"Újabb nagyszerű filmmel örvendezteti meg a közönségét a fiatal színésznő, Alicia Vikander, aki egy csapásra meghódította az egész világ szívét. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Svéd mozicsillag Hollywood egén

Újabb nagyszerű filmmel örvendezteti meg a közönségét a fiatal színésznő, Alicia Vikander, aki egy csapásra meghódította az egész világ szívét.

Mindössze hat éve kezdett el filmezni a 27 éves színésznő, aki svéd származása ellenére rögtön a legfoglalkoztatottabb filmcsillagok közé emelkedett. Ráadásul nem is a színészetről álmodozott gyermekként, a csillogás egy más formájában képzelte magát színpadra.

 

A szintén színész édesanya és pszichiáter édesapa gyermeke színpadra lépett, és kisebb színházi szerepeket eljátszott ugyan, figyelme mégis a balett felé fordult: elvégezte a stockholmi Svéd Királyi és a New York-i Balett Iskolát. Tanulmányai után azonban azonnal magával ragadta a filmezés. Az Andra Avenyn című sorozatban ismerte meg őt a svéd és az észak-európai közönség 2007–2008-ban, innen pedig már csak egy ugrás választotta el a Pure című mozitól, amellyel a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra is eljutott. A rangos fesztiválon a Shooting Stars-díjat kapott, ezzel pedig Európa tíz legtehetségesebb fiatal színésze közé került.

 

 

Azóta is fényesen szárnyal felfelé a csillaga, az utóbbi évek legemlékezetesebb alkotásai között van például az Ex Machina, melyben gondolkodó robotot alakít, akiről kiderül, ártatlannak vélt gesztusai mögött egy ridegen számító, a szabadságáért harcoló mechanika áll. Többet mutathatott viszont meg magából a Guy Ritchie rendezte Az U.N.C.L.E. embere című filmben, ahol már nemcsak szépsége, de tehetsége is kibontakozhatott, és ahol a Supermant is alakító Henry Cavill mellett kapott szerepet. A titkos ügynökök életét gyönyörű képek és romantikus, de egyúttal humoros események során mutatja be a film – ebben már jóval többre volt szükség a robotarcnál.

 

Alicia Vikander minden évben újabb és újabb filmekkel örvendeztet meg minket. Két évvel ezelőtt Az ifjúság végrendeletében és a Fenegyerekben jelent meg a mozivásznon. Az előbbiben egy fiatal, ambiciózus nőt alakít, akinek minden vágya, hogy egyetemre járjon, és író legyen, de terveit a világháború ketté töri. Bele is szeretett karakterébe – mesélte a Telegraphnak Alicia Vikander, aki úgy nyilatkozott, a történet „arra emlékezteti, milyen sokat változott az elmúlt száz évben a nők helyzete”. A filmben nyújtott színészi teljesítményét a rendező James Kent sem hagyta szó nélkül, aki szerint minimális arcmimikáját kifejező szeme tökéletesen kiegészíti .

 

Az igazi díjeső is ekkor érkezett meg – miután számtalan olyan emlékezetes mellékszerepen volt túl, mint például az Anna Kareninában Keira Knightley és Jude Law mellett, és miután az Egy veszedelmes viszonyban a híres dán színész, Mads Mikkelsen mellett már főszerepet kapott. A dán lányért megkapta a legutóbbi gálán a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart, bár sokan úgy vélték, akár főszereplőként is jelölhették volna az igaz történeten alapuló filmben nyújtott alakításáért. Ez a film az első, nemváltoztató műtéten átesett férfiről szól, Einar Wegenerről (Eddie Redmayne alakításában), aki Lili Elbeként halt meg kétéves műtétsorozat komplikációiban. A filmben Alicia Vikander alakítja a főszereplő festő feleségét, Gerda Wegenert, ez a szerep lehetőséget ad az öröm, a bánat, a tartás és az önfeláldozás helyzeteinek megformálására.

A szeptemberben zajló európai szemlén, a Velencei Filmfesztiválon mutatják be A fény az óceán fölött című új filmjét. Az anyaság igen szélsőséges kérdéseivel foglalkozó alkotás ismét fajsúlyosabb szerepet osztott rá, az eddigi teljesítménye alapján azonban biztosak lehetünk benne, hogy ebben is kiválóan helyt áll.

 

 

Nem csak szerencsés azonban, a munkában igen szorgalmas és kitartó is. A veszedelmes viszony kedvéért például két hónap alatt megtanult dánul, de az Anna Kareninában sem az anyanyelvén szólal meg, hanem angolul, A dán lány forgatása előtt pedig falta a transzszexualitással foglalkozó könyveket.

 

Szépsége és tehetsége mellett magánélete is irigylésre méltó, hiszen A fény az óceán fölött című filmben Michael Fassbenderrel játszik együtt, akivel a film óta az életben is egy párt alkotnak. Már két éve befejeződött a forgatás, de most együtt jelentek meg a vörös szőnyegen. Ha azonban nem bírjuk kivárni, amíg a magyar filmszínházakba is eljut a film, az új Jason Bourne-mozit kell megnéznünk – a sorozat ötödik részében ugyanis ismét főszerepben láthatjuk viszont.

Takács Erzsébet Takács Erzsébet cikke 2016. szeptember
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.