"Milyen íze van a kölschnek? Tényleg parfüm folyik az Illatos ház falikútjából? Ezekre a kérdésekre választ kaphatunk, ha Kölnbe látogatunk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy város, ahol a kútból is parfüm folyik

Milyen íze van a kölschnek? Tényleg parfüm folyik az Illatos ház falikútjából? Ezekre a kérdésekre választ kaphatunk, ha Kölnbe látogatunk.

Németország egy különleges oldalát ismerhetjük meg, ha ellátogatunk a Budapest repteréről közvetlen repülőjárattal elérhető Kölnbe, amely egyesek szerint sokkal inkább mediterránosan bohém, mint tipikusan német város.

 

Nem meglepő, ha Köln nevének hallatán először a kölni jut eszünkbe, hiszen valóban az innen származó Eau de Cologne-ból ered a kölnivíz kifejezés. Az itt született 4711 klasszikus márkát korábban nemcsak parfümként, hanem gyógyszerként is használták. A titokzatos szám egyébként egy házszámot takar a Glockengassén: az ún. Illatos házét, ahol 1709-ben Giovanni-Maria Farina olasz vegyész készíteni kezdte a kölnivizet. Az épületet mindenképp érdemes útba ejteni, hiszen itt nemcsak a múzeumot és a falikútból folyó kölnit nézhetjük meg, hanem az óránként megszólaló harangjátékot is meghallgathatjuk.

 

 

Persze nem szabad kihagyni a monumentális kölni Dómot sem, amely 157 méteres magasságával a világ harmadik legmagasabb temploma. A toronyba felfelé vezető 500 lépcső komoly erőnlétpróbát jelent, ám aki elég elszánt hozzá, hogy megmássza, annak felérve lélegzetelállító kilátásban lehet része.

 

Kölnben romantikából sincs hiány! Ha andalogni támadna kedvünk, sétáljunk át a Rajnán átívelő, szerelmesek hídjaként emlegetett Hohenzollern-hídon: a gyalogos- és kerékpárutat elválasztó kerítésen számtalan színes lakat lóg, amelyeket szerelmespárok hagytak ott örök szerelmük jeléül.

 

Élvezetek a sörtől a csokin át a karneválig

 

Ha a lelkünket más módon is szeretnénk megmelengetni, próbáljuk ki a helyi sörkülönlegességet, a lager söröknél lágyabb, gyümölcsösebb kölscht, amit magas, kétdecis poharakban szolgálnak fel!

 

Az édességek kedvelői folytathatják a látogatást a folyóra épült csokimúzeumban, vagy ellátogathatnak akár az Engelbät nevű palacsintázóba is, ahol több mint 50-féle palacsinta közül válogathatnak! Aki inkább valami sósat kóstolna, annak a Frittenwerkben a helye, ahol a legkülönbözőbb feltétekkel dobhatja fel a sült krumpliját. A kölni karácsonyi vásár messzi földön híres, ezért a gasztrokörutat érdemes ezzel is kiegészíteni, így garantáltan ünnepi hangulatba kerülünk!

 

 

A városból az éjszakai élet sem hiányzik. A legjobb parti helyeket a Zülpicher Straße és a Luxemburger Straße között találjuk. A kocsmákkal, éttermekkel és bárokkal teli utcákban kipróbálhatjuk a kölniek módszerét, akik pubtól pubig járnak egész éjszaka.

 

Ha február 8. és 13. közé időzítjük az utazást, még több különleges élményben lehet részünk, ekkor rendezik meg ugyanis a kölni karnevált, amelyen több százezer ember bulizik fergeteges hangulatban a jelmezes felvonulókkal. A fesztivál keretében először óriási felhajtással megválasztják a karnevál három fő figuráját, a karnevál hercegét, szüzét (aki valójában egy női maskarába bújtatott férfi) és parasztját. A helyiek minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a jelmezük elkészítésére, a legjellegzetesebb a kalóz-, bohóc- vagy cowboy-jelmez, de biztos, hogy szép számmal akadnak majd ennél sokkal izgalmasabb karakterek is.

La femme La femme cikke 2017. december
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.