"Pálmák, buja növényzet, egzotikus virágcsodák, mintha valahol délen lennénk, és nem a Svájccal határos olasz északon. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az olasz tóvilág édenkertje

Pálmák, buja növényzet, egzotikus virágcsodák, mintha valahol délen lennénk, és nem a Svájccal határos olasz északon.

Itt, ahol az olasz tóvidék édenkertje találkozik az Alpok hófödte csúcsaival, a klíma enyhe, meglepően mediterrán, virágillat balzsamozza a kristálytiszta levegőt. A tavak különböznek a világ minden más tavától: tűnődők és lágyak, illatosak ‒ az ősi parkokból áradó olajos aromáktól. A Garda, a Comó-i és a színét kékről zöldre változtató, elbűvölő szépségű Lago Maggiore, a tavak királynője.

 

Első látásra talán csalódást okoz a magyar turistáknak, akik minden tavat a Balatonnal mérnek össze, és kisebbnek találják a magyar tengernél. Holott a 65 km hosszú és 3‒5 km széles Lago Maggiore Olaszország második legnagyobb tava. Úgy kanyarog a partjait övező hegyláncok közt, akár egy folyam. Teljes egészében sehonnan sem látni, talán emiatt érezzük kisebbnek. Lényegesebb különbség, hogy szemben a Balaton pár méteres mélységével, az alpesi tó szinte feneketlen: 372 méter. Nyáron sem melegszik fel, hőségben kellemesen hűsít, télen viszont sosem fagy be, ami nem mondható el a Balatonról. Nyaranta itt is megtelnek a strandok, napozni pedig szinte egész évben lehet, a tavon télen is közlekednek a part menti panorámahajók, szárnyashajók, autós kompok. Bár a nyaralás főszezonja a nyár, a holtszezon gyakorlatilag ismeretlen. Minden évszakban lehet túrázni a hegyekben, aztán nagyokat pihenni és jókat enni: Lombardia az ínyencek paradicsoma is.

 

 

Kicsit francia és nagyon olasz


Miközben a tó erőt, nyugalmat áraszt magából, partvidéke izgalmasan változatos. Északi, legkisebb része átér Svájcba ‒ a filmfesztiváljairól nevezetes Locarno városával együtt. Keleti partja Lombardiához tartozik, a nyugati Piemonthoz, a déli belesimul a hatalmas Pó-síkságba. Lombardia északi részén, közvetlenül az olasz‒svájci határ mellett még a harangok is másképpen szólnak, mint délebbre: nem fürgén, vidáman csevegve, hanem lassú, mély kondulással, mint a longobárd kolostoroké. Fent, a magaslatokon az ellenreformáció templomai őrködnek éber tekintettel, mintha még mindig attól tartanának, hogy a svájci völgyeken át ide is átcsapnak a protestálás hullámai. Azóta változtak az idők, igazodtak a megváltozott körülményekhez. Ma innen járnak át dolgozni az olaszok Svájcba, onnan a bevásárlók jönnek, mert majd’ minden olcsóbb, mint náluk.

LAGO MAGGIORE
A lombard magaslatokon az ellenreformáció templomai őrködnek éber tekintettel.

 

Az olaszoknak viszont előnyösebb otthon tankolni, mert ott olcsóbb a benzin. A mi turistáinknak is megéri itt foglalni szállást, közel a határhoz, mivel a svájci szállodaárak csillagászatiak, kivált síszezonban. Piemont, a tó jobb partján, megint egészen más, ott a francia szomszédság érezteti hatását. Az egykor a Savoyai grófok birtokához csatolt tartomány ma már nagyon olasz, de a hegyi falvak többségében máig beszélik a helyi francia dialektust. Kétnyelvű utcatáblákat is láthatunk az Aosta-völgyben.


A teljes cikk a La femme 2017. őszi számában olvasható.

Vadas Zsuzsa Vadas Zsuzsa cikke 2017. november
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.