"Nemcsak fekvése, hanem épületkülönlegessége is páratlan. The Silo - az egykori gabonasilóba álmodott luxus."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Fokváros egyedülálló luxusszállodája

Nemcsak fekvése, hanem épületkülönlegessége is páratlan. The Silo - az egykori gabonasilóba álmodott luxus.

Egy pohár dél-afrikai borral a kezünkben állunk a varázslatos The Silo ötcsillagos hotel tetőteraszán, és várjuk a naplementét. Lábaink előtt hever Fokváros legszebb része: az elegáns kikötő a szépséges tengerparttal, oldalra pillantva pedig látjuk a Tábla-hegyet (Table Mountain). Tudjuk, hogy csak rossz fordítás miatt viseli magyarul a szerencsétlen tábla szót e vonulat, és saját szemünkkel győződhetünk meg, hogy bizony jogosan viseli angolul az asztal nevet. A több mint ezer méter magas hegy teteje teljesen lapos, mintha levágták volna a csúcsát. Az istenek asztalának is nevezik Dél-Afrika egyik természeti csodáját, egyik fő látványosságát. S nekünk bizony egyetlen lépést sem kell tennünk, hogy lássuk, csak annyi a feladatunk, hogy a teraszon felé fordítsuk fejünket, és bele-belekortyoljunk italunkba.

Ugyanitt, a tetőn egy szép nagy medence is vár ránk, hogy nap közben egyszerre kényeztethessük magunkat, és közben a városrész épületeit, hegyvonulatát, tengerpartját és a fehér hullámokat szemléljük a kék ég alatt.

 

A gyémántsiló

 

De ezzel a különlegességek még nem érnek véget, hiszen ha a kikötő felől pillantunk a hotel épületére, akkor is csak ámulunk. Nem nehéz felfedezni az épületek között a The Silo-t, mivel a legmagasabb, ráadásul csillogó-villogó, lévén hatalmas üvegpalota. Nem is akármilyen: az épület eredetileg a város történelmi gabonasiló-komplexuma volt, benne alakították ki a hatemeletes luxusszállodát. (Innen a hotel elnevezése is.) Az egykori gazdasági épületnek azonban csak a váza maradt meg.

Oldalsó falai helyén az emeletek geometriájába domború üvegablakokat illesztettek be, melyek, mint a gyémántok, nap közben úgy emelik ki a hotelt a térben, míg éjszaka a szálloda szinte jelzőfényként világít a kikötőben. Az építészet, a dizájn, a művészet diadala ez, melynek részesei lehetünk: személyesen élhetjük át a kortárs luxus ünnepét egy nyüzsgő világvárosban, kék tengerrel, sötétbarna, lapos heggyel. Nem csoda, ha elbűvöl minket a helyszín.

 

A szálloda 28 szobát rejt magában. Mindegyik egyedi tervezésű, és díszítésű, s nem mással, mint a kortárs afrikai művészet egyedi darabjaival! A turista hat szobakategória között válogathat, mérettől és kilátástól függően.

Valamennyinek saját fürdőszobája és erkélye van, pompázatos panorámával. A kínálatban szerepel egy egyhálószobás penthouse is. Érdekesség, hogy a hotel számos magánrezidenciát is kínál a közelben, az Atlanti-óceán partján. Aki ezt választja, annak sem kell búslakodnia, hogy lemarad a szépséges kikötői naplementéről, mert éjfélig ő is látogathatja az anyaszálloda tetőteraszát.

 

Az ötcsillagos család

 

A The Silo a The Royal Portfolio dél-afrikai hotellánc része, melynek tulajdonosai Liz és Phil Biden. Családi vállalkozás ez a javából, melynek története 1999-ben kezdődött. A Biden családnak szép nyaralója volt az ország észak-keleti vidékén fekvő Kruger Nemzeti Park bozótprérijében. A rezervátum hatalmas területén élő állatokra sokan kíváncsiak a világ minden tájáról, így Liz arra gondolt, hogy tágas nyaralóját megnyitja a turisták előtt.

 

A Royal Malewane lett az első nyilvános vendégfogadó helyük az ezredforduló táján.

Aztán kiderült, hogy Liznek nemcsak kedve, hanem nagy tehetsége is van a vendéglátáshoz, izgalmas terek kialakításához, helyi művészeti alkotásokkal. Így aztán a család még nagyobb vállalkozásba fogott, és hamarosan megnyitotta az ötcsillagos Birkenhead House-t, Fokvárostól délre, Hermanusban. A tengerparti helyszín kiváló bálnák megfigyelésére és strandolásra. Majd következett a szintén öt csillaggal ékesített La Residence Franschhoekban, ugyancsak Fokváros közelében, egy borvidék kellős közepén, mely a híres helyi borokra és a gasztronómiára összpontosít.

 

 Ezt követte a The Silo-projekt, Liz szülővárosában, Fokvárosban. Az 57 méter magas gabonasilót, a térség legmagasabb épületét eredetileg 1924-ben adták át, és csaknem nyolc évtizeden át működött, egészen 2001-es bezárásáig. Aztán hosszú éveken át elhagyatottan idézte a múltat a kikötő közvetlen közelében, mígnem a Biden család meglátta benne a fantáziát. Az újjáépítéshez az elképzeléseket Thomas Heatherwick brit tervező és stúdiója vetette papírra. Heatherwick mára már valóságos sztárépítésszé nőtte ki magát. (A nevéhez fűződik New York városában a Hudson Yards egyedi Vessel kilátója, melyet egy esztendeje adtak át.)

 

Középpontban a művészet

 

A The Silo enteriőrje a kortárs dél-afrikai művészet eklektikus stílusjegyeit viseli. A szálloda mintha folytatása lenne az épület alján működő Zeitz kortárs művészeti múzeumnak (Zeitz Museum Of Contemporary Art Africa – MOCAA), mely szintén Heatherwick alkotása. Az extravagáns múzeum szoros kapcsolatban áll a londoni Tate Modernnel, a New York-i MoMA-val és a madridi Pradóval. Mind a szobabelsők, mind az éttermek, kávézók dizájnjukkal, a kiállított alkotásokkal afrikai kortárs művészetet hozzák közel a vendégekhez.

 

A tágas étkezőkben, így a Granary Kávézóban, a Willaston Barban, vagy a Wisdom

LIZ BIDEN
„A The Royal Portfolio összes ingatlanában előtérbe helyeztem a csodálatos művészet, mely teret ad az életnek, melegséget teremt és történeteket mesél el. Vendégeink élvezik a gyűjteményünket a szállodáinkban. A The Silo a művészi élményt új szintre emeli a kortárs afrikai művészet középpontba állításával”
Roomban elegáns környezetben fogyaszthatjuk el a finomságokat, miközben az öt és fél méter magas belmagasságú terekben az üvegfalakon keresztül a város, a hegyek és a tenger panorámája tárul elénk. (A Willaston az első hajó volt, mely a silóból gabonát exportált 1924-ben, a Wisdom pedig az utolsó, mely 1995-ben szállított árut, Európába). Az ízlésesen tálalt helyi és nemzetközi ételekből roppant gazdag a választék.

 

A Silo Spa a hotel negyedik emeletén található öt kezelőhelyiséggel, melyek közül kettő páros szobává alakítható. Edzőterem, szauna is várja a vendégeket.

 

A látványos világváros

 

A The Silo ideális kiindulópont, hogy felfedezzük a mediterrán éghajlatú, három és félmillió lakót számláló Fokvárost, mely népek és kultúrák sajátos olvasztótégelye. Szemkápráztató hegyei, homokos strandjai, kikötői, öblei mellett vonzó változatos építészete, művészete is, mely keveredik a törzsi kultúra és az egykori telepesek stílusjegyeivel, no meg a malájjal, mivel jelentős számban él itt ez a népcsoport is.

 

A szálloda a városmagban, a Waterfront negyedben áll, így amint kilépünk ajtaján, máris a központban érezhetjük magunkat. A rendezett, tiszta utcákon sétálva könnyű a tájékozódás. A legváltozatosabb színekben pompáznak a kis házikók. Hamar a Long Streeten találjuk magunkat, a város leghíresebb, hosszú, egyenes utcáján, ahol üzletek, éttermek, kávézók váltják egymást. 

Akár felülről is megcsodálhatjuk, ha felvonóval felkapaszkodunk az Asztal-hegyre (nevezzük inkább így, ahogy magyarul kellene). Ha túrázni szeretnénk, meg is mászhatjuk, de vigyázzunk: ez életkortól függően akár négy–öt órát is igénybe vehet. Sétálhatunk, és szívhatjuk a jó levegőt parkokban, és nagyokat kirándulhatunk is. Nincs messze a Jóreménység foka sem, melyet sokan – tévesen – az afrikai kontinens legdélibb pontjának tartanak (csak majdnem az…).

 

Nem véletlen, hogy Fokvárost a világ egyik legszebb, legérdekesebb nagyvárosának tartják, melynek ma már része az egyik legújabb látványosság, a varázslatos The Silo is.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2020. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.