"Magyar avantgárd festők képeiből nyílt tárlat a Virág Judit Galériában. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Berlintől Budapestig

Magyar avantgárd festők képeiből nyílt tárlat a Virág Judit Galériában.

A 20-as évek Berlinjének pezsgő intellektuális atmoszférája és élénk éjszakai élete Európa minden városából, így Budapestről is vonzotta a művészeket, többek között Berény Róbertet, Czóbel Bélát, Kádár Bélát, Scheiber Hugót, Kassák Lajost, Tihanyi Lajost vagy éppen Moholy-Nagy Lászlót, akik a berlini műtermekben és kávéházakban olyan világhírű művészek között forgolódtak, mint Klee vagy Kandinszkij.

 

A Virág Judit Galéria művészettörténészei, Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál egyedülálló mélységű kutatást végeztek a korszak berlini magyar vonatkozásairól, melynek eredménye egy különleges, a magyar művészek nemzetközi avantgárdban betöltött fontos szerepét bemutató, interaktív kiállítás lett. A tárlaton két olyan Kádár Béla-festményt is bemutatnak, amelyek 90 éve nem voltak láthatók Magyarországon. „A közösségi média segítségével, közel egyéves tárgyalási folyamat eredményeképpen hoztuk haza Kádár Béla két grandiózus festményét, amelyek az életmű legerősebb korszakából származnak. Művészettörténészként ez csodálatos élmény" – mondta Kelen Anna, a Virág Judit Galéria munkatársa, a kiállítás kurátora.

 

 A két kép az életmű legfontosabb és legerősebb korszakából származik: abban a rövid periódusban készültek, amikor Kádár, berlini sikerei után, bekerült a nemzetközi körforgásba. Az alkotások méretükben is unikálisak: rendkívül kevés a nagyméretű Kádár-olajfestmény, a hasonló képekből alig egy-két darab ismert. A két, szóban forgó kép New York egyik legimpozánsabb kulturális intézménye, a Brooklyn Museum kiállításán is szerepelt, ami azért különleges, mert magyar művész képeit ritkán állítják ki rangos tengerentúli kiállításon. A képeket az Amerikába meghívott festőművész vitte magával a tengerentúlra; a nemzetközi avantgárd és a dekoratív kubizmus jegyeit magukon viselő festményeken a konstruktivizmus és a kubizmus erőteljes hatása figyelhető meg, témájukban pedig a húszas évek art deco életérzése jelenik meg.

 

A 148 darab festményt, szobrot, plakátot, kollázst, valamint korabeli folyóiratokat és újságokat bemutató kiállítás egyben könyvbemutató is; a berlini korszakot feltáró kutatásból különleges művészettörténeti album készült. Az ingyenesen megtekinthető interaktív kiállításon több alkalommal lesz tárlatvezetés, de filmvetítéseket is rendeznek az alkalomra átalakított, különleges enteriőrben.

 

A Berlin–Budapest 1919–1933 kiállítás egy háromrészes sorozat első állomása, amelynek keretében azokat a magyar festőművészeket mutatják be, akik aktív részesei és alakítói voltak Berlin, Róma és Párizs művészeti életének a 20. század első felében.

 

A kiállítás megtekinthető 2016. október 26. és november 27. között. 

La femme La femme cikke 2016. október
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.