"A robotok „már a spájzban vannak”. De ha bejönnek a konyhába, vajon megfőzik-e az ebédet? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Barát vagy ellenség?

A robotok „már a spájzban vannak”. De ha bejönnek a konyhába, vajon megfőzik-e az ebédet?

Az élet egyre több területén teszik könnyebbé a munkánkat, és még csak most következik az igazi, robbanásszerű fejlődés.

 

Hibátlanul dolgozó munkavállalók, napi 24 órában rendelkezésre állnak, nem panaszkodnak, nem sztrájkolnak, és nemhogy fizetésemelést, de még fizetést sem kérnek. Ezek a robotok, melyek mind több területen és egyre nagyobb arányban helyettesítik az emberi munkaerőt. A hétköznapokban még jórészt láthatatlanul, de az iparban már tömegesen dolgoznak gépmunkások, elsősorban az autógyártásban, az elektronikában és a vegyiparban. Nem túlzás újabb ipari forradalomnak nevezni ezt a folyamatot, amely a 60-as években vette kezdetét, és jelenleg robbanásszerű növekedés előtt áll.

 

 

Láthatatlan munkások


A Nemzetközi Robotikai Szövetség kutatásai szerint 2018-ra a mostanihoz képest 15 százalékkal fog nőni az ipari robotok globális értékesítési piaca, és ez még csak szolidabb emelkedési görbét jelent ahhoz képest, ami a 2020-as években várható. A robotok egyre olcsóbbak és egyre pontosabbak, az ipari felhasználás mellett pedig szép lassan az élet egyéb területeire is beszivárognak, számunkra látványosabb formákban is, legfőképpen a szolgáltatásokban. Az Egyesült Államokban már több postán is alkalmaznak levélválogató robotokat, Amszterdamban pedig a reptéren is találkozhatunk mozgásra képes, utasokat tájékoztató robottal. Az igazi, látványosságszámba menő felhasználásuk a Távol-Keleten jellemző, Japánban például már nem is számít különösebben érdekesnek egy robot-szumóbajnokság vagy egy robotpopzenész fellépése, Nagaszakiban pedig idén nyáron nyílt meg az első robotszálloda, ahol „elektronikus alkalmazott” mindenki − a portástól a hordárig.

 

Miközben a legérdekesebb felhasználási területekről, a legőrültebb, megvalósított ötletekről olvasunk, minket azért mégiscsak az érdekel a legjobban, vajon mikor jön el az idő, amikor egy robot elmosogat helyettünk, vagy megfőzi az ebédet.

ROBOTOK
A robotok egyre olcsóbbak és egyre pontosabbak, az ipari felhasználás mellett 5−10 év múlva az élet egyéb területeire is beszivárognak.

 

Málenkij robot


A robot szó szláv eredetű, a robota szolgamunkát, kényszermunkát jelent – jól mutatva, mit is akarunk ezektől a szerkezetektől. Kicsiben már a lakásunkban és a ház körül is ott vannak – vagy legalábbis megvásárolhatók, így létezik önjáró porszívó, ablaktisztító, fűnyíró, medencetakarító, eresztisztító, sőt robotséf is.

 

Írásunk folytatása a La femme Jövőnk című különszámában olvasható! 

Gönye László Gönye László cikke 2015. november
címkék:
Technika | Tudomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.