"Utánozhatatlan mosolyával, játékával hosszú ideje fogságban tartja a magyar közönséget. Mivel foglalkozik mostanában Cserhalmi György?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy igazi arc: Cserhalmi György

Utánozhatatlan mosolyával, játékával hosszú ideje fogságban tartja a magyar közönséget. Mivel foglalkozik mostanában Cserhalmi György?

Cserhalmi György az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díszvendége volt. A róla szóló fotókiállítás több mint kétszáz filmes szerepéből villant fel emlékezetes pillanatokat: Agitátorok, Szerelmem, Elektra, Egy erkölcsös éjszaka, Régimódi történet, A hídember, Dögkeselyű, Mefisztó, Kontroll, Eszter hagyatéka… számos karakter, rengeteg arc, de ami közös: az utánozhatatlan cserhalmis mosoly, meg hogy izzik körülötte a levegő. Díszvendégsége kapcsán beszélgettünk szerepekről, színházról, életről.

 

 

A színházi fesztiválon még szembetűnőbb, hogy a kiállításból hiányoznak a színházi fotói. Lehet, hogy ez a hiány jelzi azt, Cserhalmi filmarca erősebben beégett a közönség emlékezetébe. Filmes szerepei eltakarták színházi szerepeit?

 

Számomra is érdekes volt, miért csak a filmes pályafutásomból válogatott a kiállítás. De jó ezekre visszagondolni, némelyikük fantasztikus mozi, bármikor, ötven év múlva is megállja a helyét. Nyugaton szétvált, hogy filmes vagy színházban játszó színész-e valaki, nálunk átfedi egymást a kettő, de nem érzem, hogy túlsúlyban lennének a filmes szerepeim.

Ugyanazt a színészi munkát kívánja meg mindkettő, de más élményt adhat a filmes meg a színházi munka. A színházban egy este alatt kell felépíteni a karaktert, az ember végigélheti a teljes szerepet elejétől végéig; a filmfelvétel hetekig, hónapokig elhúzódhat, alkalmanként kell újraépíteni a karaktert, nem adatik meg az a katarzisélmény, mint a színházban.

A filmezés olyan, mint a kaleidoszkóp, kis szilánkokból épül, de én már öreg csóka vagyok, könnyen mozgok a különböző jelenetek között, bármikor fel tudom venni az előző napi fonalat. Emlékszem az utolsó kézmozdulatra, visszaidézem, mi volt, ugrálhatunk jelenetek között, nem okoz gondot.

 

Tudatos döntés volt, hogy inkább a filmes szerepek lettek hangsúlyosak, vagy így adódtak a lehetőségei?

 

Valóban több volt a film, de rengeteg színházi szerepem is volt. Valóban, a színház mindig mostohagyerek, nagyon kell rá vigyázni, sokkal törékenyebb. A film pedig a gazdag nő, akivel jó kirándulni.

 

A színházban periódusai voltak. Kívülről úgy látszik, a Katona József Színházban töltött évei voltak a legmeghatározóbbak, talán a legemlékezetesebb szerepei ehhez az időhöz kapcsolódnak.

 

Szabad akaratból jött létre az akkori társaság, ez adott akkora erőt a színháznak. Ilyen élmény volt az Új Színház kezdete, akkor is, most is a politika döntött sorsáról. A Katona brutálerős korszaka volt akkori életemnek. 1981–89 között voltam a tagja. Hatalmas erőket zsigerelt ki belőlünk, de nem sajnáltuk odaadni. Jó volt ott létezni, játszani. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ebben a fantasztikus időszakában lehettem ott én is. Bár régóta eljöttem, az, amit ott kaptunk, életre szól.

 

Az idén bocsátották el a debreceni Csokonai Színházból, melynek évekig tagja volt. Debrecen volt a kezdet, itt végezte iskoláját, itt kezdett játszani. Hogyan érinti, hogy el kell jönnie?

 

Sok szerepem nem volt itt: játszottam Vidnyánszky Attila Mesés férfiak című darabjában, de a nagy durranás számomra az Úri muri Csörgheő Csulija volt, erre az alakításomra nagyon büszke vagyok. Rendeztem a színházban Krúdyt, én szerettem, de Debrecennek nem kellett. Annyira szeretem a várost, fontos nekem, képtelen vagyok köpködni rá.

Itt éltem meg a gyerekkorom, itt kezdtem a pályát. Elrendeztem magamban, lezártam a történetet. Lettek új lehetőségeim, újabb ajtók nyíltak meg.

 

Ez a kifelének szól, de belül dúlnak az indulatok?

 

Nem foglalkozom vele, naponta kiganézom azt, ami rossz, nem gyűjtöm az indulatot, a rosszat. Nem rázott meg, csak becsukódott egy lehetőség, de minden más, színház, mozi nyitva áll.

 

Szeptemberben hol kezdi el az évadot?

 

Garaczi László írt egy darabot az Emkéről, Bagó Bertalan rendezi, a Tháliában mutatjuk be, ebben játszom. Az ősszel rendezek egy előadást, mely a Szovjetunió egy bizonyos periódusában játszódik, de erről még nem szeretnék többet elárulni. A Radnóti Színházba is hívtak vendégszerepre, nem maradok munka nélkül.

 

Marton Éva Marton Éva cikke 2012. július
címkék:
Film | Művészet | Színház
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.