"Virágba borultak az indiai lótuszok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tündöklő indiai lótuszok

Virágba borultak az indiai lótuszok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében.

A Szegedi Tudományegyetem ebből az alkalomból Lótusznapokat is szervez, melyen a látogatók nemcsak a csodaszép növényt ismerhetik meg, hanem számos művészeti és kulturális program is várja őket.

 

 

A buddhisták szent növénye, az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a füvészkert büszkesége, Közép-Európában legnagyobb állományuk itt látható. A picinyke tavon a növény több száz, hatalmas rózsaszín virága nyílik, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa vagy darázsfészek formájú terméscsoportok is. A színpompás virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen szeptember elejéig megcsodálhatják.

 

Az indiailótusz-állomány csaknem egyidős az idén alapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő botanikus kerttel, az első növények az 1930-as évek elején a földeáki kastély kertjéből kerültek Szegedre – közölte a szakember.

 

A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

 

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva immár ötödik alkalommal szervezik meg a Lótusznapokat. A következő hétvégén, július 28-án és 29-én a 17,5 hektáros park növényritkaságai között barangolók a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület oktatóinak irányításával bekapcsolódhatnak a jógagyakorlásba, hagyományos keleti ételeket és italokat kóstolhatnak. A vendégeket kiállítások, indiai tánc-, és keleti harcművészeti bemutatók, koncertek, úti beszámolók várják. Szakemberek mutatják be, miben is rejlik a keleti masszázs és a tradicionális gyógymódok ereje. A gyerekek a kézműves-foglalkozásokon pedig lótusztündért, mandalát vagy selyemképeket készíthetnek, az óránként induló lótusztúrákon pedig szakemberek mesélik el mindazt, amit a különleges növényről tudni érdemes.

 

A kétnapos rendezvény Gauri Sankar Gupta, India budapesti nagykövetének előadásával zárul.

 

MTI

La femme La femme cikke 2012. július
címkék:
Kert | Természet | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.