"Miért utazik valaki a világ túlsó felére? Kultúráért, műemlékek, természeti kincsek, spiritualitás miatt? Aki Balira utazik, mindezt együtt kapja meg."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bali, a sziget, ahol csodák várnak

Miért utazik valaki a világ túlsó felére? Kultúráért, műemlékek, természeti kincsek, spiritualitás miatt? Aki Balira utazik, mindezt együtt kapja meg.

Avilág legszebb szigetének tartják, de nem csak a paradicsomi környezet teszi egyedülállóvá. A sziget mérete egy nagyobb magyarországi megye nagyságának felel meg, a kis terület viszont annál változatosabb természeti adottságokkal rendelkezik. Nincsenek nagy távolságok, de a közlekedés a kacskaringós, keskeny utak miatt sokkal lassúbb, mint amit az itthoni hétköznapokban megszokhattunk. 

Van itt tengerpart, dzsungel, vulkanikus hegy, bővízű patakok, rizsföldek. De ne szaladjunk ennyire előre! Bali több mint 11 ezer kilométerre van Budapesttől… jó hosszú repülőút!

 

Kezdődjön a nyaralás a levegőben!

 

Egy hosszú repülőútra sokan gondolnak úgy, mint egy szükségszerű kellemetlenségre a nyaralás előtt. Ha meg akarjuk kímélni magunkat ettől, Balira utazásunkhoz válasszuk az Emirates-t. A híres emirátusi légitársaság járataival utazva biztosak lehetünk abban, hogy vakációnk már a levegőben megkezdődik. Sőt, a Business és a First Class utasok számára már a felszállás előtt, hisz az Emirates díjmentes sofőrszolgálatával kényelmesen és egyszerűen juthatnak ki a repülőtérre. Ez a szolgáltatás egyébként Budapest mellett további 74 városban jár a prémium osztályon utazóknak, akik a gyors és zökkenőmentes check-in után a lounge csendes és pihentető környezetében várhatják az indulást. A Business Class-on a poggyász tartalmát sem kell előre méricskélnünk, a rendelkezésre álló extra poggyászsúly, akár negyven kilogrammos csomag feladását is lehetővé teszi. Nincs tülekedés, várakozás, bajlódás a bőröndökkel, néhány pohár frissítő után soron kívül szállhatunk fel a gépre.

 

Az Emirates fedélzeti kényelme méltó a híréhez! Tényleg igaz, hogy a Business Class utasterében kezdődik a nyaralás, akár egy tágas luxusautóban ülve. A hatalmas térben kényelmesen kinyújtózva, az ülést akár ággyá alakítva élvezhetjük a repülést. Gazdag italkínálat, választható menü – köztük a célállomás ihlette ételspecialitások – és megannyi szórakozási lehetőség.

A saját érintőképernyős kijelzőn szó szerint több mint 4 ezer csatorna közül lehet választani: a legújabb sikerfilmek, élő sportközvetítések, számtalan zenei csatorna és hangulatunkhoz választható összeállítás. Egyes géptípusokon a fedélzeti lounge-ban is kinyújtózhatunk, és egy pohár koktél mellett, másokkal beszélgetve üthetjük el az időt. Ilyen körülmények között egy hosszú repülőút is valódi pihenés és a 11 ezer kilométer megtétele után sem kell meggyötörten érkeznünk.

 

Az istenek és csodák szigete

 

Balin az egyik legmeghatározóbb élményünk az lesz, hogy az itt élő emberek mintha más tempóban élnének, más értékek szerint. A balinézek túlnyomó többsége hindu, a hitükből fakadó jámbor természetük meghatározó élményünk lesz a szigetre lépésünk pillanatától.

A művészetek, a zene, a tánc sajátosan fontos az itt élők számára – a nyugati világból érkezőknek pedig különösen érdekes ezt megtapasztalni. 4,5 millióan élnek a szigeten, de ennek többszöröse az évente itt megforduló turisták száma. Testileg és lelkileg feltölt itt már néhány nap is. Nem kellett mást tennünk, mint elindulni és belefeledkezni a természeti szépségekbe, részévé válni a helyi közösségek mindennapjainak. Mindenhol érezni a szigetet átható spriritualitást, a természet nyugalmát, a helyiek békéjét. Bali népszerű turistacélpont, a világ minden részéből özönlenek ide a látogatók. Ennek ellenére a mai napig találhatunk szigeten tömegek által elkerült, szinte érintetlen szegleteket, megtapasztalhatjuk az évszázados hagyományaikban élő közösségek mindennapjait. Ugyanakkor nem kell nélkülöznünk a megszokott kényelmet sem, igényünk és pénztárcánk szerint megtalálhatjuk a számunkra megfelelő színvonalú szolgáltatást, akár étteremről, akár szállodáról vagy programokról van szó. Az egészen egyszerűtől a fényűző luxusig. Ubud számos ötcsillagos szállodája közül a Viceroy Bali pazar villáit, és a Pramana egyedi szállodai kínálatát mindenképpen érdemes megismerni. Miként az északi part vulkanikus homokfövenyének gyöngyszemét, a Matahari Beach Resort & Spa-t. A sziget déli felén a The Oberoi Beach Resort kínál csendes oázist a felkapott, turistáktól nyüzsgő Seminyak településen.

 

Járj nyitott szemmel: ami rejtve marad a turisták előtt

 

Balin érthető módon mindenki először a megszokott „turistaösvények” némelyikébe csatlakozik, ami leginkább a különféle templomok felkeresését jelenti. Semmiképpen nem olyan templomokra kell gondolnunk, ami egy európai utazónak először az eszébe juthat. A Bratan-tóhoz elzarándokolva például a tó közepén épült, úgynevezett úszó templomot pillanthatunk meg.

Gyönyörű építmény, de egészen más módon, mint ahogyan egy katolikus templomra mondjuk ezt. A nem túlságosan magas toronynak mintha több teteje lenne, sajátos formájának köszönhetően a természethez illeszkedő benyomást kelt. A tó gyakran párába burkolózik, ettől pedig különösen misztikus látvány ez a különös épület. Ugyancsak különleges hely Uluwatu sziklatemploma. Ez egy szikla tetejére épült szent hely, amit a festői környezet tesz különösen érdekessé. Ha jól időzítjük látogatásunkat, késő délután elcsíphetjük a Kecak táncot, ami egyfajta balinéz műsor az ide látogatóknak. A táncosok egy ősi eposzt keltenek életre egyedi, pontosan koreografált táncmozdulatokkal – különleges produkció egy különleges helyen.

 

Aki szeretne valami kevésbé populáris, a hely szellemét hitelesen bemutató, mai, élő élményt szerezni Bali szigetéről jól teszi, ha sokat beszélget a helyiekkel. Könnyen és olcsón szerezhetünk helyi idegenvezetőt, aki sofőrként és túravezetőként is segítségünkre lesz izgalmas helyszínek felfedezésében. Népszerű turistacélpontnak számít például a Tegalalang rizsterasz rendszer, de kevésbé túlzsúfoltak Jatiluwih rizsteraszai, melyek Bali legnagyobb rizsteraszai, valamiért mégsem olyan felkapottak.

Jatiluwih rizsteraszai a hajnali napfelkeltében és a koraesti naplementében nyújtják a legszebb látványt

 

Bali természeti szépségei lépten-nyomon ámulatba ejtenek. A csodás környezetet akkor lehet élvezni igazán, ha kettesben maradhatunk a természettel. Ez Balin nem könnyű, de azért lehetséges. Kora reggel kell útra kelni, mikor a legtöbben még alszanak, és érdemesebb a kiesőbb, távolabbi helyekre túrát szervezni. Több csodálatos vízesés is van a szigeten, köztük néhány eldugottabb, mint például a Tukad Cepung. Igaz, az ide vezető túráért jobban ki kell nyitni a pénztárcánkat, de megéri. A legtöbb vízesést a sziget belsejében találjuk. A nem túl nagy távolságok ellenére sok órás autózásra számítsunk, bármelyik irányba is indulunk. A sziget nyugati szemmel kaotikus, mégis olajozottan működő közlekedése külön fejezetet érdemelne. A zuhatagok közül a Banyumala ikervízesés, a Sekumpul vagy az Aling-Aling vízesések egyenként is megérik a több órás autózást és a jó pár kilométeres túrát a dzsungelben. Igazi érintetlen, tiszta szépségű természeti csodák.

A Banyumala ikervízesést több kilométeres gyalogtúra után érjük el,
a látvány azonban megér minden fáradtságot

 

A természet vagy az ember alkotta szépségek biztosan megérintik az ide látogatókat. És még valami, amit nem csak látni, hanem érezni lehet: a hely szelleme, a helyi emberek mentalitása.

 

A hétköznapok varázsa

 

Minden útikönyvben azt olvashatjuk, hogy a balinézek túlnyomó többsége hindu vallású. Ez persze igaz, de csak részben. Hiszen az itteniek ősei pont a hinduizmus elől menekültek több száz évvel ezelőtt erre a szigetre. Pontosabban fogalmazva tehát a hinduizmus alapjain álló hitről van szó, és ez a sajátságos vallási hovatartozás érezhető a helyiek mentalitásán. Milyen is ez a mentalitás? Az itteniek örömmel élik meg a mindennapokat, és a legtermészetesebb módon fejezik ki hitüket. Ha úgy adódik, az utcán állnak neki imádkozni, sőt, akár áldozatot is bemutatnak, füstölőket, ajándékokat helyeznek az üzletek, a házak kapujába, de még az autó szélvédője mögé is.

Ezeket a kis kézzel készített áldozat csomagokat készen is megveheti az, aki nem akar bajlódni az összeállításukkal. A lakott helyeken minduntalan házi oltárokra bukkanunk, friss virágokkal, füstölőkkel, és nem kell sokat keresgélnünk, hogy egy helyi szertartást is megcsodálhassunk. Kis túlzással a hét minden napjára jut egy ünnep, és bár a templomba járás nem kötelező, sok itteni számára bizony ez a mindennapok része. Ha valahol egy erdő szélén üszkös fákat, némi hamut találsz, az nem egy grillparti maradványa, hanem könnyen lehet, hogy egy temetési szertartás, halottégetés után maradt. Ez a hozzáállás, miszerint a halál, az élet és a természet egy egység részei, a nyugati ember számára nem gyakran megélt élmény. Balin járva azzá válik. Természetesen az idők változnak, és azok, akik többször jártak már a szigeten, állítják, hogy egyre kopik a balinéz kultúra, az egyenkultúra – a turistáknak és az internetnek köszönhetően – lassan, de biztosan szivárog be Balira is.

 

Gasztronómia: tengeri és trópusi gyümölcsök

 

Ahogy a jelentős idegenforgalmat bonyolító helyeken általában, Balin is minden konyha megtalálható, amit csak el lehet képzelni. Az indiai, görög, japán, olasz ételekig bármi elérhető, de még gyorséttermeket is találunk a szigeten. A helyi ízek nem igazán különböznek más indonéz szigeteken megszokottól. A legtöbb étel alapja természetesen a főtt rizs. Ehhez kínálnak csirkét, kacsát, tenger gyümölcseit, vagy akár kecskét, de ezek közül is legjellemzőbb a csirkehús.

A Nasi Goreng az egyik legnépszerűbb egytálétel, reggelire, ebédre vagy vacsorára,
csirkével vagy tenger gyümölcseivel készül

 

A fűszerek közül a gyömbér, fokhagyma, kurkuma a meghatározó, míg az étkezésekhez természetesen adódnak a legkülönbözőbb gyümölcsök: mangó, banán, kókusz, papaya, ananász. Érdemes megkóstolni nálunk kevésbé ismert gyümölcsöket is, ilyen a durian és a rambutan. Olcsó és különleges édesség a martabak, ami valójában egy nagyon vastag palacsinta, csokidarabokkal tejszínnel, földimogyoróval. Az italok közül érdekes talán a brem, ami egyfajta balinéz rizsbor.

 

Általában elmondható, hogy nem egyedi gasztronómiai élmény egy bali utazás, nem a különleges és egyedi ételek jelentik a sziget vonzerejét. Ugyanakkor bárki megtalálhatja a számára érdekes ízeket, az indonéz különlegességektől az ismerős európai fogásokig.

Aki a szigetre utazik, hamar megérzi a hely szellemét, a különös és különleges kultúrát, mentalitást. Az út végén annál nehezebb kiszakadni ebből az érzésből, így minden ide látogatónak fel kell készülnie rá, hogy hazatérve még eltelik néhány nap, míg visszazökken az itthoni ritmusba. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy egy Balira tett utazás sokáig emlékezetes élmény marad.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2019. június
címkék:
Bali | Emirates | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.