például az idegenforgalomra, valamiféle elmozdulásra a mostani helyzetükből, és erősen ragaszkodnak dicső múltjukhoz is, amely a felfedezések nagy korszaka.

 

 

Sok minden emlékeztet a dicső múltra: a sajátosan portugál, Mánuel-stílusú épületek, a köztéri szobrok, legféltettebb műemlékeik mellett a modern házakon is ötletesen alkalmazzák a hagyományos azulejocsempe-festményeket. Jókedvük, nevetésük mögött is ott rejtőzik egyfajta éteri, fájdalmas melankólia, vágyódás valami után, ami elveszett, és már soha el nem érhető… Ezt a nemzetükre jellemző, sajátos érzést hívják saudadénak. Ezt fejezi ki fájdalmas, elvágyódó zenéjük, a fado, a portugál blues, amely Lisszabonban született több mint 150 éve. Ma is mellékutcai kávéházakban, éttermekben vagy a konyhai hagyományokat is éltető fado házakban játsszák. Az énekest kísérő quitarra – mandolin formájú, gyöngyházberakásos, húros hangszer – a nemzeti kultúra egyedi kincse. Nélkülözhetetlen a jó fadóhoz: kiemeli és visszaveri az énekes hangját. Olyan ez a zene, mint a nyarat búcsúztató, szomorkás, őszi eső: elzsongít, kimossa a lélekből a háborgó, felzaklató indulatokat, de nem öli meg a vágyat, a sóvárgást az elérhetetlen után. Ez árad felénk a fadóból, a hol behízelgő, hol jólesően szívbe markoló dalokból.

 

A teljes cikk a La femme 2017. tavaszi számában olvasható.

Vadas Zsuzsa Vadas Zsuzsa cikke 2017. június
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.