"Kényeztető üdülőkomplexumok Bali vadregényes dzsungeleiben."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Pramana, balinéz vendégszeretettel

Kényeztető üdülőkomplexumok Bali vadregényes dzsungeleiben.

Bali a balinézek paradicsomi otthona. Dél-kelet Ázsiában vagyunk, ahová már vízum nélkül utazhatunk. E népcsoport vallása a hindu, mely filozófiájának része a pramana. Egyfajta bizonyosságot, a tudás eszközét lehet érteni alatta, igazságkeresést, a világról való tudás megszerzésének vágyát.

 

E filozófiából kíván építkezni a 2013-ban Pramana Experience néven alakult turisztikai vállalkozás csapata is, mely a szigeten hat butikszállodát és nyolc luxusszállodát üzemeltet Ubud városában, illetve környékén.  A menedzsment hisz a balinéz egyensúlyon alapuló fenntartható turizmusban, tiszteli a balinéz embereket és kiáll a környezet védelméért. A balinéz hindu hitben vallják: három módja van, hogy a tudás birtokában legyünk: másokat helyezzünk a középpontba, tanuljunk a múlt tapasztalataiból, valamint a frissen olvasott tanulmányokból. Ezek szellemében kell élnünk minden egyes nap. (E hármasságot szimbolizálja a Pramana Experience három lila vízililiom-szirmot ábrázoló logója is.) A turizmusra, a vendégforgalomra értve ez egyben azt jelenti, hogy őszinte vendégszeretettel kell a figyelmet fordítani a Balira érkező utazókra, kiszolgálásukra, kívánságaik teljesítésére.

 

Mesebeli Kayon Jungle Resort


Például az ötcsillagos Kayon Jungle Resortot választók számára. Bresala falu, és egyben a dzsungel közelében olyan utazók számára tervezték ezt a káprázatos üdülőegyüttest, akik egyszerre keresik a luxuskörnyezetet, valamint a teljes visszavonulást a természetbe.

A helyszínen csak ámultunk és bámultunk. Elsőként a táj szépsége a megragadó. Mintha a dzsungel tetején lennénk: előttünk a pálmafák, és a dús zöld növényzet lombkoronája, kicsit oldalra pillantva pedig a szintén zöldellő, teraszos rizsföldeket járja be szemünk.

 

A resort a fiatal balinéz építészt, Nengah Sarjant dicséri, aki a híres rizsteraszok mintájára, három szinten álmodta meg a hegyoldalon az épületeket, és a három nagy, egymás alatt teraszosan elhelyezkedő medencét.  A komplexum 38 egységből áll, a dzsungelszobáktól a völgyre és a medencékre néző villákon át a királyi lakosztályig. Vagyis több kényelmi fokozatú szálláshely között lehet válogatni, a 63 négyzetméteres ideiglenes otthontól az akár száz négyzetméteresig. Az ablakok, ajtók, teraszok mind a zöldre néznek, ha pedig kiúszunk a medence szélére, úgy érezzük, mint ha a dzsungel tetején lebegnénk, és fölötte folytathatnánk tovább az úszást. A legalább 80 százalékos, igencsak páradús, 30 Celsius-foknál is melegebb levegőben jól esik a kellemes víz.

 

Ilyenkor, tavasztól őszig már egyre kevesebb az eső, de annak sem kell szomorkodnia, aki esetleg az esősebb őszi időszakban érkezik, mert akkor sem egyfolytában, egész nap esik az eső, és a szállodán belül is annyi kényelmi szolgáltatás varázsolja el a vendéget, hogy unatkozni nem lehet. Csak pihenni, pihenni és élvezni az életet.

A felnőttbarát szállodakomplexum 15 év alatti gyermekeket nem fogad, így a teljes nyugalomra vágyókat valóban a természet csöndje várja – pontosabban tompa zaja. Ez a csönd ugyanis tele van kellemes madárcsicsergéssel, esetleg a gekkók csattogásával.

A resortot elsősorban nászutasoknak, a romantikát, kikapcsolódást, gyógyulást kereső felnőtteknek tervezték. S aki itt jár, el is mondhatja: e különleges hangulat valóban pihentető testnek és léleknek. A madarak dalolása, a szél, a víz, a dzsungel varázslatos hangja, a jellegzetes fák és virágok illata, a tömjénillat, a zöld megkapó látványa egyszerre hat minden érzékszervünkre, elfeledtetve velünk a világ nyüzsgését.

 

Kiváló színvonalú éttermek, bárok – a medencék mellett is! –, társalgók, gőzjakuzzi teszi teljessé a vendéglátást. A központi épületben akár filmet is nézhetünk a moziteremben, alkalmanként a kézműves piac is házhoz jön. A resort szinte minden szegletében gyors sebességű internet teszi elérhetővé a külvilágot, így távoli szeretteinkkel is könnyű tartani a kapcsolatot.

 

Pihenhetünk a mesés távol-keleti masszázs örömeivel vagy luxuskezelésekkel a szépségszalonban. A híres balinéz masszás alatt a teljes test kezelését kell értenünk. A vékony testalkatú balinéz lányok azért bizony erősek: úgy át tudják mozgatni a testet, és kiszabadítani a letapadt izmokat, megropogtatni az ujjakat, hogy utána nem árt egy újabb kis pihenés…

A svédasztalos reggeli friss gyümölcsöket kínál kókuszitaltól mangosztánig, duriántól pitajáig, licsitől rambutánig, a görögdinnye és a narancs mellettük már szinte fel sem tűnik. Ebédre vagy vacsorára érdemes halat választanunk: a mahi-mahit, a snappert vagy a gurámit. Fehér húsú, szálkamentes finomságok a közeli tengerből. Délután teázhatunk, ehetünk egy szendvicset, kora este pedig koktélozhatunk valamelyik bárban.

Ha csak gyalog akarunk kimozdulni az üdülőből, besétálhatunk Bresala falucskába, melyet szépséges teraszos rizsföldek vesznek körül, együtt ölelik át a burjánzó dzsungellel. A faluban válogathatunk a helyiek kínálta kézműves termékek között. Ha valamivel nagyobb kirándulásra vágyunk, elhagyhatjuk a falut északról, ahol ellátogathatunk egy csokigyárba, elérhetjük a Taro nevü újabb pici falut, ahol a Guning Raung-temploma áll. Felkereshetjük a sziget elefánt szafari parkját is. A resort közvetlen buszjáratot üzemeltet a közeli, kézművességéről híres Ubud város központjába, s vissza a szállodába.

 

Házasulandóknak: Pramana Watu Kurung

 

Szintén Ubud mellett, az Ayung folyó közelében fekvő Kedewatan falunál áll a Pramana-lánchoz tartozó Watu Kurung elegáns üdülőkomplexum.

A resortot Indonézia gazdag művészi örökségének tiszteletével tervezte meg a szenvedélyekkel teli fiatal Wayan Wardika, aki épületeivel szinte megidézi a hagyományos balinéz falut. Tervei alapján kézműves jávai faházak mintájára készítették el a 18 vendégházat és villát. Természetes anyagokat használtak fel, a villák szinte belesimulnak a zöld környezetbe. „Paduraksa”, a helyi építészetre jellemző hatalmas kapu választja el egymástól a különböző szinteket, s olyan, mintha szent helyre lépnél be, nem egy újabb kis üdülőövezetbe. Valósággal azt érezzük, hogy mi is egy kis balinéz falu lakóivá válunk. Néhány nap elteltével már hatalmunkba kerít az érzés: talán mindig is itt éltünk e csodás tájon, a gazdagon termő, pálmafákkal szegélyezett teraszos rizsföldek között. Tiszta, oxigén- és páradús meleg levegőben. A harmonikus természeti környezetben könnyű megpihenni, lelassulni, átvenni a helyiek életének harmóniáját, könnyedségét.

E felnőttek fogadására szánt szállodakomplexum ideális házasulandóknak, a nekik szánt csomagban minden szolgáltatásra számíthat az ifjú pár, amit ráadásul nem neki kell megszerveznie. Az álomesküvő helyszíne az Ayong folyó partján, lélegzetelállító természeti környezetben lehet a sodródó folyóvíz háttérhangjával, madárcsicsergés közepette. A helyi virágdekoráció, az angol nyelvű celebrálás, az aláírási ceremónia, a virágeső, az esküvői torta, az egybekelést igazoló emléklap, a villabéli gyertyafényes vacsora mind-mind a csomag része. Másnap azután jöhet a gyógykúra és a masszázs természetes alapanyagokkal tradicionális, fűszerekkel, gyógyfüvekkel.

La femme La femme cikke 2019. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.