"Felsőkategóriás vendéglátás a természet megkapóan szép, egyedi és törékeny világában. Ez a Taj Coral Reef Resort & Spa."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Álomszerű valóság

Felsőkategóriás vendéglátás a természet megkapóan szép, egyedi és törékeny világában. Ez a Taj Coral Reef Resort & Spa.

A Maldív-szigetek Ázsia legkisebb területű és népességű országa, amely egy hatalmas víz alatti hegyvonulaton elterülő, közel ezerkétszáz korallszigetből álló lánc. A szigetvilágot Marco Polo az Indiai-óceán virága névre keresztelte. A szigetek épp csak kiemelkednek a tengerből, a terület négyötöde legfeljebb egy méterrel van a tengerszint felett. Hihetetlenül szép, ugyanakkor nagyon törékeny ökoszisztéma. 200 sziget lakott, további 164-en exkluzív nyaralóhely létesült, ilyen a Taj Coral Reef Resort & Spa-nak helyt adó Hembadhu-sziget is.

Nagyon sokan azért érkeznek a Maldív-szigetekre, hogy megünnepeljék szerelmük beteljesedését, a házasságkötést és azt, hogy mostantól új fejezet kezdődik az életükben. A Maldív-szigetek eszményi helyszín mindehhez: világlátott utazók szerint sincs még egy ennyire különleges hely a világon. Másrészt kiváló infrastruktúrát építettek ki úgy, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkoztak be a természetbe; az ezeréves korallzátony, az éteri kék víz és a fehér homokos part gyakorlatilag érintetlen. Sokaknak egy ilyen utazás a régóta vágyott paradicsomi álomnyaralás, az életre szóló élmény, ahonnan feltöltődve, megerősödve magukban és a párjukban térnek haza folytatni életük útját.

 

A Taj Coral Reef Resort & Spa ideális választás a Maldív-szigeteki resortok közül, ahol rácsodálkozzunk a világra, annak törékeny szépségére. A luxusparadicsomban van ugyan wifi és kábeltévé, de a személyzet szerint az első egy-két nap „átállása” után a legtöbben azzal foglalkoznak, amit itt a legszebb: a természettel, a párjukkal, a családjukkal, a gondtalan kikapcsolódás élményeivel.

A Taj Coral Reef Resort & Spa a szív alakú Hembadhu-szigeten található, Európából több légitársaság indít menetrendszerinti járatokat a trópusi paradicsomba. Budapestről mi az Emirates dubaji átszállással, ideális csatlakozási idővel kínált járatainak egyikét választottuk, így az egyik legrövidebb útvonalon jutunk el a Maldív-szigetek fővárosába. Malé nemzetközi repülőterén már vár bennünket a resort privát gyorshajója, amely 45 perc alatt repít minket a magánszigetre. A négyhektáros földterület minden szegletével az intimitást, a vendégek zavartalan kényelmét és pihenését szolgálja.

 

Megérkezni, lelassulni

 

A Maldív-szigetekre ötven éve érkeznek turisták, a folyamatosan növekvő népszerűsége ellenére mégsem lett a tömegturizmus célpontja. A helyiek azt mondják, hogy az itteni ökoszisztéma nem csupán éterien szép és egyedi, de törékeny is, amire nagyon büszkék, és olyan, őseiktől kapott örökségként tekintenek rá, amit majd az unokáiknak adnak tovább.

Ezért nincsenek sokemeletes épületek a Taj Coral Reef Resort & Spa üdülőszigeten sem, mindössze 62 nádtetős, luxusszínvonalon kivitelezett és berendezett villa várja a vendégeket. A legkisebb ház 58 nm, ezt két személynek ajánlják, míg a skála másik végén az öt vendég számára is kényelmes Nirvana Presidential Suite csábít felhőtlen kikapcsolódásra. Ennek a villának 140 négyzetméteres az alsó szintje és 75 az emeleti lakrész; jár hozzá a saját medence, a tengerre néző napozóterasz, több fürdőszoba, gardrób, de még pipereszoba is. Az, hogy naponta kétszer jön a személyzet takarítani, ágyat bevetni, a minibár kínálatát frissíteni, már szinte természetes… A szolgáltatások egyébként nem a bérelt villa méretétől függnek, minden vendég megkülönböztetett kiszolgálásban részesül, a vendéglátók kiemelt figyelmét és gondoskodását élvezi. Mentalitásukban mélyen gyökerező életérzést akarják átadni a vendégeiknek: az élet szép. Tudják, hogy a Föld egyik legszebb helyén dolgoznak, és büszkék is rá. Örömmel mutatják meg világukat a messzi földről érkezett idegeneknek, de tudják – vagy inkább érzik – hogy mikor kell magára hagyni őket.

A megérkezés után adjunk magunknak időt, hogy a rohanó európai tempót magunk mögött hagyva lelassuljunk. Hagyjuk, hogy érzékszerveink befogadják a valóságnak ezt az álomszerű, mégis valódi szeletét. Ha az európai télből, esőből és szélből érkeztünk, élvezzük, hogy itt gyakorlatilag mindig jó az idő, selymes szellő fúj. Öltözzünk lazán, rúgjuk le a papucsot és gyalogoljuk be a kristálytiszta, türkiz habokba, ami olyan tiszta, mintha egy jól karbantartott medence vize lenne. Az Indiai-óceán legszebb partjainak egyikén járunk, a vízben megannyi sosem látott színes hallal, időnként a part közelébe úszó rájákkal, teknősökkel, szirti cápákkal, a felszín alatt pompázó színes korallokkal. A helyiek nagyon vigyáznak a tengerre – ezt tőlünk is teljes joggal várják el – amellett, hogy többtíz kilométeres távolságon belül semmilyen ipari tevékenységet nem folytatnak. Ha létezik az a fogalom, hogy földi paradicsom, ez a hely biztosan az egyik.

 

Ha már lélekben is megérkeztünk, érdemes belekóstolni a Taj Coral Reef Resort & Spa programkínálatába. Felfedezhetjük a karnyújtásnyira (pontosabban karcsapásnyira) lévő korallzátonyt; könnyűbúvár felszerelés segítségével megnézhetjük a közelben elsüllyedt hajó roncsait, a felkészültebb búvárok pedig a partoktól távolabbi mélykék vizekbe is alámerülhetnek. Akkor sincs gond, ha még sosem merültünk: minősített búvároktatók segítenek az első lépésekben. Kimehetünk a vízre üvegfenekű csónakban, vízisíelhetünk, szörfözhetünk, wakeboardozhatunk, de maradhatunk a parton is. A fitneszterem mellett billiárdasztal, strandröplabda-, futball-, és tollaslabda-pálya is a szolgáltatás része. A Maldív-szigeteken valamennyi atollnak van valami csak rá jellemző különlegessége: a Hembadhu szigetnek a korall a védjegye.

Díjnyertes környezetvédelmi és természetvédelmi programjuk arra invitálja a vendégeket, hogy „a zátony gondozóiként” vegyenek részt ennek a törékeny ökoszisztémának a védelmében, miközben óvatosan fel is fedezhetik azt.

 

Kényeztetés testnek és léleknek

 

Kipróbálhatjuk a Bokkura étterem gazdag büféasztal kínálatát, ami az európai, indiai, helyi és dél-kelet ázsiai szakácsművészet javát kínálja. Azért tökéletes választás, mert így anélkül tesztelhetünk különleges ízeket, hogy mellényúlnánk; bátran végigkóstolhatjuk a helyi különleges fogásokat, ismeretlen alapanyagokból készült ínyencségeket. Persze beülhetünk a grillteraszra is, van szabadtéri bár és olasz pizzéria is.

Felejthetetlen élményt nyújtanak a Taj Coral Reef Resort & Spa különleges tematikus reggeli és vacsoraprogramjai. Privát pikniken élvezhetjük a naplementét a közeli homokpadon, ahová motorcsónakkal juthatunk el és ahol az egész minisziget csak a miénk. A nászutasoknak találták ki az egyik eldugott lagúnában megtartott romantikus szertartást, meghitt fotózást, tengerparti grillezést vagy pezsgős reggelit magába foglaló csomagot. Készíthetünk vacsorára maldív ételkülönlegességeket a séf, Dinesh Dadlani iránymutatásával, amelyet utána a tengerparton számunkra előkészített és gazdagon díszített környezetben, lampionok fénye mellett fogyaszthatunk el. Köszönthetjük pezsgős reggelivel a horizont fölé emelkedő napot egy Dhoni (tradícionális maldív halászhajó) fedélzetén, ha pedig úgy kívánjuk, a páratlanul gazdag reggelit a medencénk vizén lebegő különleges tálcán szolgálják fel számunkra. Egy hét alatt szinte képtelenség a teljes választékot kipróbálni.

A luxus itt nem egyszerűen szép és ízléses, hanem valóban világszínvonalú. Minden működik, minden jól van kitalálva a cél érdekében: azt szeretnék, ha a vendég azzal a felismeréssel utazna haza, hogy az életben számos dolog van, ami fontosabb a materiális javaknál.

 

Mint például az önmagunkra, a testi-lelki megújulásra fordított idő. A sziget wellness részlege nem egy egyszerű masszázs-szauna-kozmetika központ, itt ennél mélyebbre mentek: a helyiek abban hisznek, hogy a testünket alkotó öt elem – Akash, Vayu, Agni, Jal és Prithvi – között kell megtalálni azt az egyensúlyt, ami aztán finom ritmusban elvezet bennünket a teljességhez. A több ezer éves tradíció és tudás generációról-generációra öröklődik. Az ősi indiai gyógyító tudományokban gyökerező Ayurvéda és a jóga tökéletesen ötvözhető a mai kor emberének útkeresésével, és a régi indiai királyi családok luxus iránti érzékével. A pazar környezet, a nyugtató illatok, a békét sugalló hangok és gyengéd érintések célja a gyógyító energiák mozgósítása, a test és a lélek összehangolása. Ha van hely, ahol hihetünk a rejtélyes mosolyú lányoknak, akkor ez az. Nekik valahogy el lehet hinni, hogy „érezd, hogy eggyé váltál önmagaddal és az univerzummal.”

A sziget, illetve a Taj Coral Reef Resort & Spa egyébként is alkalmas a belső utazásra. Nincs hova és miért rohanni. Miközben felfedezzük a resort kínálatát és a sziget kincseit, újra visszatalálunk önmagunkhoz.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2023. december
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.