"Nagyhatású, példamutató, amely a nézők humorról alkotott fogalmát is megváltoztatja! "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Újra mozikban a Gyalog galopp

Nagyhatású, példamutató, amely a nézők humorról alkotott fogalmát is megváltoztatja!

Így áradoznak a rajongók a Gyalog galopp (Monty Python and the Holly Grail) című brit filmről, amely éppen negyven esztendeje készült, s amely most digitálisan felújított változatban, az eredeti szinkronnal kerül újra a magyar mozikba. A film a mai napig érezteti hatását: a szállóigékké vált idézetek a popkultúra szerves részévé váltak, abszurd humora és stílusa pedig az évek alatt számtalan követőre talált, többek között Magyarországon is.

 

 

A történet pofonegyszerű, de a fergeteges angol humor olyan pofonokat ad a nézőnek, hogy a mozifal adja a másikat. Artúr, a britek királya (Graham Chapman) azt a feladatot kapja Istentől, hogy kutassa fel a Szent Grált. Egy ilyen horderejű küldetés kooperatív munkát igényel, ezért Artúr maga köré gyűjti Albion (fél)tökös lovagjait: Sir Bedevere-t, a tudóst (Terry Jones), a szűzies Sir Galahadot (Michael Palin), a bátor Sir Lancelotot (John Cleese) és Sir Robint (Eric Idle), aki nem olyan bátor, mint Sir Lancelot. A Kerekasztal lovagjai felkerekednek hát, hogy megannyi kalandot átvészelve begyűjtsék a menő poharat.

A Monty Python csapatának magyar tolmácsa változatlanul Galla Miklós, aki egy ideig Angliában élve szinte rajtuk, és ezen a humoron nőtt fel.

 

A filmet Skóciában forgatták a Doune kastély környékén; ez a kastély több vár „szerepében” is visszaköszön a filmben. Maga a Monty Python név az égvilágon semmit sem jelent, illetve a „monty” a „részeg” angol sztereotípiára utalhat. Mivel a filmet alacsony költségvetésből hozták össze, különleges szponzorok – a Pink Floyd, a Led Zeppelin és a Genesis zenekarok – szálltak be pénzzel. Érdekesség, hogy a mozi statisztái turisták és az épp arra látogató diákok voltak.

 

A Pannonia Entertainment forgalmazásában 2016. január 21-től a Corvin moziban (a klasszikus magyar szinkronnal), január 28-tól a Toldi és a Tabán artmozikban (feliratosan) látható a kilencvenperces, ma is élvezhető, nem mindennapi produkció. A rekeszizmok nem maradnak szárazon!

La femme La femme cikke 2016. január
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.