"A single origin, vagyis egy adott termőhely jegyeit magán viselő kávékat olyan nagy becsben tartják, hogy nem kerülnek blendekbe.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Vulkanikus eszpresszó

A single origin, vagyis egy adott termőhely jegyeit magán viselő kávékat olyan nagy becsben tartják, hogy nem kerülnek blendekbe.(x)

Ha a borkedvelők egyik kedvenc kifejezését, a terroir szót halljuk, akkor legtöbben automatikusan arra gondolunk, valami különlegesség kerül majd a poharakba, legyen az egy tokaji furmint vagy egy szekszárdi kékfrankos. Nincs ez másként a kávék világában sem. Ezek ugyanis olyan értékes kávék, amelyek kitűnnek különleges ízvilágukkal, és feldolgozásuknak minden részfolyamatát a szerint végzik el, hogy egyedi karakterük leginkább érvényesülni tudjon.

 

 

Az Omnia Reserve single origin szemes kávécsalád közös pontja a csúcsminőség és a gondosan kiválasztott termőhely. Ráadásul bevásárlás közben kényelmesen, a szupermarket polcairól is beszerezhetjük. A négy kávé eltérő, jellegzetes illat- és ízjegyeket mutat, ezért érdemes minden változatát megismerni. És mielőtt azt gondolnánk, hogy a termőhely sajátosságait, a kávék finom karakterét csak a szakértők képesek megkülönböztetni, inkább tegyünk egy próbát, és lazuljunk el a finom aromákra koncentrálva:

 

-        A finoman citrusos, enyhén tejcsokoládés Volcanic Valley a guatemalai Acatenango-völgyből származik, ahol számos családi gazdaság műveli a vulkáni-homokos talajú területeket.

-        A fűszeres és tartalmas, széllel szárított indiai Monsoon Malabart a dél-nyugat indiai partvidék fehéres színű, izgalmas aromákat mutató kávéjaként jegyezik a szakértők.

-        A gazdag, diós utóízbe hajló Huila Colombia kávé különlegessége, hogy az Andok lejtőin a sok csapadéknak köszönhetően egész évben világelső minőségben szüretelhetik.

-        A könnyed és gyümölcsös, késői szüretelésű Brazil Estate kávét a Santa Helena és Sao Vincente farmokról szerzik be, egyedi karakterét a sok napsütés és folyamatos öntözés adja meg.

 

Tippek kávékóstoláshoz Gávris Ivántól, a Douwe Egberts Omnia kávészakértőjétől


A single origin kávék minőségéről már a kávébabok is sokat elárulnak: az ép, egészséges szemek a kézi szüretelés és a gondos feldolgozás eredményei, színük pedig a közepes pörkölésnek köszönhetően középbarna, mivel ez hangsúlyozza leginkább egyediségüket.

Főzés előtt lehetőleg frissen őröljük a szemes kávét, de ha erre nincs lehetőségünk, zárjuk vissza gondosan a csomagolást. A lefőzést követően azonnal kóstoljunk, mert italunk csak az első egy percben nyújt teljes ízélményt.

 

Mielőtt cukorral vagy tejjel ízesítenénk, érdemes legalább egy aprót kortyolni a szemes kávéból főzött eszpresszóba vagy filteres kávéba, hogy felfedezhessük egyediségét.

Először az illatot vizsgáljuk meg, majd kóstoláskor nyugodtan szörcsögjünk, vagyis levegő beszívásával együtt kortyoljunk a kávéba – így az orrba is jut az aromákból és teljesebben érzékelhetjük azokat, valamint ezzel le is hűtjük a kávét, ami szintén megkönnyíti a kóstolást.

Ahogy a boroknál, a kávéknál is érdemes külön megvizsgálnunk, mennyire érezzük savasnak, testesnek a kávét, vagy mennyire hosszan érezhető az utóíze. Ezek mind fontos iránytűink lehetnek a single origin kávék felfedezésekor.

La femme La femme cikke 2014. április
címkék:
Italok | Recept
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.