"Kaval, didzseridú, sámándob. Négy este, hat produkció az etnozene jegyében. Művészetek Palotája: 2011. november 16., 17., 18. és 23."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Etnozenei napok

Kaval, didzseridú, sámándob. Négy este, hat produkció az etnozene jegyében. Művészetek Palotája: 2011. november 16., 17., 18. és 23.

2010 novemberében az elektronikus zenét járta körbe a Művészetek Palotája őszi tematikus fesztiválja, melynek nyomán – nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal – idén is több koncertből álló sorozat szerepel a programban. November 16. és 23. között az etnozene lesz a főszerepben, ezúttal négy este hat produkció mutatja meg a közönségnek, hogy milyen távoli(nak gondolt) stílusokat fog össze a közös inspiráció, a népzenei indíttatás, a világzenei hatás. Olyan hagyományos hangszerek kerülnek fókuszba, mint a tárogató, a cimbalom, a kaval, vagy éppen a didzseridú és a sámándob, de ezeket olykor a legmodernebb technikával együtt szólaltatják meg a muzsikusok, miközben a műfaji nyitottság és a kísérletező kedv zenei határátlépésekkel párosul.

 

 

Etno-unió

Transglobal Underground Project
2011. november 16., 20.00, Fesztivál Színház

 

A Transglobal Underground két éve indult projektjébe olyan zenészeket hívtak meg meg Európa különböző országaiból, akik hozzájuk hasonlóan elektronikus alapon nyúlnak az etnikus jellegű zenékhez. Innen a cím: A Gathering of Strangers (Idegenek gyülekezete). A Müpa-beli est közreműködői Barvich Iván (Sebő-együttes) és a Balkán Fanatik, valamint az angol folkénekes Jim Moray és a szintén Angliában működő, de bolgár Perunika énekes trió, valamint egy VJ , Miki Shaw.

 

Transglobal Underground, Jim Moray, Perunika Trio, Balkán Fanatik, Barvich Iván, Miki Shaw

 

Kampec Dolores; Nagual (BLR)

2011. november 17., 20.00, Fesztivál Színház

 

A több mint negyedszázada működő, saját útját járó alternatív Kampec Dolores, eddig kilenc albumot adott ki holland, magyar, angol es japán kiadóknál. Mintegy nyolcszáz koncerten, három kontinensen, harminc országban léptek fel, a Müpában is szerepeltek már.  A mostani produkciót Krasznahorkai Laszló Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című regénye inspirálta, a koncerten nagyrészt a decemberben megjelenő új lemez dalai lesznek hallhatóak. Az est másik formációja, a magát a népi szürrealizmushoz soroló, héttagú Nagual zenéjében fontos szerepet kap a doromb, a didzseridú és a sámándob, a szintetizátor es a tangóharmonika mellett ősi afrikai és ázsiai hangszerek is megszólalnak, és valamennyi hangszeres énekel is. Szívesen adnak elő nem létező nyelven íródott szövegeket, és a különböző világzenei hatásokat is bátran alkalmazzák.

 

Kampec Dolores: Kenderesi Gabi – ének, Hajnóczy Csaba – gitár, Grencsó István – fúvós hangszerek, Vajdovich Árpád – basszusgitár, nagybőgő, Németh Csaba – ütőhangszerek

 

 

Borbély Mihály - Balkan Jazz Project

 

Vendég: Teodoszij Szpaszov (BG) és Carlo Rizzo (FR)
2011. november 18., 20.00, Fesztivál Színház

 

Borbély Mihály ugyanolyan jól ismert különböző fúvós hangszereken előadott varázslatos szólóiról, mint nyitottságáról, amellyel a hagyományos zenei formákon túlmutató irányokat keresi. Bár nehéz megállapítani, hogy a különböző projektjei közül melyik számára a fontosabb, a Borbély Balkán Project az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet játszik az életében. A zenekar nem csak felfogásában, hanem összeállításában is a zenei stílusok fúzióját kísérli meg. Régi partnerei mellett két híres szólista is erősíti a formációt, az esten közreműködik világhírű bolgár kavaljátékos, Teodoszij Szpaszov, valamint az olasz születésű, Franciaországban élő Carlo Rizzo, a tamburák és más ütőhangszerek utolérhetetlen virtuóza.

 

Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák, György Mihály – gitár, buzuki, Lukács Miklós – cimbalom, Agatics Krunoszláv – harmonika, Horváth Balázs – bőgő, G. Szabó Hunor – dob, ütőhangszerek
Vendég: Teodoszij Szpaszov – kaval, Carlo Rizzo – tamburinok

 

Cimbalom és tárogató

Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Kiss Gy. László
2011. november 23., 20.00, Fesztivál Színház

 

A sorozat záróestjének első felében Kiss Gy. László lesz a szólista, mégpedig azon a hangszeren, amelyet az újabb koriak közül a leginkább magyarnak tartunk: tárogatón. A Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész ezen a koncerten mutatja be Martos László Tárogatómeséjét, de az ősbemutató mellett Balassa Sándor és Könczei Árpád művei is felcsendülnek. Az est második felében a hazai cimbalomművészet két sztárjának közös produkciójára kerül sor.

 

I. rész: Kiss Gy. László tárogatótrió
Közreműködik: Balogh Kálmán – cimbalom

II. rész: Balogh Kálmán – Lukács Miklós: Cimbalomduó
Közreműködik: Dés András – ütőhangszerek, Novák Csaba – nagybőgő

La femme La femme cikke 2011. november
címkék:
etnozene | müpa | népzene | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.