"Tíz éve már, hogy a miskolci Kossuth mozi üzemeltetője, Bíró Tibor és barátai belevágtak a Fiatal Filmesek Találkozójába."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Miskolc, az egyedülálló filmes hely

Tíz éve már, hogy a miskolci Kossuth mozi üzemeltetője, Bíró Tibor és barátai belevágtak a Fiatal Filmesek Találkozójába.

A Fiatal Filmesek Találkozója mára Jameson Cinefest néven az európai művészfilmek és amerikai függetlenek legfrissebb alkotásait bemutató nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát. A hazai kulturális élet példaértékű sikertörténetét mind a magyar és külföldi szakma, mind a közönség elismerése és szeretete övezi. A tíznapos fesztiválon (szeptember 12–22.) minden vetítés ingyenes, kísérőprogramok – köztük szakmai fórumok, találkozók, konferenciák, a tavalyi évtől nemzetközi filmvásár – színesítik a rendezvényt. 2007-től a Cinefest névadó szponzora a világ legnagyobb ír whiskymárkája. A Jameson-sátorban esténként fergeteges bulik, ingyenkoncertek várják az érdeklődőket. 2009-től a fesztivál központjává az újonnan megépült Művészetek Háza vált. A nagyjátékfilmes versenymezőny évről évre erősödött. 2010-ben például a fődíjat a Nők férfiak nélkül című alkotásnak ítélték oda (amely Velencében Arany Oroszlán-díjat nyert). Shirin Neshat rendező elkísérte a filmet Miskolcra, és attól kezdve a nemzetközi szakma komolyan felfigyelt a rendezvényre. Szintén abban az évben indították el hivatalosan is a CineClassics filmtörténeti sorozatot, amelynek fókuszában olyan magyar származású mozilegendák álltak, mint Emeric Pressburger, Korda Zoltán, Kertész Mihály, vagy idén Trauner Sándor.

 

 

Sztárrendezők is megfordultak a Cinefesten, köztük 2011-ben a Sundance-fődíjas A messzi dél vadjainak alkotója, Benh Zeitlin, vagy a Golden Globe-életműdíjas lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland. A Jameson Cinefest attól is válhatott Magyarország kedvenc nemzetközi filmfesztiváljává – megelőzve a Titanicot –, hogy Sundance-fesztiválslágereket, Cannes és Berlin legjobbjait hazai premierben, hónapokkal a külföldi premierek előtt vetíti. Mi sem bizonyítja jobban a miskolci moziünnep tekintélyét, mint hogy nemzetközi zsűrivel működik, vagy hogy néhány jelentős film alkotója idén is elkísérte a filmjét, mint például az Iron Sky szinte teljes alkotógárdája.

 

Kevéssé ismert, hogy a Borsod megyei székhely és a mozgóképművészet kapcsolata hosszú időre tekint vissza. 1938-ban a velencei Mostra mintájára a lillafüredi Palota Szállóban rendezték meg a legelső hazai filmfesztivált. A hatvanas évektől pedig Miskolcon zajlott a televíziós dokumentumfilm-fesztivál. A másik fontos kötődés, hogy számos világhírű, ám idehaza elfeledett filmes származik erről a vidékről. A 20th Century Foxot alapító William Fox a közeli Tolcsván született, a Paramount alapítója, Adolph Zukor Ricsén. Az Oscar-díjas forgatókönyvíró, rendező Emeric Pressburger Miskolcon látta meg a napvilágot. Idén a jubileumi fesztiválon a Diadalmas szerelem című filmje felújított kópiájának vetítésével emlékeztek meg róla, valamint az ő nevét viseli a Jameson Cinefest legrangosabb, pénzjutalommal járó elismerése, az Emeric Pressburger-díj. Ugyanakkor 2013-ban a CineClassics ünnepeltje Trauner Sándor, a Legénylakás Oscar-díjas látványtervezője, a hetvenöt esztendős Szabó István pedig a fesztivál idei életműdíjasa. Az elismerés újabb filmvetítésekre adott okot: a fesztivál a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen műsorra tűzésével tiszteleg a magyar film élő klasszikusa előtt.

 

 

 

Az évforduló ellenére 2013 tematikáját tekintve nem nevezhető könnyed, ünneplős évnek, túlsúlyban vannak a nehéz, provokáló filmek, a témák között markánsan képviseli magát a szexualitás, az útkeresés, a háború vagy a családi dráma. Az egyik nagy közönségkedvencnek a gumiarcú Joseph Gordon-Levitt számított. Első rendezésében, a Don Jonban pornófüggő modern Don Juanként „rohangál” a feszes testű szexbomba, Scarlett Johansson és a lelki sztriptízt végző Julianne Moore között. A tiniket vonzó Daniel Radcliffe a meleg beatköltő Allen Ginsberg bőrébe bújt az Öld meg kedveseidben. A legnagyobb „dobásnak”, egyben a legreménykeltőbb alkotásnak a Nebraska számít. Bruce Dern, az alkoholista öreg vagány szerepéért már megkapta a legjobb férfialakítás díját Cannes-ban, emellett az Oscar nagy esélyese. Robert Redfordot az Indiai-óceánon látjuk reménytelenül hánykódni, küzdeni, majd az elemekkel eggyé válni a Minden odavan című egyszemélyes katasztrófafilmben. A romantikus komédia műfaját a bolondos Greta Grewig színésznő képviselte a Frances Hával. Remek sztori, furcsa, bizarr képi világ jellemzi az Iron Sky című ausztrál–német sci-fi szatírát, amelyben egy amerikai űrhajó személyzete náci városra bukkan a Holdon. A Führer leszármazottjai a Föld elfoglalására készülnek.

 

A valóságról, az érzelmi és az érzéki szélsőségekről leginkább az európai fiatal filmek szóltak a Jameson Cinefesten. Szerepelt közöttük az első lengyel melegmoziként beharangozott Tiltott szerelem; egy fiatal pár és transzvesztita alkalmazottjuk édeshármasa a provokatív Béatrice Dalle, Anthony Delon és Eric Cantona tolmácsolásában (Te és az éjszaka); egy vak remete (Rutger Hauer) oldalán a testi-lelki elfogadást megtaláló olasz lány története A jövő című chilei–német–olasz–spanyol drámában. Ibsen és Ingmar Bergman között helyezkedik el lélektani mélységeiben A múlt című iráni–francia darab A némafilmesből ismert Bérénice Bejóval, aki tavaly Cannes-ban a legjobb női alakítás díját nyerte a két férfi között vergődő feleség szerepéért. A francia film nagy kaméleonja, François Ozon a Fiatal és gyönyörűben egy tizenhét éves lány prostituálódását, kötődésképtelenségét járja körül. A téma sikamlós, a főhősnő kellőképpen buja és titokzatos. A Jameson Cinefest fő szenzációja a 2013-as Cannes-i Arany Pálmát nyert Adèle élete 1–2. fejezet, amelyet világszerte leszbikus szerelmi történetnek kiáltottak ki. Lényegében egy kapcsolati függőségben szenvedő kamaszlány érzelmi és érzéki tapasztalatszerzése húzódik meg a hangzatos címkézés mögött. A film nem önmagában fűszerezte a fesztivált, a tunéziai rendezőnő, Abdellatif Kechiche alkotása köré retrospektív sorozatot is szenteltek a szervezők.

 

Fotó: MTI

Szentgyörgyi Rita Szentgyörgyi Rita cikke 2013. szeptember
címkék:
Fesztivál | Film | Mozi
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.