"A 24 órás művészeti maraton célja a pszichiátriai ellátásban részesülők ellen irányuló előítéletek és diszkrimináció csökkentése."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Maraton, ahol nem lábak futnak

A 24 órás művészeti maraton célja a pszichiátriai ellátásban részesülők ellen irányuló előítéletek és diszkrimináció csökkentése.

A PsychArt 24 2010 óta, immáron 3. alkalommal kerül megrendezésre a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut (BAB) Galéria alkotóközösségének és munkatársainak közreműködésével.
A 24 órás művészeti maraton célja a pszichiátriai ellátásban részesülők ellen irányuló előítéletek és diszkrimináció csökkentése. A résztvevőknek lehetőségük nyílik az art brut, outsider és hivatásos művészekkel való közös alkotómunkára.

 

 

Társadalmunkban a pszichiátriai betegek megítélése nem kedvező, a negatív előítéletek nem segítik elő az érintett személyek társadalmi reintegrációját. Ezekre az emberekre jellemző az elszigeteltség, a bizalmatlanság. A gyógyszeres, a szocio- és pszichoterápia mellett bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulására és a rehabilitációjukra az alkotó tevékenység és a művészi kreativitás folyamata és a létrehozott művészi alkotások környezet által történt elismerése és elismertetése.

 

Az ókortól fogva él az az elképzelés, miszerint a művészet nemesíti és gyógyítja az embert. A reneszánsz idejében már a képzőművészeti alkotások felemelő élményéről beszéltek, ami képes felderíteni a lelket és előhívni a nemes érzelmeket. Napjainkban a művészetterápia alapja a művészeteken át történő kommunikáció lett, alkalmazása a gyógyító munkában is egyre elterjedtebb, elősegítve az integrációt, az együttműködést és az értékteremtést.

 

Várjuk mindazok jelentkezését, akikben megvan az alkotás utáni vágy, és szívesen részt vennének az eseményen, illetve alkotásuk BAB Galéria számára történő felajánlásával hozzájárulnának e kezdeményezés sikerességéhez.

 

A PsychArt 24 idei témája: a Túloldal. Napjainkban is a negatív előítéletek az uralkodóak a pszichiátriai betegek megítélésekor, ami mindinkább szélesíti a társadalom és a betegek közti szakadékot, és főként a másik fél meg nem értéséből fakad. Éppen e távolság miatt lett ez a művészeti maraton témája. Krudi János szavaival élve: „A túloldalon mindig mások vannak. A túloldalon mi vagyunk.”

 

A képek több méretben (A4 - fél ív), alapozott szürke lemez alapra készíthetők akril festékkel, olajpasztellel, szénnel, vagy grafittal. A munkához szükséges eszközöket biztosítjuk a résztvevők számára, Öntől az alkotó részvételt kérjük.

 

Az esemény időpontja:

2012. szeptember 28. 12:00 órától szeptember 29. 12:00 óráig (péntek-szombat)

 

Helyszín:

Budapest VIII. József krt. 59-61.

 

Egy időben 60 alkotónak tudunk festőállványt biztosítani, ezért kérjük, hogy részvételi szándékát előre jelezze a www.psychart24.hu honlapon történő regisztrációjával.

La femme La femme cikke 2012. szeptember
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.