"Kókuszpálmák, kellemes klíma, az óceán meleg áramlataival ölelkező, fehér fövenyes partok, mögöttük luxushotelek szemkápráztató sorfala. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A floridai metropolisz

Kókuszpálmák, kellemes klíma, az óceán meleg áramlataival ölelkező, fehér fövenyes partok, mögöttük luxushotelek szemkápráztató sorfala.

Amerika legdélibb állama nemcsak a világ leghíresebb üdülőparadicsoma, hanem a vizek valóságos Kánaánja, a citrusfélék hazája, a természetbarátok kalandparkja, az élet napos oldala. Kolumbusz csak két évvel az után látta meg Florida partjait, hogy felfedezte Amerikát.

 

 

Akkor is csak azért hajózott errefelé, hogy megkeresse az örök ifjúság forrását, állítólag itt kellett lennie valahol. A XIX. század végéig kellett várni arra, hogy a milliomosok megfejtsék a titkot: az örök ifjúság forrása nem más, mint Florida. Annak is a keleti oldala, az Aranypart, ahol 1890-ben az első szállodákat építtette a milliomos Carl Fisher. Miami még nem volt nagyobb egy közepes falunál, amikor idáig terjesztette ki hálózatát Henry Flager, a vasútmágnás. A század végén érkeztek az első turisták, az igazi nagy fellendülés korszaka azonban a II. világháború után köszöntött be. Miami a Karib-térség és Dél-Amerika forgalmas csomópontja, kikötőiben a világ legnagyobb luxus óceánjárói horgonyoznak.

 

Nyugdíjasok, multik, sztárok
FLORIDA
Miami a bankárok, ingatlanspekulánsok, dél-amerikai multik Eldorádója.

 

Valaha tátott szájjal bámultam nénikém képeslapjait, nem gondoltam, hogy néhány évtized múlva együtt üldögélek vele összkomfortos lakókocsijában a számtalan „lakótelepes” kempingek egyikében. Florida nem véletlenül az idősek parkolóhelye: itt könnyebben megy a barátkozás, mint a nagyvárosokban, nem kell pénzt költeni fűtésre, a ruházkodásra, az élelem is olcsóbb, és a kirándulás is egyszerű: beindítják a lakókocsit, és csavarognak egyet a látnivalókban gazdag környéken.

 

A napfény, amely bearanyozza az idősek életét, másoknak busás hasznot hajt. Miami a bankárok, ingatlanspekulánsok Eldorádója is, itt szórják a pénzt a dél-amerikai multik és a drogbárók, lassan többen beszélnek spanyolul, mint angolul. Hollywood hírességei a szállodabizniszre hajtanak. A városnéző hajótúra másról sem szól, mint róluk. Mutogatják, az a szálloda Sean Penn tulajdona, a másikat Prince, a zenész vette meg, a többire már nem emlékszem. Hogy ennél többet tudjak meg a városról, másnap útra keltem.

 

A milliomosok utcája

 

Kora reggel a csodás pálmafás tengerparti sétány, az Ocean Drive még majdnem néptelen. Görkoris csinibabák, roller bloderes kocogók róják köreiket, ezt a jelenetet sokszor láttam már a Miami Vice című tévésorozatból. De most magam is benne vagyok a jelenetben. Elballagok a Bayside piacra, ott lehet olcsón reggelizni. Tíz dollárért végigehetném az étlapot. A narancslé valódi, isteni. Víz helyett is ezt ittam, literszám. A kávé viszont pocsék. Hosszú lére eresztik, amerikai módra, nekünk élvezhetetlen.

 

A teljes cikk a La femme 2014. tavaszi számában olvasható.

 

Vadas Zsuzsa Vadas Zsuzsa cikke 2014. május
címkék:
Italok | Utazás | Ételek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.