"Szőnyi Zsuzsa, a Vatikáni Rádió magyar munkatársa férjével Triznya Mátyás festőművésszel öt évtizeden át működtették Rómában a Triznya-kocsma néven elhíresült irodalmi szalont."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Rakott krumpli és irodalom

Szőnyi Zsuzsa, a Vatikáni Rádió magyar munkatársa férjével Triznya Mátyás festőművésszel öt évtizeden át működtették Rómában a Triznya-kocsma néven elhíresült irodalmi szalont.

Szőnyi Zsuzsának és Triznya Mátyásnak 1949 februárjában harmadik kísérletre sikerült átlépniük a magyar-osztrák határt, „disszidáltak”, ahogy abban az időben mondták. Ez azt jelentette, hogy beláthatatlan ideig nem térhettek vissza hazájukba. Ezzel elkezdődött a fiatal házaspár európai utazása. Végül Rómában telepedtek le, itt váltak rövid idő alatt „borzas idegenekből” igazi itáliai polgárokká, ahol a bolyongó magyar emigránsok előtt mindig nyitva állt ajtajuk. A via Annia Faustina 19-es szám alatt található konyhájukban sült rakott krumpli mai napig legendás, hasonlóan a teraszukon elhangzó beszélgetésekhez, mulatozásokhoz.  Az egyik első törzstag, Várady Imre egyetemi tanár által Triznya-kocsmának keresztelt családi fészekben bölcsészek, alkotók, előadóművészek, nagykövetek és államférfiak mellett a hazájuktól távol tanuló magyar ösztöndíjasok kaptak segítséget, munkájukhoz inspirációt.

 

 

De hogyan talált magára a fiatal művészpár Itáliában, miután elhagyták családjukat? Erre a kérdésre most egy könyvben és egy beszélgetésen kapjuk meg a választ. A Triznya házaspár az otthon maradt szülőkkel hosszú évekig csak levelezés útján tudta tartani a kapcsolatot. A határokon és a „vasfüggönyön” átívelő dialógus kézzel fogható emléke az a több száz, sűrűn teleírt lap, melyeket a szülők és Szőnyi Zsuzsa gondosan megőriztek. A teljes gyűjteményt Szőnyi Zsuzsa a PMMI Szőnyi István Emlékmúzeumnak ajándékozta.

 

2009-ben Levelek otthonról címmel jelent meg a Szőnyi István és Bartóky Melinda leveleit tartalmazó kötet, ennek szerves folytatása a Levelek Rómából. A második könyvet is gazdagon illusztrálják a borítékokba becsúsztatott, a levelekkel együtt küldött fotók és Triznya Mátyás római festményei, így még pontosabban érzékelhetjük „a háború után magához térő és újra felviduló Róma semmihez sem hasonlítható atmoszféráját”. A szülők soraiból az ötvenes évek Magyarországának „szűk levegője” árad, a hazájukat kényszerből elhagyó fiatalok válaszaikban a repülés boldogságáról tudósították az itthon maradottakat és minket, késői olvasókat. A házaspár történeteit már jól ismerhetjük a Szőnyi Zsuzsa által jegyzett Roma summus amor (Cs. Szabó Lászlóval való levelezése), a Vándor és idegen (Márai levelek-emlékek), a Triznya-kocsma, és a Római terasz című könyvekből.

 

 Most viszont teljes terjedelmében vehetjük kézbe Szőnyi Zsuzsa korai, kézzel írott naplóit, amiket egyedi szókapcsolással „Disszidol”-nak nevezett el. Eleinte részletesen leírt minden kis eseményt, már ekkor megmutatkozott képessége arra, hogy érdekfeszítően tudja megfogalmazni az egyszerű eseményeket is. A naplóírást 1949 végén abbahagyta, de a szülők számára küldött tudósítások annyira részletesek, hogy pótolják a napló elmaradt bejegyzéseit. A leveleket végigolvasva Szőnyi Zsuzsa íróvá érésének lehetünk tanúi. Ebben a műfajban érezte igazán otthon magát. Széleskörű levelezést folytatott a világ minden tájára szétszóródott barátaival is, köztük jeles írókkal, tudósokkal, művészekkel.

 

A Levelek Rómából nemcsak élvezetes olvasmány Szőnyi Zsuzsa elragadó humora és atmoszférateremtő képessége jóvoltából, hanem a korszakot kutató irodalomtörténészek, filmszakemberek, történészek, művészettörténészek számára is nélkülözhetetlen, máshol fel nem lelhető adatokat, információkat kínál.

Levelek Rómából

Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás levelei a Szőnyi és Triznya szülőkhöz

(1949–1956) című könyv bemutatójára 2012. január 17-én, kedden 15.30 órára kerül sor a szentendrei Fő téren, a Kereskedőház Caféban.

 

A kötetet dr. Szörényi László irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója mutatja be. A programon közreműködik Mihók Anita zeneszerző-énekes, és megtekinthető néhány részlet Ordódy György rendező Fény és árnyék – levelek otthonról című új filmjéből.

La femme La femme cikke 2012. január
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.