"Allűrmentes adakozó a világ leggazdagabb embere. Carlos Slim Helu mexikói üzletember, 70 milliárd dolláros vagyon birtokosa"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A leggazdagabb pasi a világon

Allűrmentes adakozó a világ leggazdagabb embere. Carlos Slim Helu mexikói üzletember, 70 milliárd dolláros vagyon birtokosa

A mexikói üzletember már 12 évesen részvényeket vett, mára vagyona Mexikó GDP-jének 7 százalékát teszi ki. Imádja az amerikai baseballt és a művészeteket, valamint negyven éve él ugyanabban a szerény házban.

 

 

A Forbes magazin szerint a világ leggazdagabb embere 2010 óta töretlenül Carlos Slim Helu mexikói üzletember, méghozzá 70 milliárd dolláros vagyonnal. Ez átszámítva kereken 15190241 89361338 forint, és amint legördült lelki szemeink előtt egy leporelló, hogy mi mindent vennénk ennyi pénzből, nos, eláruljuk: ezeknek ő a törtrészéért sem adott ki pénzt.

 

Megmentette a The New York Times Companyt

 

Most nyilván sokan felkapták a fejüket, hogy „ez meg kicsoda?” Valóban ideje róla többet megtudni: ő az első olyan anyagi aranyérmes, aki fejlődő országban érte el ezt a titulust. Már 2009-ben is több mint 220 cég volt a tulajdonában (a bank-, vasút-, cigaretta-, vendéglátás- és telekommunikációs szektort egyaránt beleértve). Csak abban az évben 15 és fél milliárd dollárral dagasztotta vagyonát, és állítólag ő mentette meg tekintélyes anyagi támogatással a csőd szélén álló The New York Times Companyt. Mielőtt meghatódnának a nagylelkűségétől, azért hozzátenném, hogy majdnem 7 százalék részesedése van a cégben.

Az üzletember egyébként libanoni származású: édesapja, Julian Slim Haddad 1902-ben menekült Mexikóba azért, hogy elkerülje a katonai sorozást. Carlos anyjának családja szintén Libanonból származik: ők a 19. század végén telepedtek le jelenlegi hazájukban. Slim egyébként már 12 évesen részvényeket vett egy helyi banknál a zsebpénzén, azaz sejthető volt, hogy nem hidegburkolónak készül. Pénzügyi érzékét apjától örökölte, akit fiatalon elveszített. Az apa szerencsére némi tőkét is hagyott 6 gyermeke közül a legkisebb, számmániás fiára, aki finoman szólva nem tékozolta el azt. Komoly vagyonát Carlos azzal alapozta meg, hogy – miután már 26 évesen vállalatbirodalmat hozott létre – a 80-as években a mexikói kormány csődjét kihasználva nevetséges áron felvásárolta a megriadt külföldi befektetők cégeit, majd később más értelemben nevetséges nyereséggel túladott rajtuk.

 

Kösz, nem kell sofőr meg jacht

 

Nem szórja a pénzt jachtokra, magánszigetekre meg bejárhatatlan palotákra: négy évtizede él ugyanabban a hatszobás házban, ahol a hálószoba területe mindössze egy nívósabb hotelszobáéval vetekszik. Az idősödő üzletember tekintélyes tokáját elnézve érthető, hogy nem találja kényelmesebb opciónak a több ezer négyzetméteres lakosztályt, ahol a kád és a gardrób egy kisebb túrányira van egymástól. Még az irodája is csupán 3 kilométerre található a rezidenciájától. Tisztában van azzal, csak úgy növekedhet a vagyon, ha többet forgatják, mint költik. Az eredmény sokkoló: egyetlen ember nettó vagyona Mexikó GDP-jének 7 százalékát teszi ki. A Wall Street Journal szerint igen nehéz úgy eltölteni egy napot Mexikóban, hogy ne Slim zsebét gyarapítsuk. Példának okáért a vonalas (Telmex) és a mobiltelefon (América Movil) szolgáltatások körülbelül háromnegyede is az ő marionett-szálain függ. Amerikában ezzel a vagyonnal már „trilliomosnak” számítana, egyszóval ő a burritók földjének Bill Gatese.

Slim megteheti, hogy ne azért rajongjon, mint amiért az országában illik: ugyanis a Mexikóban közkedvelt labdarúgás helyett ő a baseballért van oda, azon belül is a New York Yankees fanatikus drukkere. Ellentétben sok dúsgazdag hírességgel, ő megelégszik azzal, hogy a VIP-szektorban rajong, és nem akarja felvásárolni a csapatot. Nem halmozza a piperkőc autókat sem, és kikéri magának, hogy más vezesse fekete Bentley Continental Flying Spurját vagy Mercedes 4X4-esét. Azért a testőrei szorosan mögötte döcögnek a forgalmi dugókban is, hogy vigyázzanak a főnökükre ebben a mérhetetlenül veszélyes országban, a drogkartellek „aknamezején”. Azért nemcsak az amerikai sporthoz, hanem a hazájához is erős érzelmi kötelékek fűzik, például állítólag átszellemült áhítattal tud beszélni az azték piramisokról. Imádja a történelmi könyveket, a borospoharakat (szenvedélyes gyűjtő hírében áll), a természeti parkokat és a sportautózást, tavalyelőtt például telefoncége, a Telmex szponzorálta a Sauber Forma 1-es csapatot.

 

Egy nőt szeretett egész életében

 

26 évesen vett el egy Soumaya Domit nevű nőt, akivel három fiút és három lányt nevelt fel, és akivel boldogan élt egészen az asszony haláláig. Szerelme és tisztelete jeléül róla nevezte el múzeumát, Latin-Amerika egyik legnagyobbját, ahol olyan „snassz” alkotók művei láthatók, mint Michelangelo, Van Gogh, Renoir vagy Rodin. Nála van ez utóbbi művész legtöbb alkotása magántulajdonban, majdnem 400 darab. Michelangelót pedig annyira szereti, hogy a Vatikánban található Pietà bronzreplikája is része a gyűjteményének.

 

 

Mára egyre inkább beavatja fiait pénzügyeibe, hiszen ő sem lesz már fiatalabb, és hetven felett nyilván jó érzés tudni, hogy hozzáértő, vagy legalábbis vérrokoni kezek (jobb esetben mindkettő) tologatják tovább a papírjait. Reméljük, ők is folytatják majd apjuk szegénység elleni harcát, hiszen Carlos Slim például az egykori elnöknek, Bill Clintonnak is adott 100 millió dollárt az ALAS alapítvány számára, amely Latin-Amerika helyzetén kíván javítani. Később pedig ő maga is létrehozott egy helyi egészségügyi problémákkal foglalkozó intézetet (ICSS). További alapítványai a sportot, az oktatást és a kultúrát próbálják meg minél több ember számára elérhetővé tenni. Az ő szavaival élve ugyanis: „Megoldani valamit jobb, mint adni valamit, akár a Mikulás. A szegénység nem oldódik meg az adományozással.”

 

Fotó: Wikipedia, Celebritynetworth.com

Tóth Noémi Tóth Noémi cikke 2013. február
címkék:
Jótékonyság | Luxus | Üzlet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.