"El tudjuk-e képzelni, hogy leülünk egy fa alá élvezni a tavaszi levegőt, az újjáéledő természet békéjét?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A virágnézés hagyománya

El tudjuk-e képzelni, hogy leülünk egy fa alá élvezni a tavaszi levegőt, az újjáéledő természet békéjét?

Életmód tanácsadások, alakformáló tréningek, edzésprogramok, konditermek látogatása: mind olyan programok, amelyeket sokan a mai társadalomban nélkülözhetetlennek tartanak ahhoz, hogy felgyorsult életvitelük ellenére megőrizzék testi-lelki egyensúlyukat. A fentiekben viszont az is közös, hogy teljesítésük időponthoz kötött, szerves része a napirendnek. Vajon létezhet még spontaneitás, ha kikapcsolódásról van szó? Van-e még olyan hely a földön, ahol az emberek egy zsúfolt munkanapon is képesek a tavasszal virága boruló fák szépségében gyönyörködni?

 

 

 

A válaszhoz keletre kell tekintenünk, egész pontosan Japán szigetvilágára, aholnapjainkban is nagy hagyománya van a hanaminak, vagyis a „virágnézésnek”. A hanamit szokták még sakura ünnepnek is nevezni, amely valójában a japán cseresznyefának neve, amelynek virágai az egész ország lakosságágának körében külön megbecsülésnek örvendenek. A hanami hagyománya egészen a nyolcadik századig vezethető vissza. Azóta szokás szerint a japán emberek minden évben kivonulnak a virágba borult cseresznyefák alá piknikezni, de hagyománya van az éjszakai virágnézésnek is, amikor lampionokkal világítják meg a fák ágait és úgy élvezik a látványt.

 

Nem Japán lenne az egyik legfejlettebb ország, ha a lakosság virágcsodáló szokását nem segítené a legmodernebb technikai eszközökkel is. A cseresznyefák virágzása egy jó kéthetes periódus, és a szigetország éghajlatától függően ez területenként máskor következik be. Éppen ezért minden évben elérhetővé tesznek egy virágzási térképet az érdeklődőknek, sőt, külön a virágzást előrejelző műsorok is vannak a televízióban. Okostelefonokra is elérhetőek hasonló alkalmazások, és interneten frissülő térképeken is lehet tájékozódni az eseményről.

 

 

A technológia ilyen mértékű kihasználása viszont egyáltalán nem megy a hanami rovására: pontosan így tudják segíteni a minden percüket beosztó dolgozókat, akik elfoglaltságaik ellenére akár napközben is képesek egy-egy virágba borult fa alatt néhány percre megpihenni. A parkokban gyakran látni aktatáskás, öltönyös embereket is, akik ugyan olyan lelkes csodálói az eseménynek, mint a turisták.

 

Szerencsére azért a tavasz az nálunk is tavasz, minden virágbaborulásával együtt, így ha tehetjük, szánjuk időt arra, hogy egy fa alatt kikapcsolódjunk és elfelejtsük egy rövid időre a mindennapok feladatait, hogy aztán újult erővel foghassunk hozzá teendőinkhez. A globalizáció egyik pozitív hatásának köszönhetően már a világ számos országában van sakura ünnep, így nem szükséges Japánig utazni. Ha ízelítőt szeretnénk kapni az esemény hangulatából, elég tavasszal az arborétumok és füvészkertek programajánlóit böngésznünk.

 

Fotó: Wikipedia

Molnár Dániel Molnár Dániel cikke 2021. április
címkék:
Természet | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.