"Három női koreográfus munkája egy esten – ez a Gyöngyszólam. Március 8-án a Nemzeti Táncszínházban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nőktől nem csak nőknek

Három női koreográfus munkája egy esten – ez a Gyöngyszólam. Március 8-án a Nemzeti Táncszínházban.

A Gyöngyszólamban a három koreográfus-rendező egyéni darabja és sajátos látásmódja különleges egységet alkot. Mindhárom hölgy teljesen más témát jár körbe a koreográfiájával.

 

Furik Rita álomszerű képekben idézi meg a nő és férfi között születő esküig – az esküvőig – vezető érzelmi utat. Horváth Zsófia Göröngyös meséjében egy érett asszony idézi fel múltjának mozzanatait. A táncképekben mozaikszerűen homályos emlékfoszlányok elevenednek meg, az asszony pedig hol részese, hol külső szemlélője a történéseknek.

 

– A nővé érés időszaka szerintem egy nő életének legizgalmasabb szakasza. Ilyenkor megváltozik, kinyílik körülöttünk a világ. Veszélyes, sebezhető, érzékeny, sokszínű és soha vissza nem térő korszaka ez a női létünknek. Ekkor szakadunk el az édesanyánktól, és ez egyben új életszakasz kezdetét is jelenti. Ezt az időszakot a tánc nyelvén bemutatni nagy kihívás, de egyben remek feladat. A lányok gyerekkorban tanulnak, majd az édesanyjuktól szerzett tudást örökítik tovább, hiszen ez a nők feladata: továbbadni, hogy ne vesszen el a tudás. Ilyen a tánc is: megtanuljuk, majd továbbadjuk, hogy élni tudjon a hagyomány – mondta a harmadik művész, Kocsis Enikő a Fehérnépek! című koreográfiája kapcsán.

 

A március 8-ai bemutatóra a normál jegyek mellett vacsorával egybekötött páros jegyek is kaphatók, ezek ára 13 000 forint két főre. A csomag ára tartalmazza a belépőt a táncelőadásra és a háromfogásos borvacsora árát is a Borbíróság étterembe. Részletek a www.tancszinhaz.hu oldalon.

 

A Nemzeti Táncszínház 2011-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A színházat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapította a Táncfórum 20 éves eredményes működésének jogutódjaként, engedve a táncművész szakma több évtizedes kérésének.

Az elmúlt tíz évben a Budai Várnegyedben található színház a magyar táncművészet otthona lett.
A teátrum műfaji kötöttségek nélkül biztosít fellépési lehetőséget a hivatásos magyar táncművészet képviselőinek. A programban a folklórtól, a klasszikus baletten és a kortárs táncszínházon át, a tangóig minden megtalálható.

A Nemzeti Táncszínház Galériája magyar képzőművészek időszakos kiállításainak ad otthont, míg a Kerengő Galériában rendszeresen fotókiállításokat szerveznek.

La femme La femme cikke 2012. február
címkék:
Nőnap | Színház | Tánc
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.