"A hagyományos ír konyha nem mondható ugyan világhírűnek, de egy jó lazacos szendvics egy pint Guinness-szel bármikor jól esik a melegben."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Írek és ízek

A hagyományos ír konyha nem mondható ugyan világhírűnek, de egy jó lazacos szendvics egy pint Guinness-szel bármikor jól esik a melegben.

Az ír konyháról nem jutnak eszünkbe elsőre olyan nemzeti karakterű kifejezések, mint a pastasciutta, a tzatziki vagy a burrito. Ennek ellenére ott is nagyon jókat lehet enni. A Smaragdszigetként is ismert országot – bár igen gazdag termőföldekkel és mezőgazdasággal rendelkezik – hosszú évszázadokon át a szegénység jellemezte, ennek a konyhában is nagyon erős lenyomatai maradtak.

Az ír konyha legfontosabb alapanyagai: a krumpli, a répa, a hagyma, a cékla, a káposzta és a karalábé, valamint a birka- és a disznóhús, egy-két tengeri halfajta. Ezekből készülnek a hagyományosnak mondható ír ételek.

 

Reggeltől ünnepig

 

A tradicionális irish stew – párolt hús, ragu, amely ürühúsból készül, hagymával, burgonyával és répával (kolbászból és szalonnából készítve coodle a neve) – ízvilága egy magyar ember számára véleményem szerint igen sovány (sokkal hígabb, mint egy gulyás, és jóval kevesebb fűszert használnak hozzá), ahogy a hagyományos krumpliételek is (boxty: burgonyás palacsinta, champ: snidlinges krumplipüré, colcannon: káposztás krumplipüré).

 

Ami viszont tényleg felcsigázhatja a fantáziánkat, az az irish breakfast, amely szigorú szabályok szerint tojásból, baconből, kolbászból, véres hurkából, valamint grillezett paradicsomból és gombából áll – részben angol hagyományok szerint. Nem könnyű kezdés reggel, de megéri. Ha valami kevésbé koleszterindúsra vágyunk, akkor ehetünk zabkását (porridge) vagy palacsintát (pancake) juharsziruppal.

 

Ahogy a reggelinek, úgy a többi étkezésnek is elengedhetetlen kísérője az ír kenyér (általában helyben sütött), amely lehet sima barna kenyér (élesztő nélkül, szódabikarbónával készítve: brown soda bread), vagy lehet mazsolás bukta (barmbrack). Ez utóbbiba Mindenszentek éjszakáján különböző tárgyakat sütöttek bele, és abból próbáltak meg jövendölni. A hagyományos ír desszertnek mondott goody, a szentivánéji csemege – tejben főzött cukrozott kenyér csőben sütve – sokkal finomabb, mint ahogy elsőre hangzik. A másik híres édesség a kötelezően zöld színű pisztáciatorta, amely Szt. Patrick napján kerül az írek ünnepi asztalára.

 

Egyszerűen, de finoman

 

Ha eljutunk Írországba, akkor – főleg Dublinban – lépten-nyomon botlunk kisebb-nagyobb kávézókba, szendvicsezőkbe, levesbárokba, kifőzdékbe és bisztrókba, ahol a hagyományos ír alapanyagokból immáron újragondolt, egyszerű, de annál finomabb fogásokat ehetünk. Majd’ minden vendéglátóhelyen ajánlanak napi krémlevest, amelyhez friss házikenyeret szolgálnak fel vajjal, a jelszó tehát: „soup of the day with home made bread”! A leves készülhet vegyes zöldségből, brokkoliból, krumpliból vagy akár céklából is – egyik finomabb, mint a másik. Ha találtunk egy jó helyet, ne ragadjunk le, bizalommal fordulhatunk bármelyik soron következő felé, ahol ehetünk egy jó lazackrémes szendvicset.

 

A tengeri halak közül a két legfrekventáltabb az általában füstölt lazac és pisztráng. Ezeket friss kaporral, üdítő reszelt citromhéjjal ízesítik, egy kis fresh creammel lazítják, és a már említett kenyérféleségek valamelyikével együtt kínálják. Ha szeretjük a tenger gyümölcseit, rendelhetünk bátran kaviárt, kagylót és rákokat, mert mindenhol egyszerűen és frissen készítik el.

Stella Szonja Stella Szonja cikke 2021. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.